Zou je de verwondering voor de wereld van insecten genetisch kunnen doorgeven? Of is het gewoon typisch kinderen dat zij meer oog hebben voor al die kleine, nuttige wezentjes die in de tuin rondkruipen of vliegen? Feit is dat mijn dochter, net zoals ik vroeger, maar al te graag op ontdekking gaat in de insectenwereld. Geen wonder dat we allebei enthousiast zijn over dit nieuwe flapjesboek voor kinderen. Hierbij onze recensie van Ontdek de wereld van insecten door Cristina Peraboni en Cristina Banfi. 

Over Ontdek de wereld van insecten 

Wie verstopt zich achter een grassprietje? Wat schuilt er onder dat blad? Dit prachtige kartonnen boek brengt alles over insecten én hun leefomgeving spelenderwijs bij elkaar. Til het flapje op en bekijk hoe een mierenhoop er vanbinnen uitziet of ontdek hoe een vlinder wordt geboren. Door zelf op onderzoek uit te gaan, ontdekken kinderen de fascinerende wereld van de insecten!

Flapjesboekenfan 

Naast supporter van insecten zijn we hier thuis ook flapjesboekenfan (wat een mooi Scrabblewoord!). Ella houdt er enorm van om samen met een boekje op schoot te kruipen. Ze heeft het liefst dat mama of papa voorleest, maar als er flapjes in een boek te vinden zijn, dan is ze er als de kippen bij om die helemaal zelf open te maken. Ontdek de wereld van insecten is misschien nog bedoeld voor iets oudere kinderen dan onze tweejarige: dat merk je aan de vele informatie die wordt afgevuurd. Ook de flapjes zijn wat minder stevig dan bij het gemiddelde babyflapjesboek. Ik ben dan zo’n boekennerd die stiekem een halve hartverzakking krijgt als mijn kind een pagina te wild omplooit (of toen ze baby was: kapotscheurt met haar tanden), maar tegelijkertijd vind ik wel dat een boek geleefd mag worden. Plooitjes en scheurtjes tonen namelijk aan dat het boek vaak gelezen wordt en zo wordt elke oneffenheid een herinnering aan enthousiaste kleine kinderhandjes.

Dat dit flapjesboek ook oudere kinderen nog zal aanspreken zie ik alleen maar als een voordeel. Het boek groeit mee. Nu kijkt mijn kleine meid vooral naar de prachtige, realistisch weergegeven afbeeldingen. Ze geniet ervan om de kleine eitjes van het lieveheersbeestje onder de flapjes te zoeken of om haar eerdere kennis van de wereld van de mieren ook hier te kunnen bevestigen. 

Later zal ze echt veel bijleren over insecten en hun leefwereld, want dit verrassende boek staat vol met weetjes. Het is zelfs voor mij interessant. Momenteel kan ik het haar voorlezen of zelf verhaaltjes verzinnen bij de kleurige taferelen. Als ze ouder is, kan ze verder verkennen en alles zelf lezen. En op elke leeftijd zal dit boek haar weer wat meer bij de natuur betrekken! 

Flapjesboekenfans kunnen echt hun hart ophalen: er zijn heel veel flapjes te ontdekken. Zoveel dat onze meid ze nog niet allemaal gevonden heeft.

Lees ook: tips om kinderen bij de natuur te betrekken.

Inhoud van het boek 

Na een inleiding komen achtereenvolgens de verschillende werelden van soorten insecten voor. Denk aan bijen, vlinders, kevers en spinnen – al zijn dat technisch gezien geen insecten, ze horen toch echt bij dit boek. Onder de flapjes vind je zowel tekeningen als extra tekst. 

Onze favoriete pagina

Ik word altijd heel vrolijk van de lieveheersbeestjes, en de spinnenwebben zijn zo mooi getekend. Onze favoriete pagina is echter die van de nacht. Ella vraagt ook steevast om het “donker” te laten zien. Een beetje magie voor kinderogen. 

Praktische info Ontdek de wereld van insecten

Ontdek de wereld van insecten werd eind september 2020 uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Het kartonnen boek telt 20 bladzijden en kost 12,99 €. Je koopt het via de uitgeverij, de lokale boekhandel of Bol.com.

Pin dit boek voor later:

Ik mocht dit boek lezen in ruil voor een recensie. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.