Hoe moet ik wasbare luiers wassen is misschien wel de meest gestelde vraag over onze luiers. Voor velen is dit het grootste struikelblok om te overwinnen als ze herbruikbare luiers zouden willen gebruiken. Is wasbare luiers wassen niet heel veel werk? Kan er niets mis gaan? En is dat niet vies, luiers in je wasmachine? Ik geef je een antwoord in dit artikel. Als je liever geen video kijkt, dan lees je onderaan gewoon verder!

Video: Hoe moet ik wasbare luiers wassen?

In de video hieronder vertel ik alles over het wassen van herbruikbare luiers. Vanaf nu ondertitel ik mijn video’s voor iedereen die slechthorend is, of zijn telefoon alleen gebruikt met slapende kinderen in de buurt ;-).

Wasbare luiers wassen: de basis

Om wasbare luiers correct te wassen, heb je enkele vuistregels die belangrijk zijn.

  • Bewaar wasbare luiers droog in een luieremmer met wasnet, of in een waszak
  • Wacht maximaal drie dagen met wassen
  • Gebruik geen wasverzachter om de absorptie van je luier niet aan te tasten. Wasverzachter legt namelijk een onzichtbaar laagje over de stof.
  • Doe eerst een koude voorwas (30 graden of minder) met een beetje wasmiddel.
  • Daarna een lang wasprogramma op 60 graden met meer wasmiddel.

Luieremmer

Onze luieremmer is niet gevuld met een wegwerp vuilzak, maar met een wasnet waar wij onze vuile luiers in bewaren. Als we gaan wassen, halen we dat wasnet integraal uit de luieremmer en zo kunnen we die in zijn geheel en zonder handen vuil te maken in de wasmachine gooien. Wij duwen onze was eigenlijk uit het wasnet in de machine. In het begin doen we alleen onze luiers erin.

Voorwas op 30 graden

Het is belangrijk om eerst op een koud programma al een wasje te doen, of een spoelprogramma, zodat de eiwitten uit de urine en stoelgang al een eerste keer weggespoeld geraken. Als je dat ineens op de warme was van zestig graden zou doen, dan gaan die stollen en krijg je het niet meer schoon. Dus we beginnen altijd met een voorwasje. Sommige mensen gebruiken echt een kort spoelprogramma van vijftien minuutjes, maar zelf hebben wij gekozen om een dertig graden programma op te zetten van een uur, zodat alles zeker goed gespoeld geraakt. Bij de voorwas doe ik al een klein beetje wasmiddel. Vaak wordt ook Biotex aangeraden als extra krachtmiddel. Zelf heb ik dat nog nooit gebruikt, maar het kan dus wel.

Hoofdwas op 60 graden

Als de voorwas klaar is, dan kan je er eender welk wasgoed bij steken dat op zestig graden gewassen mag worden. Zelf vul ik altijd aan met handdoeken, om de machine vol genoeg te krijgen. Dat wast beter. Je moet rekenen dat je machine ongeveer drie vierde gevuld moet zijn, zodat de stof goed over elkaar kan wrijven. Ook bij de hoofdwas doe je wasmiddel. Het is trouwens beter om geen eco programma’s te gebruiken voor wasbare luiers. Die gebruiken minder water en het is wel de bedoeling dat je luiers echt goed kunnen spoelen. Het gaat hier echt om vuil wasgoed.

Met welk wasmiddel wasbare luiers wassen?

Met een universeel wasmiddel zit je meestal wel goed. Er zijn voorstanders van vloeibaar wasmiddel. Sommigen zeggen dat poeder beter is. Let bij vloeibare middelen op dat er geen wasverzachter aan toegevoegd is, dat is het belangrijkste. Zelf heb ik daarom altijd al poeder gebruikt. Mijn favorieten: Biotop en Ulrich. Ik denk dat het vooral belangrijk is om te doseren met gezond verstand. Volg de instructies op de verpakking voor zwaar bevuilde was. Als je ziet dat er gigantisch veel schuim ontstaat dat niet weggespoeld geraakt, doseer je de volgende keer wat minder.

Zelfgemaakte wasmiddelen, wasschillen, wasnoten of van die ecologische eitjes met bolletjes, zijn allemaal geen geschikte wasmiddelen voor luiers. Die zijn niet krachtig genoeg om dit sterk bevuild wasgoed echt hygiënisch schoon te krijgen. Op langere termijn kan je problemen krijgen door de opstapeling van vuil en urine in je luiers.

Drogen

De droogkast gebruik ik zelf zo weinig mogelijk en heb ik ook nog nooit voor mijn luiers gebruikt. Het is minder ecologisch maar ook: voor luiers met elastieken kan het de levensduur verkorten. Drogen doe je het best over een wasdraad. Hang luiers met elastieken over twee draden om het gewicht te verdelen. Liever niet aan de puntjes ophangen met wasknijpers: dan komt er te veel druk op de elastieken.

Extra tips

  • Sluit bij het verschonen de wastabs van luiers met klittenband. Zo voorkom je dat de klittenband aan alle andere was plakt. Door dit al bij het verschonen te doen, moet je niet meer in vieze luiers graaien als je de was gaat doen.
  • Vlekken die er niet uit zijn, hang je best in de zon. Die bleekt ze er wel uit! Werkt ook achter glas.

Heb je vragen? Stuur mij gerust een berichtje!

Al mijn andere artikels over wasbare luiers vindt je hier.

Pin voor later:

hoe moet je wasbare luiers wassen

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.