Jullie weten dat van alle duurzame stappen die ik probeer te zetten, mijn kledingkast misschien wel de moeilijkste is. En laat dat nu net een van de dingen zijn die de grootste impact zou kunnen hebben. Ik ben nooit een overdreven shopper geweest, en zeker sinds ik tijdens mijn zwangerschap ontdekte hoe fijn het is om niet te veel keuze te hebben, koop ik bijna geen nieuwe kleren meer. Ha, dan doe ik toch iets goed, want niet kopen is nog altijd de meest duurzame keuze die je kan maken, natuurlijk. Maar stel dat ik toch iets nodig heb, dan loop ik nog steeds eerder een grote keten binnen dan dat ik op zoek ga naar een echt eerlijk geproduceerd merk, zoals ik ook hier al vertelde. Die vastgeroeste mindset zou ik zo graag veranderen! Met deze review van duurzaam ondergoed van Saint Basics ga ik al goed van start.

Tweedehands ondergoed, liever niet 

Ok, dus niet kopen is het meest duurzaam. Als je toch iets nodig hebt, dan is tweedehands de beste optie. Jij koopt iets nieuws, maar er hoeft geen nieuw kledingstuk te worden geproduceerd. Bij tweedehands kopen vind ik twee dingen moeilijk: je moet meer moeite doen om net datgene te vinden wat je zoekt. En sommige spullen koop ik toch liever ongedragen. Een onderbroek die eerder al om de billen van een onbekende heeft gezeten, dat vind ik als volwassene toch een raar idee. 

Stom hè? Want ik heb er destijds wel voor gekozen om tweedehands wasbare luiers aan te schaffen, én mijn dochter draagt wel eens onderbroekjes van nichtjes af. Maar op een of andere manier zijn babybilletjes niet zo erg ;-). 

review saint basics duurzaam ondergoed

Waar vind ik duurzaam ondergoed?

Volgens mij ben ik zeker niet de enige met deze mentale barrière voor tweedehands ondergoed. Het gekke is, dat nieuw duurzaam ondergoed minder makkelijk te vinden lijkt dan duurzame bovenkleding. Als groene blogger merk ik dat het een van de vragen is die altijd terugkomt: waar vind ik duurzaam ondergoed? Goed nieuws: wie een fijne basic optie zoekt, kan terecht bij Saint Basics.

Saint Basics duurzaam ondergoed van eucalyptus 

Tencel Lyocell is een van de meest duurzame stoffen die momenteel bestaan. En laat dat nu net het materiaal (voor 95%) van dit ondergoed zijn! De houtpulp van de eucalyptus plant wordt in Oostenrijk op een zero waste wijze verwerkt tot vezels, die op hun beurt in Portugal omgetoverd worden in garens. Daarvan worden natuurlijk gekleurde stoffen gemaakt en uiteindelijk dus ook het ondergoed. Van Portugal gaat het naar Saint Basics in Nederland en vervolgens rechtstreeks naar de consument. 

Getest: Stylish set 

Ik mocht een setje duurzaam ondergoed van Saint Basics uittesten. Een Stylish Set bevat een onderbroek naar keuze (ik probeerde de hipster), een bralette en een hemdje.

Om je maat te bepalen, raad ik aan om even de tabel te bekijken. Ofwel kies je op basis van je confectiemaat, ofwel leg je een kledingstuk dat je al hebt plat op een tafel en neem je er een meetlat of lintmeter bij. Een handige aanvulling zou nog zijn om te kunnen beslissen op basis van je lichaamsmaten. 

review duurzaam ondergoed Saint basics

Eucalyptus spaghetti top

Een groot pluspunt aan het hemdje is voor mij de lengte. Ik ben 1,74 m groot en vaak is bovenkleding mij net te kort. Misschien is het omdat dit een Nederlands merk is, maar dit shirtje valt echt langer dan wat ik gewend ben. Heerlijk om het netjes in mijn broek te kunnen stoppen! Zeker voor ondergoed is het aangenaam dat blote ruggen en buiken voorkomen worden. Het hemdje is onopvallend en dun genoeg om onder fijnere blouses te dragen. De schouderbandjes kunnen ook nog aangepast worden.

Bralette: achterkant

Eucalyptus bralette

De bralette is eigenlijk een beha zonder beugel. Ik vind het model zeker elegant ondanks de afwezigheid van kant of andere opsmuk. Eerlijk is eerlijk: voor een grotere cupmaat geeft dit te weinig steun, en komt de bralette niet helemaal tot zijn recht. Misschien dat ik hem later wel mooi pas, als ik ooit stop met borstvoeding geven. Achteraf bekeken had ik met mijn maat beter de sportbeha gekozen.

Update: Saint Basics vertelde me dat ze bezig zijn met een grotere maat voor de bralettes!

duurzaam ondergoed Saint basics hipster

Eucalyptus hipster

De pasvorm van de hipster is dan weer wel super. Alles is mooi afgewerkt en belangrijk: deze onderbroek zit lekker. Wat alle stuks gemeen hebben is de ongelofelijk zachte, soepele stof. Er zitten bovendien nergens kriebelende labels in de weg. Aanrader!

Je kan de hele collectie (voor mannen en vrouwen) van Saint Basics hier bekijken. 

Extra tip: Steun Moria 

Je hebt het vast wel gezien in nieuwsberichten: een gigantisch vluchtelingenkamp in Griekenland, Moria, is afgebrand. 12 000 mensen zijn op de vlucht van op de vlucht zijn. Om deze mannen, vrouwen en kinderen te steunen heeft Saint Basics nu deze actie lopen, zag ik. Ik geef het maar mee! 

Pin Saint Basics voor later:

review Saint Basics duurzaam ondergoed van eucalyptus
De links in dit artikel zijn affiliate links. Als je een aankoop doet, steun je mijn blog zonder dat je er iets van merkt. Dankjewel!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.