Dat we uitsluitend milieuvriendelijke poetsproducten onze woning binnenhalen, is voor ons vanzelfsprekend. Tegenwoordig zijn er zoveel ecologische huishoudmerken om uit te kiezen, dus moeilijk is dat niet. Wat wel een uitdaging blijft, is poetsen met minder afval. We gebruiken dan wel navulverpakkingen waar mogelijk, toch droom ik stiekem van écht zero waste schoonmaken met alleen zelfgemaakte middeltjes op basis van azijn of bicarbonaat. Probleem is dat het contract van onze poetshulp het niet toelaat om met zulke DIY-producten te werken. Dat issue is nu opgelost, want ik ontdekte een plasticvrij merk met afvalbesparende poetsproducten. Tijd voor plasticvrij schoonmaken én een Ecopods review. Oh ja, ik mag ook een pakket weggeven, yes!

Plasticvrij schoonmaken met Ecopods

Ecopods, dat zijn biologisch afbreekbare capsules gevuld met geconcentreerde ecologische schoonmaakproducten. Je lost een capsule op in een herbruikbare verstuiver met water, en zo maak je schoon met een minimum aan afval. De verstuivers zijn netjes gelabeld en voorzien van alle veiligheidsinformatie, wat maakt dat ze perfect te gebruiken zijn door schoonmaakhulpen.

Ecopods allesreiniger ontvetter

De Ecopods capsules zijn gemaakt van algen, en verpakt in papieren zakjes met een beschermend laagje gemaakt van maïs. Doordat de kleur van de capsules overeenkomt met het etiket op de sprayflessen en zelfs met bijbehorende schoonmaakdoekjes en sponsen, werkt dit systeem net zo makkelijk als kant-en-klare flessen poetsproduct.

Het assortiment van Ecopods bestaat uit verschillende starterpacks, waarbij je kan kiezen uit verstuivers uit gerecycled plastic of aluminium. Heb je zelf nog geschikte flessen in huis, bijvoorbeeld van een opgemaakt product? Dan kan je aan de slag met een navulpack. Naast allesreiniger, ontvetter en sanitairreiniger is er ook aan een vloerreiniger gedacht. Die werkt een beetje anders: elke keer dat je de vloer onder handen neemt, los je een capsule op in een emmer water.

Doordat je de capsules pas thuis aanvult met water, zijn ze heel compact. Dat maakt het transport veel efficiënter, en bespaart ook plek in de kast.

Ecopods review

Schoonmaakproducten voorbereiden

Ik mocht het All in-pack M met aluminium sprayflessen testen. De schoonmaakproducten voorbereiden is echt easy peasy. Capsule in de fles, aanvullen met water en even laten staan (of schudden). Ecopods maakte zelfs een gebruiksaanwijzing in verschillende talen, speciaal voor poetshulpen. Ideaal!

Poetsen met Ecopods uitgetest

Als eerste ging ik zelf aan de slag met een heel vies kookvuur. Mijn man is een goeie kok, alleen niet de properste ;-). De Ecopods Ontvetter deed prima zijn werk. Oppervlakkige vlekken veegde ik zo weg met een doekje, meer hardnekkig vuil kwam ook goed los na even inwerken. Met de spons van in het Ecopods pakket ging dat zelfs zonder enige moeite.

ecopods ervaring zero waste schoonmaken

Onze poetshulp deed natuurlijk ook de test: zij gebruikte de allesreiniger en de sanitairspray. Dankzij de gelabelde flessen wist ze meteen wat waarvoor diende, en alles geraakte makkelijk schoon. Ze vond de producten ook erg lekker ruiken. Ik kan haar ervaring bevestigen, wat een heerlijk geurtje zeg!

Over de vloerreiniger mocht mijn man oordelen. Het kookvuur is dan soms wel vuil, dweilen kan hij als de beste! De capsule loste snel op in een emmer water. De vloer werd gemakkelijk schoon en het huis rook fris.

Accessoires: doekjes en flessen

Bij het All-in pack horen ook schoonmaakdoekjes en sponsen in dezelfde kleurcodes als de producten: rood voor sanitair, blauw voor allesreiniger, geel voor ontvetten en groen voor de vloeren. De doekjes zijn voelbaar van heel goede kwaliteit en gaan volgens Ecopods zelf superlang mee. Sponsen gaan hier ook regelmatig in de wasmachine en waar onze goedkope exemplaren zo afbrokkelden dat ik ze niet meer opnieuw heb durven kopen, denk ik dat de sponsen van Ecopods wel wat wasbeurten zullen doorstaan. 200, volgens de verpakking. Ik heb ze nog niet lang genoeg om dat met zekerheid te kunnen bevestigen, maar het poetswerk doen ze in elk geval super. Ze krassen niet en laten tijdens het poetsen geen zichtbare vezels achter.

Klein minpuntje is dat de doekjes bestaan uit microvezel. Van zulke synthetische materialen is intussen geweten dat ze microplastics loslaten bij het wassen. Eerlijk is eerlijk: toch plastic dus. Ik ga niet de heilige uithangen: onze andere schoonmaakdoekjes zijn ook synthetisch. Als ze ooit verslijten ga ik ze vervangen door natuurlijke materialen, maar tot dan gaan ze hier ook gewoon de wasmachine in. Een oplossing zou kunnen zijn om ze te wassen in een Guppyfriend, dat is een waszak die de losgekomen vezeltjes opvangt. Wil je echt microvezel vermijden, dan kan je kiezen voor de Starter Packs of de losse navullingen en je doekjes ergens anders aanschaffen. Ecopods kiest binnenkort trouwens voor een alternatief met het milieuvriendelijke Nordic Swan label.

plasticvrij schoonmaken ecopods review

Plasticvrij schoonmaken met Ecopods: conclusie

Zelf ben ik echt tevreden met deze poetsmiddelen: ze doen hun werk goed en ruiken niet te sterk. De sanireiniger vind ik ronduit heerlijk, de vloerreiniger is ook lekker fris, de andere twee zijn qua aroma voor mij wat wennen. De poetsdoekjes en sponsen zijn synthetisch, maar wel van een duurzame kwaliteit.

Nog belangrijker dan mijn mening: bij ons is de poetshulp degene die het vaakst in de weer is met schoonmaakproducten, en haar comfort en veiligheid hebben prioriteit. Zij was ook tevreden. Daarom is Ecopods voor ons allemaal een perfecte low waste oplossing voor plasticvrij schoonmaken!

Probeer het zelf uit: winactie!

Ben je benieuwd geworden? Goed nieuws, want ik mag een All-in pakket ter waarde van 112 € weggeven! Dat is goed voor negen maanden plasticvrij schoonmaken. Meedoen kan via Instagram. Geen zin om te wachten? Met de code 10TUSSENDROMENENLEVEN krijg je meteen 10 % korting bij Ecopods!

Hier zie je alle start- en navulpakketten op een rijtje.
Losse pods kopen? Dat kan hier. En wat betreft de accessoires vind je hier de doekjes en hier de verstuivers.

Pin Ecopods review voor later

Ik mocht Ecopods testen in ruil voor deze review en heb affiliate linkjes gebruikt. Zo kan je mijn blog steunen zonder dat je er iets van merkt. Dankjewel!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

6 Comments

    1. Ik wil even zeggen dat ik toevallig op je blog uitkwam. Heel interessant artikel. Ik probeer wat ecologische te leven en toen ik mijn poetsen wilde opruimen toen heb ik even moeten slikken. Wat een rommel en vooral wat een hoop chemische producten waar ik meer als de heft niet van gebruik. Daar moet verandering inkomen. Ik heb een o hun website gekeken en vind het super interessant. Ook gewoon de kleuren en dezelfde producten lijkt me heerlijk. Ik heb meegedaan aan de winactie op je instagram. Fingers crossed.

  1. Da’s wel superinteressant! Ik ga nu al allesreiniger halen bij de verpakkingsvrije winkel maar dat moet in een verpakking van 1l en zit dus nu in een bus van handzeep, geen idee wat onze poetshulp daarvan vindt eigenlijk (hij heeft er nog niets van gezegd en ik heb ook geen idee of er regels zijn van het poetsbureau uit, daar heb ik eigenlijk totaal niet bij stilgestaan, shame on me!). Maar zo specifiekere producten dan is een spuitbus wel heel handig.
    Spijtig dat die microvezeldoekjes zo lang meegaan! De mijne al tien jaar en dat wil maar niet verslijten zodat ik ze (net als jij) door iets milieuvriendelijker kan vervangen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.