Hoewel ons huis soms wel een Ikea showroom lijkt (behalve dan dat het hier een pak rommeliger is), heb ik nooit de geneugten van hun typische gehaktballetjes leren kennen. Een persbericht over alweer het vijfde lid van de Ikea balletjesfamilie prikkelde nu toch mijn nieuwsgierigheid. Als zo’n gigantische speler kiest voor groen en plantaardig, dan kan ik niet anders dan dat toejuichen. Tijd voor een Ikea plantballetjes review!

Het vijfde balletje 

Na de traditionele gehaktbal voegde Ikea al balletjes toe op basis van kip, zalm & kabeljauw en groenten. Toch worden er wereldwijd jaarlijks 1 miljard gehaktballetjes verorberd via de Zweedse meubelgigant. Bij Ikea stelden ze zich de vraag of ze ook voor die grote groep vleesliefhebbers een gesmaakt alternatief konden ontwikkelen. De plantballetjes moesten eruitzien én smaken als vlees. Of dat gelukt is, lees je verderop.

Ikea plantballetjes review

Ecologische voetafdruk 

De plantaardige Huvudroll balletjes zijn gemaakt op basis van erwteneiwit, haver, aardappel, appel en ui.

Ingrediënten Ikea plantballetjes:

Erwteneiwit (30%), water, koolzaadolie, aardappelen, bindmiddelmixes (9 %) (paneermeel (rijstbloem, destrose (mais), zout, emulgator E471, erwtenzetmeel, erwteneiwit 21 %, emulgator E461, ui, haverzemelen, natuurlijke aroma’s, champignonconcentraat, gedroogde appel, zout, topatenpoeder, zwarte peper, piment.

De plantballetjes hebben daardoor een ecologische voetafdruk van slechts 4 % tegenover de traditionele gehaktballetjes. Nog motivatie nodig? Ze zijn ook goedkoper, zodat hopelijk zoveel mogelijk mensen dit alternatief zullen omarmen. De balletjes zijn veganistisch, maar als je als vegan in het Ikea restaurant van de balletjes wil genieten vraag je er best een andere aardappelsoort bij dan de puree, want die is nog niet helemaal plantaardig.

Ikea plantballetjes review 

Klinkt allemaal super! De vraag is: zijn ze ook lekker? Mijn man toverde een heerlijk simpel gerechtje op tafel – sorry voor het mooi uitgewerkte receptje van Loïc Van Impe dat ik meegeleverd kreeg, manlief en witloof gaan niet samen. Wij aten er dus aardappelpuree en een mix van prinsessenboontjes, kerstomaten, ui en look bij.

Ik kan niet vergelijken met de typische Ikea gehaktballetjes, dus of ze helemaal hetzelfde smaken weet ik niet. Desondanks waren we onder de indruk van dit plantaardige gehaktballetje. Als we niet wisten dat deze balletjes geen vlees bevatten, hadden we het niet geraden. De textuur is écht zoals je gewoon bent van gehakt. De balletjes zien er lekker uit, zijn sappig en ze smaken goed af. De ingrediëntenlijst en samenstelling (bijvoorbeeld aantal suikers: 1,2 g / 100 g) vallen mij goed mee, ik heb al anders gezien bij vleesvervangers.

Wat mij betreft is Ikea geslaagd in zijn missie om een plantballetje voor vleesliefhebbers samen te stellen. Ik hoop echt dat de fans massaal voor de deze nieuwe versie gaan kiezen en zo samen een echte impact uitoefenen. Dat jaarlijks 680 miljoen gasten vanaf nu ook kunnen kiezen voor een plantaardige maaltijd vind ik geweldig. 

De Huvudroll plantballetjes zijn verkrijgbaar in de Ikea restaurants en – diepgevroren – in de Zweedse shop voor thuis. Je betaalt dan 3,5 € voor 500 gram. Tien minuutjes bakken in de pan en klaar! Nog makkelijker? Ze kunnen ook bereid worden in de oven of in de microgolfoven. 

Als jij wél kan vergelijken tussen de traditionele gehaktballetjes en deze plantaardige variant, laat het me dan alsjeblieft weten! Ik ben echt heel benieuwd!

Pin voor later:

Ik mocht de Ikea plantballetjes uittesten. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

7 Comments

  1. Ik deel ook bovenstaande mening, de Zweedse balletjes zijn ook niet zo m’n favoriet maar ook wel heel benieuwd naar de plantaardige versie. Die heeft bij mij sowieso al een streepje voor!

  2. Ik wilde al zolang eens een zak van hun vegan hotdogworstjes meenemen, dus nu heb ik twéé redenen om daar nog eens te passeren, maar het komt er maar niet van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.