Jaren geleden was ik op een missie om alle potentiële schadelijke synthetische stoffen uit onze voeding te bannen. Voor onze gezondheid, en voor het milieu. Het ging ook verder. Huishoudproducten en cosmetica, voor alles zocht ik een ecologisch alternatief. Ook onze manier van voeding bereiden ging onder de loep. Pannen met een giftige anti-aanbaklaag werden vervangen. Plastic braadzakken werden de keuken uitgezwierd. En ik kocht ecologisch bakpapier. Vandaag heb ik ook dat milieuvriendelijk bakpapier vervangen, door een afvalvrije variant. Zero waste en ecologisch bakpapier voor beginners en gevorderden: ik zet de opties op een rij. 

Waarom ecologisch bakpapier? 

Bakpapier zorgt ervoor dat eten uit de oven niet aanbakt aan je ovenschaal of bakvorm. Om dat te kunnen voorkomen, zit er een laagje op het papier. Traditioneel bakpapier wordt gelinkt aan de kankerverwekkende stof PFOA (ook bekend van Teflon pannen) die gelukkig sinds 2015 verboden is. Vervangers zoals GenX zijn echter ook al zorgwekkend genoemd. Bij “normaal gebruik” moet je je geen zorgen maken, maar van zo’n stellingen hou ik gewoonweg niet. Zelfs al zijn de hoeveelheden die je als consument binnenkrijgt niet schadelijk, dan maak ik me toch nog zorgen over medewerkers of omwonenden van fabrieken, en om de milieu-impact van zulke substanties. Gelukkig zijn er ook alternatieven. 

Ecologisch bakpapier voor beginners 

Duurzaam bakpapier van If You Care 

if you care bakpapier
if you care bakpapier 2

Het bakpapier van If You Care is ongebleekt, chloorvrij, en voorzien van een dun laagje siliconen. Doordat het composteerbaar is én verpakt in een gerecycleerde kartonnen doos, bedrukt met plantaardige inkt, is dit eigenlijk ook al een goede afvalarme optie. Je kan het papier naar wens afscheuren en een paar keer hergebruiken (afhankelijk van wat je ermee maakt). If You Care bakpapier wordt geproduceerd in Finland. In gebruik is het identiek aan “normaal” bakpapier. Het doet zijn werk zo goed dat ik me afvraag waarom je nog reguliere merken zou gebruiken die misschien wel ongezonde coatings bevatten. De prijs is mogelijk een struikelblok, al moet ik zeggen dat wij echt lang deden met een rol.

Je kan hier het bakpapier van If You Care kopen.

Duurzaam bakpapier van Ah! Table!

We hebben ook een ander merk getest: Ah! Table!. Hierover zijn we zelf minder enthousiast. De verpakking bevat een plastic systeem om de vellen af te scheuren. Intussen ontdekte ik gelukkig ook een navulverpakking. Helaas deed het bakpapier minder goed zijn werk. Onze gebakken aardappelen bleven eraan plakken en dat zorgde voor frustratie in de keuken. Je zou dit kunnen verhelpen door het papier in te vetten, maar dat vermijden is eigenlijk juist de reden voor ons om bakpapier te gebruiken. De reden dat dit papier anders werkt, is dat er hier géén siliconen gebruikt zijn. Het is een ademend, microporeus papier. Vind je het niet erg om af en toe toch in te vetten? Dan is dit Franse merk wel een goede optie.

Je kan het bakpapier van Ah! Table! en de navullingen hier kopen.

Ecologisch bakpapier voor gevorderden 

Zero waste bakpapier: Agreena Wraps

Al tijden zocht ik naar een goed zero waste alternatief voor bakpapier. Er bestaan wel siliconen bakmatten, zelfs bij standaard winkels, maar die krijgen vaak minder goede recensies. Sommigen zijn alsnog gemengd met plastic en bevatten daardoor weekmakers. Of ze zijn moeilijk schoon te maken. Toen ik bij Kudzu, een duurzame webshop die ik echt vertrouw, zero waste bakpapier van hogekwaliteitssiliconen in het assortiment zag, ging die meteen op mijn verlanglijstje. En bij wijze van moederdagcadeautje heb ik hem dan ook gekocht.

Ervaring met Agreena Wraps 

Er zijn van de Agreena Wraps twee formaten verkrijgbaar. Omdat wij ze vooral als bakpapier gaan gebruiken, kochten we de grootste variant. Die bedekt nét niet onze hele ovenschaal, maar goed, daar kunnen we mee leven. Als we ooit een hele vuile klus hebben, kunnen er nog altijd twee vellen elkaar overlappen, denk ik dan. 

De Agreena Wraps zitten verpakt in een kartonnen doos. Elk vel is wel opgerold op een stuk plastic. Dat is nodig voor het netjes transporteren. Niet honderd procent plasticvrij dus, maar ik begrijp wel dat het met dit materiaal anders lastig werd. De bakvellen zijn namelijk heel dun en flexibel. Zo goed als het gaat heb ik er eentje op onze bakplaat bevestigd. Vol luchtbellen, maar goed, het doet zo ook zijn werk. De bakfolie zit stevig vast en is zo ook makkelijk af te kuisen na gebruik. Afwassen kan ook in de vaatwasser of met de hand in een sopje. Dat ga ik zo nu en dan ook wel eens doen.

Bakken 

De ervaring die wij hebben met het bakken op Agreena Wraps is positief. Aardappels zonder vetstof en zelfgemaakte koekjes komen allebei keurig van het vel na afloop. Zonder plakken. Test geslaagd.

Duurzaam bakpapier en vershoudfolie in één 

Het leuke van de Agreena Wraps is dat je ze niet alleen als zero waste bakpapier kan gebruiken. Ze worden ook ingezet als herbruikbare vershoudfolie. De vellen zijn zo soepel en dun dat je ze rond eender welke schaal of kom kan vouwen. Het vergt soms even wat handigheid, want de vellen plakken ook aan zichzelf. Maar zo heb je wel meteen de echte huishoudfolie ervaring. Of hebben jullie nooit last van die krengen ;-)? Even serieus: ik vind werken met Agreena makkelijker dan met die ultradunne plastic folies.

zero waste bakpapier agreena wraps

Agreena werkt met een Return 2 Recycle programma, waarbij je de bakvellen op het einde van hun levensduur terug kan inleveren. Voor ons wat omslachtig, want je moet dan wel even een enveloppe naar Australië sturen. Maar dat het kan, toont aan dat dit een merk is dat ook bezig is met wat er gebeurt met zijn product nà gebruik. Dat getuigt van een echte duurzame mindset.

Je kan de Agreena Wraps kopen bij Kudzu.

Update: Helaas heb ik ondervonden dat de Agreena Wraps hier snel gescheurd zijn. Daarom hebben we besloten om voorlopig terug over te schakelen op het ecologische wegwerp bakpapier van If You Care. Ik blijf zoeken naar een nieuw duurzaam alternatief en hou jullie op de hoogte!

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

7 Comments

  1. In Nederland heeft de Lidl ook eens herbruikbaar bakpapier gehad. Een dun siliconen matje. Die kun je gewoon wassen en hergebruiken. Wel oppassen, je moet het oprollen en niet vouwen. Dat deden wij en nu zit er helaas een scheur in. Toch gebruiken we het nog wel als we iets bakken wat niet lekt. Misschien nog eens een nieuwe kopen als ze er nog eens liggen.

    1. Klopt, je hebt ook zo’n bakmatjes! Vaak zijn ze wel gemengd met plastic, maar ik weet niet hoe het zit met die van Lidl. In elk geval is het wel een herbruikbaar product en dat is sowieso fijn 🙂

  2. Heel interessant! Ik ben de laatste tijd meer aan het bakken geslagen en vond het eigenlijk wel jammer om telkens opnieuw het bakpapier weg te moeten gooien. Ik zet de agreena wraps dus zeker op mijn wensenlijstje. Kan je de wraps na elk gebruik ook van de bakplaat verwijderen en opbergen (oprollen)?

  3. Ik heb een tijdje zo’n zwarte herbruikbare bakdingen gebruikt, maar geen idee van welk materiaal die waren gemaakt. Ik vond het afwassen en afdrogen ervan zo omslachtig, dat ik na een paar jaar toch weer op de wegwerpvariant ben overgestapt… tot mijn grote schaamte.
    Is het de bedoeling van die Agreena wraps dat je ze altijd op je ovenplaat laat kleven? Of moet je ze verwijderen om ze schoon te maken? Dat was me niet helemaal duidelijk.

    1. Dat kan je eigenlijk kiezen. Ik laat ze plakken zolang ik ze goed schoon krijg – ik heb wel al gemerkt dat het met een niet krassend “schuur”sponsje wel beter gaat dan gewoon met een doekje. Af en toe haal ik ze er dan af om ze eens gewoon in een sopje af te wassen. Maar om de echte vlekken er af te krijgen is het toch nodig dat ze geplakt zitten, om er wat kracht op te kunnen zetten. Het hangt wat af van wat je er op bakt denk ik 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.