Ze zeggen weleens dat kinderen jou als ouder een spiegel kunnen voorhouden. Door je mini-me te observeren, ontdek je dat het kleine kantjes of eigenschappen van jezelf heeft overgenomen die je eerder niet zo waren opgevallen. Ons meisje is van het gevoelige, temperamentvolle type. Is ze hooggevoelig? Geen idee. Ben ik dat? Of mijn man? We weten het eigenlijk niet helemaal. Vast staat wel dat we er allemaal al wel eens over getwijfeld hebben, en dat we alledrie wel bepaalde eigenschappen van hooggevoeligheid herkennen. Ik was dus heel benieuwd om in het boek “Hoogsensitief Ouderschap” van Bieke Geenen te duiken. Dit heb ik gaandeweg ontdekt! 

Over Hoogsensitief Ouderschap 

Bieke Geenen, dramatherapeut en de auteur van dit boek, kent de uitdagingen die hoogsensitiveit voor een gezin met zich meebrengt als de beste. Toen ze ontdekte dat haar zoon hoogsensitief is, viel ook voor zichzelf het puzzelstukje op zijn plaats. Zoekende naar handvaten om als hoogsensitieve mama de balans van het ouderschap te vinden, vond ze niet veel antwoorden. Daarom ging ze zelf aan de slag met het schrijven van dit boek. Via Hoogsensitief Ouderschap wil Bieke ouders en gezinnen met hoogsensitieve ouders of kinderen helpen om weer rust te vinden. 

Negen triggers van onevenwicht 

Het boek is opgebouwd uit negen hoofdstukken. Elk staat voor een trigger die hoogsensitieve mensen uit balans kan brengen. Denk aan dingen als stress, onrechtvaardigheid, overprikkeling kritiek of dominantie. Bij elk van deze triggers reikt Bieke handvaten aan: concrete situaties die zeker voor herkenning zullen zorgen en tips om hier in de praktijk anders mee om te kunnen gaan. 

Ben ik hoogsensitief? 

Wat dit boek niet is: een samenvatting over wat het is om hoogsensitief te zijn. Verwacht hier geen checklijst met eigenschappen van hoogsensitieve personen (Als je hier meer over wil lezen, check dan bijvoorbeeld de website van HSP Vlaanderen). In Hoogsensitief Ouderschap leer je vooral veel bij over wat hoogsensitiviteit in de praktijk kan betekenen. En net daarom denk ik dat dit boek ook heel interessant is voor partners, ouders of kinderen van hoogsensitieve personen. Omdat er gefocust wordt op de praktijk, leer je heel snel ontzettend veel bij over hun belevingswereld. Over hoe het komt dat jouw geliefde op bepaalde momenten zo typisch reageert. Door de triggers te leren kennen weet je ook wanneer je kan handelen of hoe je vervelende situaties kan voorkomen. Of hoe je op tijd voor jezelf kan beginnen zorgen. Ben ik zelf hoogsensitief? Dat weet ik eigenlijk nog steeds niet, al maakt het misschien niet zoveel uit. De stukjes uit dit boek die ik herken, of het nu in mijn eigen karakter is, of in mijn man of dochter, die zijn sowieso nuttig.

Mijn leeservaring 

Vaak lees ik boeken redelijk snel uit. Bij Hoogsensitief Ouderschap was dat toch anders. Doordat er zoveel tips op elkaar volgen, moest ik elk hoofdstuk toch even laten bezinken. De mooie, sprekende praktijkvoorbeelden die Bieke door de tekst verweeft vormen voor mij dan ook echt een meerwaarde. Ze brengen het boek tot leven. Door de levendige schrijfstijl kon ik me tijdens het lezen soms perfect inbeelden wat er in het hoofd van een HSP omgaat. Bij sommige stukken gierde ik van het lachen, omdat ik mezelf erin herkende. Het doemscenario wanneer een partner niet terugstuurt op een berichtje, bijvoorbeeld. Of de schrikreacties die ik soms ook vertoon als we samen in de auto zitten. Sorry, liefje. 

Andere verhalen gaven mij kippenvel en tranen in de ogen van ontroering. Ik kroop in het hoofd van de auteur en beleefde mee de gevoelens van de beschreven persoon. 

Opvallend: ik noteerde vooral passages met tips om om te gaan met mijn kind. Zou dat betekenen dat ik vooral in haar de hoogsensitiviteit herken, of bevestigt dat een typisch HSP karaktertrekje dat je het héél goed wil doen als mama :-)? In elk geval pas ik nu al sommige tips toe die ik las. Het is soms oefenen. Toch ben ik blij met weer wat extra duiding in hoe ik bepaalde dingen beter kan verwoorden.

Eerlijk ouderschap

Hoewel zeker niet alle voorbeelden op ons gezin van toepassing zijn (of beter gezegd, nog niet, want onze dochter is natuurlijk nog heel jong), werd ik wel warm van de milde aanpak die het boek uitdraagt. Ook hier is de boodschap: zet in op verbinding. Zonder jezelf en je grenzen uit het oog te verliezen. Wees mild en begripvol, voor je (hoogsensitieve) kinderen of partner, en voor jezelf. Niemand is perfect, en ook dat laat Bieke duidelijk zien. Eerlijk ouderschap, zo zie ik het graag! 

Hoogsensitief Ouderschap praktisch + WIN

Het boek Hoogsensitief Ouderschap telt 272 pagina’s en werd uitgegeven in mei 2020 door Lannoo. Je koopt het via de uitgeverij, via Bieke’s webshop of via bol.com. Of bij de lokale boekhandel natuurlijk!

Goed nieuws: ik mag een exemplaar van Hoogsensitief Ouderschap weggeven aan één van jullie. Meedoen kan via Instagram

Nog boeken lezen over ouderschap:

Pin Hoogsensitief Ouderschap voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.