Al zowat mijn hele leven worstel ik met mijn krullen. Hoewel mijn beste vriendin als kind altijd wilde ruilen omdat zij naar eigen zeggen saai steil haar had, wilde ik eigenlijk liever zo’n makkelijk en veelzijdig te stylen haar als zij. Zo gaat het altijd hè? Krullen lijken voor anderen dan wel speciaal, ik vond het altijd maar gedoe. Bij krulhaar hoort pluis, stro en een ontploft kapsel bij het opstaan of als het regent. Krullen kan je niet snel even in de plooi borstelen ’s ochtends. Niet elke kapper kan met krullend haar overweg. En als je je haar een beetje wil temmen, moet je aan de slag met allerlei producten en smeersels. Of toch niet? Ik heb de afgelopen tijd een heel eenvoudige, zero waste Curly Girl verzorging voor krullen uitgeprobeerd. Vandaag vertel ik je alles over mijn nieuwe afvalvrije en natuurlijke haarverzorgingsroutine. En je krijgt er een shampoobar review van Soopie bovenop. 

De Curly Girl methode 

Wanneer ik door de jaren heen op zoek ging naar manieren om mijn krullen te verzorgen, kwam ik altijd uit bij de Curly Girl methode. Dat is een manier van krullen verzorgen waarbij je let op de manier van wassen (meestal met conditioner in plaats van shampoo), kammen, drogen en stylen (insert 345 flesjes en tubes om in je haar te smeren). De moed zonk me altijd al in de schoenen nog voor ik het een kans gaf. Voor al dat gedoe heb ik dus geen energie. Toen ik onlangs ontdekte dat er ook een Eco Curly Girl methode is, met meer natuurlijke producten, ging ik me toch weer inlezen. Maar ook hier leek het te gaan om heel veel verschillende stappen en door allerlei producten in plastic verpakkingen was het ook allesbehalve zero waste krullen verzorgen, iets waar ik toch naar op zoek was. 

Volledig plasticvrije verpakking en verzending, yes!

Zero waste Curly Girl: krullen verzorgen met een shampoobar 

Insert de shampoobar. Nadat ik enkele merken uittestte, voelde ik me toch verplicht om weer naar de gewone shampoofles met natuurlijke shampoo te grijpen. Mijn haar werd op lange termijn gewoon niet zo blij van vaste shampoo, leek het wel. Het voelde heel droog en stug aan. Mijn man had daar helemaal geen last van. Het lag dus niet per se aan de shampoobars op zich, maar aan de combinatie met mijn krullen. En toen kwam ik Soopie tegen. Een blokje vaste shampoo, gemaakt en goedgekeurd door een vrouw met krulhaar. Precies wat ik zocht. Toen ik ook nog las over de volledig natuurlijke en zero waste haarstyling op basis van lijnzaad die Sophie aanraadt, was ik verkocht. 

Review Soopie shampoobar 

Soopie werd ontwikkeld door Sophie (ik vind Soopie dus echt een geniale merknaam, hoe goed gevonden is dat??) nadat ook zij niet meer wist wat aan te vangen met haar krullend haar. Na een wetenschappelijke zoektocht was het resultaat een volledig natuurlijke, biologische en handgemaakte shampoobar waar haar écht blij van wordt. Soopie is niet alleen bedoeld voor krullenkopjes: iedereen kan ervan genieten. Ook als gewone waszeep of scheerzeep, trouwens. Dat vind ik dus top, want zo eenvoudig: één product voor het hele gezin. Heerlijk minimalistisch. 

Soopie ruikt subtiel kruidig, en ziet er eenvoudig, eerlijk en robuust uit. Net als bij andere shampoobars is het de bedoeling om de zeep in je handen te wrijven, en daarna met je handen door je natte haar te gaan. Als je veel schuim gewoon bent, zal je even moeten wennen. Omdat hier geen kunstmatige schuimversterkers aan toegevoegd zijn, is het schuimende effect eerder bescheiden. Gelukkig is al dat schuim helemaal niet nodig om je haar schoon te maken. Laat de shampoobar achteraf goed drogen om wegsmelten te voorkomen, bijvoorbeeld in een zeepbakje. Op die manier vervangt één blokje vaste zeep wel drie plastic shampooflessen. 

Tijdens en na het wassen met Soopie merk ik een gigantisch verschil met andere shampoobars die ik probeerde. Mijn haar voelt niet meer als ruw en weerbarstig stro, maar gewoon glad. Volgens mij is dit de shampoobar die ik altijd al zocht. Afvalvrij, volledig natuurlijk én zacht voor mijn haar. 

Natuurlijk krullen stylen met lijnzaadwater 

Niet alleen het wassen van mijn haar gebeurt nu zero waste. Ook voor de styling achteraf heeft Sophie mij een nieuwe routine aangeleerd. In mijn natte haar spray ik zelfgemaakt lijnzaadwater. Vervolgens gebruik ik het haarserum van Soopie voor nog extra voeding. Dat laat ik aan de lucht drogen en het harde laagje dat ontstaat – alsof je een gel in je haar hebt gedaan – scrunch ik er even uit met mijn handen. 

Soopie haarserum

Het lijkt op de routine die ik eerder had. Toen kneep ik een natuurlijke haarmousse in mijn krullen en liet het geheel ook aan de lucht drogen. Niet goedkoop, en ook niet zero waste. Ik kan het bijna niet geloven, maar het resultaat met het zelfgemaakte lijnzaadwater is minstens even goed. Mijn haar is zacht. Het glanst en ziet er gezonder uit, minder droog lijkt het wel. En mijn krullen zijn meer gedefinieerd. Tuurlijk ligt mijn kapsel niet altijd perfect, maar dat was met mijn stylingmousse ook niet het geval. Ik ga nog wat verder experimenteren in de samenstelling, maar het staat vast dat ik verder ga met Soopie én met het lijnzaadwater. Dat niet alleen het wassen van mijn haar, maar ook de styling op zo’n natuurlijke, eenvoudige en zero waste manier zou kunnen, dat had ik nooit durven dromen. 

Bovenaan mijn coronakapsel. Onderaan links het coronakapsel met Soopie en lijnzaadwater + haarserum. Onderaan rechts de bijgeknipte versie.

Zero waste Curly Girl Refresh met lijnzaadwater

In de Curly Girl methode is refreshen een begrip. Omdat het wassen en stylen met verschillende producten erg veel werk en tijd vraagt, werk je op dagelijkse basis eerder met een snellere refresh. Je zorgt er dan voor dat je met minimale inspanning toch een deftig krullenkapsel hebt in plaats van de ontplofte pluizenbol waarmee menig krullenbol ’s ochtends het bed uit stapt. Een zijden kussensloop zou hierbij al kunnen helpen, omdat dat materiaal ervoor zorgt dat je minder knopen en klitten ontwikkelt tijdens het woelen in je slaap. Zijde blijkt echter heel dieronvriendelijk te zijn (lees: rupsen worden levend gekookt!). Gelukkig heb ik dat net op tijd ontdekt, en was Sophie zo lief om mij ook een bamboe kussensloop te laten testen met hetzelfde effect.

Kussensloop in bamboe

Vroeger moest ik al-tijd mijn hele haar nat maken onder de douche om er iets mee aan te kunnen vangen. Sinds de komst van mijn dochter niet evident, en op die dagen dat het niet kon was mijn haar een ramp. Met het lijnzaadwater en de kussensloop is het mij voor het eerst gelukt om mijn haar er netjes uit te laten zien op een paar minuten tijd. Ik kan het eigenlijk nog niet helemaal geloven en ga mijn enthousiasme nog delen in een volgend artikel over het maken van lijnzaadwater of lijnzaadgel om je krullen te stylen. Als je niet kan wachten, hier legt Sophie het uit.

Zero waste krullen verzorgen, het kan. En je hebt er geen tienstappenplan voor nodig. Oef! 

Lijnzaadwater refresh

Pin voor later:

De producten in dit artikel heb ik gekregen om te testen. Dankjewel!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

6 Comments

 1. Ik heb ook zoveel bars getest, maar ik kwam toch altijd uit bij Lush. Die vind ik het fijnste werken. Alle anderen heb ik precies een vetlaag op mijn hoofd en mijn haar klit dan nog ook. Nog een shampoobar testen daar sta ik weer een beetje weigerachtig tegenover, want ik ben zo happy met deze nu. Alleen jammer van de SLS die in deze van Lush zit…

  Naar het lijnzaadwater ben ik wel benieuwd. Ik heb geen uitgesproken krullen (als mijn haar nat is, heb ik er geen ;)) maar wel licht-krullend haar en ik vind het resultaat bij jouw krullen echt wel mooi. Dus ik ben benieuwd of dat bij mij ook zou werken. Misschien dit eerste maar eens testen.

  1. Ja, die SLS is de reden dat ik toch liever geen Lush gebruik. En ik hoor ook dat ze felle geuren hebben, daar kan ik niet zo goed tegen.. Maar als het voor jou goed werkt is dat fijn hé :-).
   Ik zou het zeker eens testen, het is ook echt makkelijk om te maken!

 2. Exact het artikel dat ik zocht! Ik gebruik nu al twee jaar shampoo-bars. Ik heb er geen problemen mee met mijn haren. Maar nu ik m’n haren niet meer stijl met een stijltang of steampod, zocht ik specifiek naar een shampoobar zonder sulfaten, parabenen en siliconen. Niet simpel te vinden. Maar ik vond er wel bij een bedrijfje vlakbij huis: de Zeperij. (webshop zeker eens checken!)

  Ook een goeie mouse of gel vind je niet zonder een plastic bus te moeten kopen. Ik gebruikte tot nu toe Yari Green Curls. Hoewel ik heel tevreden ben met het resultaat met dit product, bedenk ik me wel vaak dat die “Green” in de naam heeft wellicht niets te maken met duurzaamheid… Het lijnzaadwater ga ik dus zeker uitproberen!

 3. Ik heb Soopie ook gebruikt een week of 6 mijn hele haar is afgebroken er ontstonden klitten onderin door de droogte. De soopbar heeft geen extra voeding wat zo nodig is voor krullen. Ik ben echt veel haar verloren en baal hier echt enorm van. Ik heb ze een review gegeven die ze niet plaatste en nog een geen geschreven hierover maar geen respons, niks. Echt niet netjes voor ze dus in ieder geval hier dan een review heb je al dun haar met krullen gebruik geen soopie je krullen zien er wel mooi uit maar breekt later echt af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.