Vanwege mijn interesses lees ik regelmatig een boek over duurzaam leven. Ik ben bijna altijd enthousiast, want het onderwerp ligt me nu eenmaal. Alle kennis die ik kan vergaren, of tips die ik met anderen kan delen, verwelkom ik met open armen. Het lezen van De Groene Mama, het boek van collega blogger Kari van der Heide, deed mijn hart nog nét een sprongetje hoger maken. Het is zo’n veelzijdige, complete gids! Ik vertel je er alles over in deze recensie van het boek De Groene Mama. 

Over De Groene Mama 

De Groene Mama is een boek over duurzaam leven als gezin, geschreven door de Nederlandse Kari van groene lifestyleblog “Columns By Kari”. Ik volg haar al langer via haar blog en ook op Instagram kijk ik regelmatig met gepaste jaloezie (knipoog ;-)) naar de prachtige, duurzaam ingerichte speelkamer van Kari en haar twee dochters. Kari was al langer bezig met duurzaamheid, maar de komst van haar kinderen bracht alles in een stroomversnelling. Dit handboek voor groen ouderschap is de kers op de taart. 

boek de groene mama

Hoofdstukken in het boek

Het boek is opgebouwd uit verschillende thema’s van groener leven. Voor mijn gevoel is dit echt een complete gids om aan de slag te gaan met een ecologische levensstijl. En je hoeft er ook geen mama voor te zijn: de meeste tips zijn echt voor iedereen. De focus ligt achtereenvolgens op: 

 • Groen zwangeren 
 • Groene kraamtijd 
 • Natuurlijke cosmetica 
 • Plantaardig eten 
 • Duurzaam speelgoed 
 • Plasticvrij leven 
 • Een duurzame kledingkast 
 • Ecologisch schoonmaken 
 • Milieuvriendelijk op reis en onderweg 
 • Milieuvriendelijk feestvieren 
 • Je kind milieubewust opvoeden 
 • Jouw groene pad concreet vormgeven 

Bij al deze onderwerpen worden tips afgewisseld met Kari’s eigen ervaringen en hier en daar ook recepten voor bijvoorbeeld zero waste schoonmaakmiddelen. De boodschap is duidelijk: wees mild voor jezelf en doe wat je kan, maar besef wel wat de realiteit is. Als we niks doen, zadelen we onze kinderen en kleinkinderen op met een heel groot probleem. 

Wat mij aansprak aan het boek De Groene Mama

Mijn enthousiasme voor dit boek begon al bij de inleiding. En dat heb ik niet zo snel. Vaak is de inleiding niet meer dan dat: een aanloopje naar wat je écht wil gaan lezen. Bij De Groene Mama betrap ik mezelf erop dat ik al tijdens de eerste bladzijden van het boek de hele tijd “Ja! Jaaaa!”, wil roepen. Ik kan me gewoon vo-lle-dig vinden in Kari’s woorden. Dìt is waarom ik ook zo mijn best doe om steeds een extra stapje op dat groene pad te zetten. 

Omdat ik inmiddels ook al wat jaren bezig ben met het vergroenen van mijn leven, zijn veel tips in De Groene Mama voor mij niet nieuw. En toch leest het geheel lekker weg. Het hoofdstuk over duurzaam zwanger zijn en de kraamtijd groen beleven, is volgens mij best wel uniek in duurzaam boekenland. Net zoals het inkijkje in al dat prachtige, duurzame speelgoed. En ook het concrete stappenplan in het laatste hoofdstuk is erg origineel.

Kari en ik hebben allebei andere pijnpunten: bij mij is het vlees eten, bij haar vliegen. Ook al ben ik verder al goed bezig met mijn ecolifestyle, dit boek doet mij toch weer dromen van dingen die ik nog kan aanpakken. Inspirerend! 

Oh ja, de eerste keer dat ik het boek in handen kreeg, was ik eigenlijk al verliefd. De vormgeving is zo mooi. De foto’s Pinterest-perfect. Een pareltje. 

De Groene Mama Praktisch 

De Groene Mama werd uitgebracht in oktober 2020, bij uitgeverij Becht (Gottmer). Het telt 239 bladzijden en is te koop via de lokale boekhandel of bol.com. Leuk voor onder de kerstboom!

Pin voor later:

recensie boek de groene mama
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.