Overschot van een zelfbereide maaltijd (hoera, restjesdag!), vleesvervangers in promotie of een extra portie spaghettisaus: al deze dingen en nog veel meer belanden bij ons in de vriezer. Omdat we liever geen plastic zakjes meer gebruiken vanuit duurzaam oogpunt, kochten we allerlei glazen bewaarbakjes. Alleen: die nemen veel meer plaats in. En de ingebouwde diepvriezer in onze keuken is nu niet bepaald enorm. Een herbruikbaar diepvrieszakje, dat zou ideaal zijn, dachten we. Helaas, het was onvindbaar. Tot ik Stasher bags ontdekte. Onze ervaring met Stasher herbruikbare diepvrieszakjes, die lees je hieronder.

Wat zijn Stasher bags? 

De bewaarzakjes van Stasher zijn siliconen opbergzakjes waarin je voedsel lek- en luchtdicht kan verpakken. Omdat silicone een veilig en stabiel materiaal is, kan je Stasher bags gebruiken voor invriezen, maar ook om opnieuw op te warmen. De Stasher bags mogen in de oven en in de microgolf. Zelfs gewoon onderdompelen in een pot kokend water is een optie. Je kan ze schoonmaken in de vaatwasser en daarna keer op keer hergebruiken. Klinkt als de ultieme herbruikbare diepvrieszakjes, toch?

Plus, als je even out of the box wil denken, zijn er nog duizend-en-één toepassingen te bedenken. Zero waste papillotten maken, of vis, vlees of tofu marineren? Check. Kleine prulletjes vervoeren in je handtas, toiletartikelen lekvrij meenemen op reis, wasbare billendoekjes transporteren of zelfs mondmaskers veilig en hygiënisch bewaren: alles is mogelijk met Stasher bags. Er zijn verschillende formaten en kleuren verkrijgbaar, dus ook daarin zijn deze herbruikbare diepvrieszakjes flexibel.

herbruikbare diepvrieszakjes stasher bag review

Ervaring met Stasher bag herbruikbare diepvrieszakjes 

Klinkt allemaal prachtig in theorie, alleen, zo’n zakje is niet goedkoop. En als je ze gaat gebruiken om je hele diepvriezer vol voedselvoorraad te steken, heb je er best wel wat nodig. Ik was dus erg benieuwd: kunnen de Stasher bags mijn verwachtingen waarmaken? En ga ik er nog meer aanschaffen? 

De Stasher bag vullen 

Dankzij de diverse formaten is het handig om heel efficiënt gebruik te maken van de plaats in de diepvriezer. Het kleinste zakje heb ik vooral gebruikt om onderweg een snack in mee te nemen. Ook voor het invriezen van kleine restjes of een miniportie baby- of peutervoeding is dit formaat ideaal. Helemaal omdat je daarna de inhoud gewoon in het zakje kan opwarmen. Scheelt weer heel wat gedoe en afwas.

herbruikbare diepvrieszakjes stasher bag review

Het middelste formaat is voor ons ideaal om verpakkingsvrije stukken vlees of vegetarische burgers in te vriezen. Ook porties soep of eenpansmaaltijden voor één persoon kunnen hierin.

De grootste Stasher bag zou ik gebruiken voor het bewaren van saus of soep waar we met zijn drieën van gaan eten. Waar ik ook nog aan denk: blokjes afgekolfde moedermelk. Je vriest ze in ijsblokvormpjes in, en eens ze bevroren zijn kan je ze in de Stasher bag bewaren zonder dat alles aan elkaar koekt. Makkelijk om de juiste portie eruit te halen! Dit systeem is trouwens ook ideaal voor restjes tomatenpuree.

herbruikbare diepvrieszakjes stasher bag review

De Stasher bags sluiten supergoed af met een zelfsluitende strip. Even aandrukken en de siliconen randjes klikken perfect in elkaar. Oh ja, ze zijn echt lekvrij.

Wat mijn man minder handig vond, was de redelijk smalle vulopening in vergelijking met een bakje, en vooral het feit dat je een hand nodig hebt om die open te houden. Vooral bij sauzen of soepen is het even zoeken om dit taakje zonder knoeien te volbrengen. Ikzelf had er niet zo’n problemen mee, zolang de scheplepel klein genoeg was om helemaal in het zakje te gaan. Er bestaat ook een rechtopstaande Stasher met een bredere bodem, maar die heb ik niet getest. Ik heb dus geen idee of de vulopening in dat geval ook makkelijker hanteerbaar is. In elk geval is het sowieso handiger om een stevige Stasher te vullen dan een slap plastic diepvrieszakje.

Voedsel in de Stasher bag bewaren 

Tijdens mijn testperiode vulde ik de herbruikbare diepvrieszakjes met spaghettisaus, zelfgebakken koekjes, zelfgebakken muffins, gekookte rijst en schijfjes citroen. Alles kwam er in perfecte staat weer uit. Er werden opvallend minder ijskristallen gevormd dan in onze bakjes.

Ook onderweg bleek het heel handig om mijn koekjes in een Stasher bag mee te nemen. Het kleine formaat past perfect in mijn bescheiden handtas. De koekjes bleven lekker vers en arriveerden in één stuk op mijn bestemming. Niets op aan te merken!

Eten opwarmen in een Stasher bag

Wij hebben al lang geen microgolf meer in huis. We zetten dus de Stasher bag met spaghettisaus in kokend water om het geheel op te warmen. Dat was eerlijk gezegd niet zo’n meerwaarde. Het opwarmen lukte wel, maar ging redelijk traag. Ik denk dat in dit geval de microgolfoven toch ideaal zou zijn.

De Stasher bag afwassen 

Op voorhand was ik hier het meest bang voor. Het afwassen van semi-wegwerp diepvrieszakjes (van het iets steviger soort) vind ik zo’n gedoe! Ik krijg het nooit echt goed schoon en het afdrogen is een ramp. Ik ben superblij dat de Stasher bags stevig genoeg zijn om mooi rechtop te blijven staan in de vaatwasser. Wanneer we ze over de bordenhouders schuiven, is alles tot nu toe altijd proper geraakt. Helaas komen de herbruikbare bewaarzakjes niet volledig droog uit de machine. Dat had ik ergens wel verwacht. Het is dus toch nog nodig om even manueel na te drogen met een handdoek.

Wat het invriezen van rauw vlees betreft: dit heb ik nog niet getest. Wellicht ligt de gemiddelde mens er niet zo wakker van, maar ik ben soms echt vies van alles wat rauw vlees aangeraakt heeft. Tja, that’s me! Ik denk dat ik voor de zekerheid zou aanraden om een bepaalde kleur zakjes exclusief voor vlees te reserveren. In dat geval durf ik het aan :-).

Review Stasher bag: conclusie 

De Stasher bags zijn stevig en besparen veel plaats in de diepvriezer. Ze zijn plasticvrij, herbruikbaar en daarmee een pak duurzamer dan wegwerp plastic zakjes. De vaatwasser kan zijn ding doen, enkel het afdrogen is nog even een dingetje, maar het is wel makkelijker dan wegwerpzakjes drogen. Het vullen met vloeibare etenswaren zoals saus of soep is lastiger, maar die kunnen we nog steeds in onze glazen bewaarbakjes doen indien gewenst. Ik heb de Stasher bags met plezier getest en ga er nog een aantal aankopen én op mijn verlanglijstje voor verjaardagen en feestdagen zetten. Zo spaar ik een collectie bij elkaar zonder een al te grote hap uit ons gezinsbudget. Ik heb mijn herbruikbare diepvrieszakjes gevonden, joepie!

De Stasher bags zijn verkrijgbaar bij groothandel TTP Concepts voor bedrijven, en als particulier kan je ze hier kopen.

Pin Stasher bag review voor later

Ik heb de Stasher bags gekregen om te testen. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

5 Comments

 1. Hoi,
  Kan je ze als je ze uit de microgolf haalt ineens gebruiken om uit te eten of moetje het nog over scheppen?
  Dat is dan toch extra afwas en dan blijf ik toch liever bij mijn plastieken/glazen potjes.
  Hoe komt het dat je geenmicrogolf hebt? Is dit niet de beste( minst energie) manier van koken?
  En op lange termijn, zijn siliconen makkelijker te recycleren dan plastiek?

  1. Hallo! Nee, je kan er niet zo uit eten. Maar dat doen wij met onze glazen bakjes eigenlijk ook niet, we vriezen meestal grotere porties in die we op onze borden verdelen. De bakjes nemen ook veel meer plaats in onze kleine vriezer in.
   Hier lees je over onze keuze om geen micro te installeren: https://tussendromenenleven.be/2019/04/leven-zonder-microgolfoven.html/
   Siliconen zijn goed recycleerbaar maar dat wordt helaas bij ons nog niet gedaan. Los daarvan is mijn ervaring dat het langer in goede staat blijft dan plastic en er migreren ook geen schadelijke stoffen in de voeding bij het opwarmen.
   Maar als je nog geschikte bakjes in huis hebt is het natuurlijk altijd de meest duurzame keuze om die verder te gebruiken in plaats van nieuw te kopen!

 2. Hi Sofie, leuk dat je de zakjes zo prettig vind werken, ik gebruik ze zelf ook. Wat is jouw ervaring met labelen wat er in de zakjes zit?
  Ik heb de ideale manier nog niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.