Eén van de plaatsen in huis waar wij in het verleden het meeste afval produceerden, was de badkamer. Flacons van verzorgingsproducten, kleine wegwerpartikelen zoals watjes en maandelijks een reeks maandverbanden of tampons. Gelukkig is het steeds makkelijker om de dag te starten in een duurzame badkamer. Met deze drie zero waste alternatieven kan je meteen een hele hoop afval besparen bij je verzorgingsroutine!

1. Gebruik wasbare wattenschijfjes 

afval besparen bij je verzorgingsroutine met herbruikbare wattenschijfjes

Wellicht de makkelijkste manier om afval te besparen in de badkamer is het aanschaffen van herbruikbare wattenschijfjes. Ze werken net zo goed en zijn zoveel duurzamer dan wattenschijfjes voor eenmalig gebruik! Wist je dat ook wegwerp wattenschijfjes van katoen worden gemaakt? Naast het besparen van afval werk je met een herbruikbare variant dus mee aan het vermijden van een heleboel verspild katoen. Katoenplanten vragen heel veel water. Bovendien worden in de katoenteelt enorm veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat zet een grote druk op het milieu én op de gezondheid van de katoenboeren en iedereen die in de omgeving woont. 

Een setje wasbare wattenschijfjes gaat superlang mee. Je stopt de vuile wattenschijfjes in een klein wasnetje en wast het mee met je zestig graden was. Neemt zo weinig plek in dat je het niet eens zal merken! 

2. Vervang je plastic shampoo fles door een shampoo bar 

afval besparen bij je verzorgingsroutine met de shampoo bar

Vroeger was het heel normaal om je te wassen met een blok zeep. Met de komst van de plastic fles verdween die uit het straatbeeld. Zonde, want niet alleen ontstond er zo een gigantische afvalberg van lege flacons, hetzelfde product werd ook ineens een stuk duurder. Aan vloeibare cosmetica is namelijk een groot deel water toegevoegd. Water waar jij ook voor betaalt! Een stuk vaste zeep of een shampoo bar kopen is veel zuiniger, zowel ecologisch gezien als voor je portemonnee. Wij probeerden een jaar geleden voor het eerst een shampoo bar uit en zijn nog steeds blij met deze duurzame switch. Weet je wat ik stiekem ook nog een voordeel vind? We hebben nu veel meer plaats in de kasten, want die staan niet meer volgepropt met een voorraad flessen. Zo’n stukje zeep is dus ook nog eens heerlijk minimalistisch: één shampoo bar vervangt drie flessen vloeibare shampoo. 

Tip: bewaar je shampoo bar droog, in een zeepbakje met verluchting. Zo doe je er extra lang mee.

3. Stap over op een menstruatiecup 

afval besparen bij je verzorgingsroutine menstruatiecup

Tijdens je menstruatie gooi je gedurende je leven 10.000 maandverbanden of tampons weg. Ook hier geldt dat er flinke hoeveelheden milieubelastend katoen en plastic gebruikt worden voor de productie. En die gaan na éénmalig gebruik gewoon de vuilbak in. Goed nieuws: er zijn tegenwoordig ook hippe wasbare alternatieven te vinden. Ze zijn lief voor je huid, want de chemicaliën uit reguliere producten ontbreken. Is wasbaar maandverband niets voor jou of wil je graag zwemmen tijdens je maandstonden? Een menstruatiecup kopen is ook een optie. Dat is een siliconen bekertje om vaginaal in te brengen. Het opgevangen bloed giet je weg in het toilet. Even omspoelen en je menstruatiecup kan weer ingebracht worden. Je hebt dus aan één exemplaar genoeg, en hij gaat tot wel tien jaar mee! Veel gebruikers zijn zo enthousiast dat ze nooit meer terug willen naar wegwerp tampons of maandverbanden. 

Heb jij één van deze afvalbesparende alternatieven al ingevoerd in jouw verzorgingsroutine? 

Pin voor later:

*Voor dit artikel sloeg ik de handen ineen met Holland & Barrett.
Bron foto’s 1, 2, 3, 4: Holland & Barrett. Bron foto 5: Canva.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Top tips! Ik ben onlangs m’n eigen wattenschijfjes beginnen maken uit oude badstof. Heel simpel met naald en draad. Leuke bezigheid en voelt zo fijn om niet meer elke dag een schijfje in de vuilnisbak te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.