Echte post, wie houdt er niet van? Nu we in dit bizarre jaar minder contact met elkaar hebben dan ooit, voelt het extra fijn om iemand een kaartje te bezorgen. Geen vluchtige, digitale wens die al scrollend weer verdwijnt, maar een met zorg uitgekozen boodschap die een hart echt kan verwarmen. Benieuwd naar de keuzes die wij dit jaar maakten om duurzame kerstkaarten te versturen? Kijk dan even mee! 

Kerstkaartjes met of zonder foto 

Van persoonlijke cadeautjes ben ik een enorme fan, maar tot nu toe heb ik nog nooit een kerstkaartje met foto verstuurd. Ik vond het niet zo nodig, denk ik. Nu we dit jaar omwille van Covid-19 slechts een handjevol mensen hebben gezien, heb ik mijn mening gewijzigd. Een persoonlijk kerstkaartje met een leuke foto maakt een geschreven boodschap toch nog extra warm. Zeker kinderen groeien pijlsnel en veranderen zoveel op korte tijd. Dan is het fijn om ze nog eens te zien, al is het slechts op beeld. Ik weet nu al dat de oudere generaties die ons kerstkaartje zullen ontvangen dit echt zullen waarderen, want zij hebben vaak niet de moderne technologieën ter beschikking om mekaar virtueel te kunnen bewonderen. Al heb ik onlangs eindelijk mijn lieve omaatje nog eens gezien via de iPad van mijn moeder, héérlijk moment! 

Voor kennissen of zakelijke contacten kies ik liever voor een kaartje zonder foto. Net als voor social media denk ik bewust na over wie er foto’s van mijn kind te zien krijgt, en zeker wie er ook eentje in handen krijgt.

Kerstkaartjes als onderdeel van de decoratie 

Elk jaar zetten wij na Sinterklaas onze kerstboom. Dat doen we gezellig samen, onder begeleiding van alle cliché kerstliedjes. Toegegeven, mijn man vindt het misschien nét iets minder gezellig dan ik, want: allerlei dozen van de zolder slepen en worstelen met kerstlichtjes die in de knoop zitten. Maar achteraf is onze woonkamer extra knus, en voor onze peuter ook een tikje magisch. De kerstkaartjes die binnenkomen, hangen we allemaal op aan een groot lint. De laatste jaren worden het er steeds minder. Zelf versturen we er ook niet meer zoveel: echt groen is al dat extra papier en transport natuurlijk niet. Aan de andere kant, heeft voor elk kaartje iemand echt moeite gedaan. De brievenbus opendoen in de eindejaarsperiode brengt toch regelmatig een warme glimlach op mijn gezicht. Een traditie om te koesteren. 

Duurzame kerstkaarten versturen 

Gelukkig kan je ook bij het versturen van kaartjes duurzamere keuzes maken. Onze kerstkaart van dit jaar werd gedrukt bij een CO2-neutrale drukkerij. De drukinkt is vrij van metalen zoals lood, zink en cadmium. Bij het bestelproces pasten we heel makkelijk de papiersoort aan van standaard FSC-papier naar gerecycleerd papier. Het resultaat is echt supermooi: het papier heeft een matte, warme uitstraling. Ook voor de enveloppes kozen we een gerecycleerde variant. We lieten de kaartjes eerst in één pakketje naar ons thuis komen, zodat we bij adressen in de buurt zelf te voet of met de fiets kunnen bezorgen. En nog een extra tip: als je kiest voor een enkelzijdige kaart, bespaar je de helft papier én het is ook nog budgetvriendelijker. Willen je kinderen ook graag kaartjes sturen? Hergebruik de kaarten die je vorig jaar kreeg en knutsel er samen iets nieuws mee. Of experimenteer met groeipapier, waar bloemenzaadjes in verwerkt zitten!

Verstuur jij dit jaar een kerstwens met de post? 

Pin deze duurzame kerstkaarten voor later:

tips voor duurzame kerstkaarten versturen
*Dit artikel werd met liefde geschreven voor jullie én Kaartje2Go. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.