Enkele jaren geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met herbruikbare alternatieven voor wegwerp maandverband en tampons. Wasbaar maandverband beviel me wel, al duurde het tot ik een kind in wasbare luiers had alvorens ik ook voor mezelf fulltime wasbaar verkoos. Een groene stap, want het bespaart wel 10.000 milieuvervuilende wegwerpmaandverbanden! Alleen, hoe werkt wasbaar maandverband eigenlijk? Ik leg het je met plezier uit!

Wat is wasbaar maandverband?

Wasbaar maandverband is herbruikbaar maandverband, gemaakt van stof. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen, diktes en maten. Je wast het thuis in je wasmachine en hebt zo altijd een voorraad ecologisch, niet-irriterend maandverband in huis.

Wasbaar maandverband kopen

Afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies en wat je zelf comfortabel vindt, vervang je je maandverband na een paar uur. Reken op ongeveer dezelfde hoeveelheid verbandjes per dag als dat je er nu wegwerpt. Het is fijn om op zijn minst een voorraadje te hebben voor een drietal dagen – daarna moeten ze de was in. Wil je geen stress doordat je moet wachten tot je maandverbanden droog zijn, is wat extra handig. Voor ‘s nachts zijn er meer absorberende nachtverbanden beschikbaar.

Gebruik je je wasbaar maandverband enkel als backup bij een menstruatiecup? Dan heb je maar een paar verbandjes of wasbare inlegkruisjes nodig.

Alle maandverbanden van bij Tante Rosa en Klein Spook zijn getest en goed bevonden door consulenten. Ik heb onlangs het volledige assortiment aangekocht en plan binnenkort een tweede artikel waarin ik ze allemaal laat zien. En natuurlijk deel ik dan ook mijn persoonlijke favorieten.

Hoe werkt wasbaar maandverband?

Wasbaar maandverband gebruik je net zoals normaal maandverband, alleen kleef je het niet vast aan je onderbroek met een kleefstrip. Om wasbaar maandverband in je slip te bevestigen, gebruik je een drukknoopje of klittenband.

Als je het verband gaat vervangen, bewaar je het vuile in een wetbag – een waterdicht maar ademend zakje. Het is ook een optie om het in een emmertje met water te bewaren maar zelf doe ik dat liever niet. Je moet dan namelijk het water dagelijks verversen wat ik niet zo zie zitten. Gelukkig is het dus ook echt niet nodig.

Ga je op verplaatsing, dan is een mini wetbag met twee compartimenten ideaal. Hij past in je handtas en je kan propere verbandjes apart van de vuile bewaren. De vuile kan je trouwens discreet toevouwen en vastmaken met het drukknoopje.

Wasbaar maandverband wassen

Wasbaar maandverband was je na drie dagen. Doe eerst een koude voorwas om de bloedvlekken uit te spoelen. Dat kan in een handwas, maar ik verkies een kort programma op mijn wasmachine. Een temperatuur van 30 graden of minder is prima. Zorg zeker dat je de machine ook laat centrifugeren zodat het vuile water niet ook gebruikt wordt voor de hoofdwas. Na dit voorwasje draai je een lang zestig graden programma. Je kan er nu eender welk wasgoed bijsteken dat op zestig graden gewassen mag worden: denk aan handdoeken, ondergoed of wasbare luiers. Als je aanvult met wasbare luiers, zorg dan dat die ook mee voorgewassen zijn. Een goede wasbare luier wasroutine toon ik hier.

Gebruik een universeel wasmiddel en vermijd wasverzachter en liefst ook de droogkast. Drogen in de zon bleekt vlekken. Ossengalzeep kan ook helpen. Maar weet: het verband is wel hygiënisch proper na deze wasroutine, je ziet enkel een verkleuring.

Oh ja: voor de ideale absorptie, was je je maandverbanden na de aankoop best drie keer voor op dertig graden. Dat kan gewoon bij een kledingwasje.

Andere wasbare verbanden

Wasbare inlegkruisjes:

Net zoals een wasbaar alternatief voor maandverband, bestaan er ook herbruikbare inlegkruisjes. Ze absorberen minder – en zijn dan ook dunner en kleiner – en zijn geschikt voor witverlies, licht bloedverlies of als backup bij de menstruatiecup.

Kraamverband:

Sommige dikkere wasbare maandverbanden kunnen ook gebruikt worden als kraamverband. Vooral nachtverbanden zijn hiervoor geschikt.

Incontinentiemateriaal:

Ook voor mensen met incontinentieproblemen is wasbaar maandverband een aangename, ademende, budgetvriendelijke en niet-irriterende oplossing.

Menstruatieonderbroek:

En dan heb je nog de menstruatieonderbroeken: slipjes met een ingebouwde absorberende kern om bloed (of urine) op te vangen.

Herbruikbare vervangers voor tampons:

Geen verband, maar wel herbruikbaar: De menstruatiecup is een siliconen bekertje dat je vaginaal inbrengt en dat daar het bloed opvangt. In tegenstelling tot de wasbare verbanden kan je met de menstruatiecup ook zwemmen. Voor urineverlies dan weer niet geschikt, logischerwijs. Overweeg je een menstruatiecup, dan raad ik je van harte een advies bij Tante Rosa aan. Ze weten écht waarover ze spreken en kunnen je adviseren over een maat en model dat bij jouw lichaam past. Dat scheelt een miskoop, of een teleurstellende ervaring met minder goed werkende merken!

Naast de menstruatiecup heb je tenslotte ook nog wasbare tampons en menstruatiesponsjes om vaginaal in te brengen.

Wasbaar maandverband bij Tante Rosa of Klein Spook

Het volledige assortiment van wasbare maandverbanden en andere herbruikbare menstruatieproducten vind je bij Tante Rosa of bij Klein Spook (daar kan je meteen ook terecht voor wasbare luiers).
Tip: je kan bij beide ook betalen met elektronische ecocheques, zeker handig nu veel fysieke winkels weer dichtzijn.

Heb je nog vragen over hoe wasbaar maandverband werkt? Stuur me gerust een berichtje!

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Hier ook een grote fan! Alleen heb ik ze in het begin verkeerd gewassen, waardoor ik de vlekken er niet meer uitkrijg. Intussen aan het switchen naar allemaal zwart, zodat ik ze later ook zo onbeschaamd aan de wasdraad kan hangen buiten 🙂

    1. Leuk om te horen! Goh, ook als je ze juist wast kan het zijn dat er vlekjes blijven af en toe, maar de zon werkt dan wel, bij jou dan ook niet meer begrijp ik? Zwart is inderdaad ook een oplossing 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.