Weet je nog, de Mooimakers? Dat je als particulier gratis grijpstokken en ander materiaal kan bestellen op hun webshop, deelde ik al in dit artikel over zwerfvuil opruimen in je buurt. Misschien vinden jouw kinderen het al leuk om regelmatig samen op zwerfvuiltocht te gaan, of sorteren ze hun afval als de beste. Kunnen ze nog wat motivatie gebruiken? Dan is het nieuwe boekje van Schaap, gemaakt in samenwerking met Mooimakers, zeker iets voor jullie. Mijn peuter is alvast gek op het boek Schaap zwemt (niet), en voor mij is het de perfecte manier om haar voor het eerst echt kennis te laten maken met het correct sorteren van afval.

Boek Schaap zwemt (niet)

In het vierde boekje van de reeks Schaap, geschreven door Eef Rombaut en geïllustreerd door Emma Thyssen, wil Schaap in de zee zwemmen. Maar dat lukt niet, want de zee zit vol met afval.

Het boekje is opgebouwd uit twee delen en vouwt uit als een harmonica. Aan de ene kant laten de zeedieren zien hoe lang het duurt voor de verschillende soorten afval worden afgebroken. De achterkant van de harmonica toont gelukkig hoe het beter kan. Schaap ruimt haar afval vanaf nu op (en gebruikt een drinkbus). Oh ja, en ze werpt alleen nog verliefde blikjes naar zeeschildpad. Zalig :-).

Kleuters leren over zwerfvuil en afval: educatief pakket voor leerkrachten

Voor de juffen en meesters onder ons is er nog beter nieuws! Mooimakers heeft speciaal voor kleuterscholen een pakketje samengesteld om ook de allerkleinsten bij te leren over zwerfvuil en afval sorteren. Naast het boekje van Schaap zwemt (niet), krijg je ook een uitgebreid werkboek met tips en spelletjes rond het thema. En er horen ook nog superleuke stickervellen bij met de figuurtjes uit het boek, die je op de vuilnisbakken van de klas of school kan plakken.

Hoewel ik geen leerkracht ben, heb ik de lesjes uit het werkboek wel gelezen. Eerst en vooral: wauw, wat gaat er veel werk en voorbereiding zitten in zo’n schooldag, ook in het kleuteronderwijs. Ik vond het heel leuk om op deze manier eens een blik achter de schermen te kunnen werpen. Dat terzijde vind ik het werkboek wel echt een meerwaarde voor heel veel inspiratie om te werken rondom afval op school. Drie luiken (introductie van de thematiek, creatief opruimen en sorteren en een beloningstraject) zijn voorzien van tips voor het voorleesmoment, spelletjes, een versje en suggesties voor allerlei projecten. 

Als je een juf of meester bent of kent: aanvragen bij Mooimakers, zou ik zeggen! 

Geen leerkracht, en wil je gewoon thuis aan de slag? Dan kan je het boekje van Schaap zwemt (niet) hier kopen. Het is geschikt voor kinderen jonger dan zes.

Nog lezen? Check hier meer tips om kinderen bij de natuur te betrekken.

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.