Na #kooplokaal om te winkelen steun ik ook graag lokaal vertier. Reisjes en uitstapjes dichtbij huis vragen weinig transport en zijn dus minder vervuilend. Sterker nog: het is veel makkelijker om verplaatsingen echt ecologisch te doen door de fiets of het openbaar vervoer te nemen. Je steunt er ook nog de lokale economie mee, en leert dat het niet altijd groter, verder en extremer moet. Soms is gewoon speciaal genoeg. Hoera voor #staycation! Wat wij deden tijdens die van ons? Wandelen op de Kalmthoutse Heide!

Wandelen op de Kalmthoutse Heide met kinderen

Wandelen op de Kalmthoutse Heide is superleuk voor kinderen. Althans, ik herinner mij uit mijn jeugd alleen maar fijne momenten ginds. Regelmatig gingen we met het hele gezin op pad. Vooral het ven, de zandgrond en de duinen maakten dat de Heide voor mij echt als vakantie voelde.

wandelen op de Kalmthoutse heide

Kindvriendelijke wandelpaden op de Kalmthoutse Heide

Om de diversiteit van de Kalmthoutse Heide te ontdekken, is de wandelroute Libel erg geschikt. Die begint bij de toegangspoort De Vroente en duurt 4,7 km. Wij namen met onze tweejarige de proef op de som. We legden haar uit dat we de pijltjes met libellen gingen volgen en ze vond het superleuk om die te zoeken. De paden vol boomwortels in het dennenbos spraken ook aan. Het was een sport voor onze peuter om zoveel mogelijk óp de wortels te lopen. Herkenbaar: als kind zeurde ik bij saaie wandelingen op verharde paden. Ik wilde avontuur!

Toegankelijke wandeling

Wij namen tegen beter weten in de buggy mee. Echt niet zo aangenaam op bepaalde zanderige stukken, maar mijn man heeft dat goed gedaan ;-). Even serieus: de draagzak is hier echt de betere optie. Er is ook een toegankelijke route die start bij De Vroente: Klein Zwitserland. Voor rolstoelgebruikers is er trouwens een gratis te ontlenen elektrische terreinrolstoel beschikbaar waarmee je de route Rups kan volgen!

Je leest hier meer over toegankelijk wandelen op de Kalmthoutse Heide.

Natuur en stilte

Onze dochter had de tijd van haar leven en liep al snel een heel stuk voor ons uit. Het was voor haar (en voor ons) heerlijk om even niet zo alert te moeten zijn voor autoverkeer of fietsers. Ze wees ons op een prachtige rups die over de weg kroop. We zagen in de verte een kudde schapen rondtrekken en ik spotte een boom die vol vlinders zat, prachtig! Het ven uit mijn herinneringen stond nu helaas droog. De heide zelf bloeide uitbundig en kleurde het landschap paars.

We hebben genoten! Je kan alle routes voor wandelen op de Kalmthoutse Heide hier vinden. Wij startten bij toegangspoort De Vroente met adres: Putsesteenweg 129 – B-2920 Kalmthout.

Onze eigen picknick aan het helaas droge ven

Extra tip: zero waste picknick

Op de Instagrampagina van Sustainable Family (je weet wel, van dit boek Het Duurzame Gezin) zag ik dat Hotel Jerom een zero waste picknickmand aanbiedt. Na afloop breng je al je herbruikbare verpakkingen weer binnen. Makkelijk, want dit hotel ligt vlak naast de ingang van de Heide (De Vroente). Supertof!

Heb jij al eens gewandeld op de Kalmthoutse Heide?

Pin voor later

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.