Wist je dat er in de meeste theezakjes plastic verwerkt zit? Ze mogen daarom niet weggegooid worden bij het groenafval, maar worden verbrand bovenop die gigantische hoop overig restafval. Niet alleen zorgen de plasticdeeltjes voor milieuvervuiling, je drinkt ze ook op. Door de warmte van het theewater laten er talloze microplastics los, recht in je heerlijke kopje thee. Het was op mijn groene pad dus een logische stap om al onze individueel verpakte theezakjes – en er vlogen er hier serieus wat door op een dag – te vervangen door losse thee. Dat is gezonder, zorgt voor minder afval en het ziet er mooi uit. De gebruikte theeblaadjes kunnen na afloop bij het GFT. Weer wat afval bespaard! Maar hoe kan je al die losse thee opbergen? Ik geef je een kijkje in mijn voorraadkast en deel mijn tips voor zero waste thee zetten.

Losse thee kopen

De ultieme zero waste thee vind je natuurlijk in een verpakkingsvrije winkel. Ga met je eigen potje langs en vul het met een theemengeling naar keuze. Geen afvalvrije hotspots in je buurt? Dan kan je op genoeg andere plekken losse thee kopen. Sommige soorten zullen alsnog in een plastic verpakking zitten. Dan nog bespaar je op afval, door de thee in bulk te kopen. Welke smaken vind jij lekker? Kies je voor biologisch, of fairtrade? De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik mocht bijvoorbeeld een pakketje losse thee van Dilmah uitproberen, een Sri Lankaans familiebedrijf dat aandacht heeft voor een ethische behandeling van medewerkers, het goede doel en duurzaamheid. Die wetenschap maakt dat mijn kopje me nog beter smaakt. Goed om weten: Dilmah heeft ook individueel verpakte theezakjes in het assortiment, maar die zijn gelukkig plasticvrij en composteerbaar.

Dilmah thee review

Oh ja: het is technisch gezien geen echte thee, maar kruidenthee of infusie kan je zetten met kruiden en bloemen uit je eigen tuin. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf meer van de makkelijke weg ben, maar zelf thee maken van eigen planten, dat is natuurlijk heel erg zero waste én lokaal.

Losse thee opbergen

losse thee opbergen

Onlangs deed ik een mini make over van onze theeschuif. Ik heb de laatste resterende thee uit zakjes opgedronken (weggooien zou natuurlijk nog minder duurzaam zijn!) en koop nu alleen nog losse thee. Als die niet al in een doosje zit, berg ik hem op in lege bokalen die ik hergebruik. Onze favoriete chocopasta (vegan, bio en lekker puur) zit toevallig in heel mooie potjes: veel te degelijk om weg te gooien! Na het uitwassen vraag ik heel lief aan mijn man om de etiketten te verwijderen (hihi), en dan zijn ze klaar voor een nieuw leven. Met krijtstift schrijf ik op de bokalen welke theesoort erin zit. De ladeverdelers die je op de foto ziet zijn van Ikea. Ze zorgen ervoor dat mijn bokaaltjes niet heen en weer rollen in de schuif. Overzichtelijk zo hé?

Lees ook: 7 dingen om te doen met een krijtstift.

Zero waste thee accessoires

Ook aanwezig in mijn ideale afvalarme thee lade: accessoires om te zorgen dat je niet met je mond vol losse theebladeren zit ;-). Ik bewaar alles op één plek zodat zero waste thee zetten net zo makkelijk is als een voorverpakt zakje in een tas mikken.

Als we slechts één kop (of gigantische mok) thee willen zetten, dan verkiezen we de theezeefjes van Ikea om aan de rand van de kop te bevestigen. Voor een theepot gebruik ik het liefst een ouderwets thee-eitje in rvs. Een theezeefje dat overeenkomt met de opening van de pot kan ook, maar daar krijg ik zelf de theeblaadjes wat minder makkelijk uitgehengeld achteraf.

Via Dilmah ontdekte ik nog een optie: een theepot met ingebouwd filtertje aan de schenktuit. Zeker voor hele fijne theemengelingen is het handig om kleine stukjes in je kop thee te voorkomen. Er bestaan ook wasbare theezakjes, die je zelf vult met losse thee. Dat vind ik persoonlijk niet zo nodig. Een thee-eitje is makkelijker leeg te maken en het kan ook in de vaatwasser.

Voorkom verspilling

Een zero waste kopje thee, dat betekent ook: verspilling voorkomen. Dat begint al bij de waterkoker. Als ik te veel water heb opgewarmd, probeer ik eraan te denken om het restje heet water meteen in een thermosfles te gieten. Hiervoor gebruik ik meestal mijn Klean Kanteen Insulated drinkfles. Die houdt het water echt urenlang loeiheet. Wil ik later op de dag nog een kopje thee, dan is het water instant klaar voor gebruik. Ook een zeer handige mama-hack, trouwens.

Heb ik een volle pot thee gezet, dan zorg ik ervoor dat de thee zolang mogelijk warm blijft. Ik gebruik hiervoor een heerlijk ouderwetse theemuts, maar een thermosfles of een theepot met dubbele wand is ook een mogelijkheid.

Mijn mooie theemuts kon je eerder zien in dit artikel over ecologische kerstcadeau’s.

zero waste ice-tea, afval vrije ijsthee maken

Kan ik de thee toch niet op tijd warm opdrinken? Zonde, maar het gebeurt me wel vaker, met een aandacht vragende peuter rond mijn benen. Ik gooi de restjes thee niet weg, maar giet ze in een hergebruikte glazen fles. Formaatje tomatenpassata vind ik ideaal! Even in de koelkast, schijfje citroen erbij en klaar is je homemade zero waste ice-tea!

Na het schrijven van deze blogpost ga ik genieten van een lekker kopje thee, of wat dacht je? Drink je mee?

Pin losse thee opbergen voor later:

losse thee opbergen, zero waste thee zetten
Ik mocht de losse thee van Dilmah uitproberen, dankjewel!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Ik drink al een dikke 20 jaar losse thee, nadat ik er in Londen mee heb kennis gemaakt op een afternoon tea. (Degelijke) losse thee heeft zoveel meer smaak dan zakjesthee. Ik heb toen ook een aantal blikken dozen gekocht, gevuld met thee, die ik nog steeds gebruik. Sindsdien ben ik ook mooie blikken gaan verzamelen en gebruik ik ze voor allerlei.
    Indien ik te veel water heb gekookt, gebruik ik de overschot om iets te laten weken, zoals glazen potten om de etiketten los te weken of voor een aangebakken pan.
    Een ex-collega van mijn man en zijn vrouw hebben een cursus theesommelier gevolgd. Van Els heb ik heel veel geleerd over thee. Ze heeft een eigen webshop.
    Weet je dat je de meeste thee’s meerdere keren kunt infuseren, vooral zwarte thee. Gewoon je gebruikte theezeefje of -eitje terug in je tas of pot en heet water opgieten. De juiste temperatuur is ook belangrijk voor een goeie smaak.

  2. Dit vind ik zo fijn om te lezen en te bekijken! Ik ben grote fan van losse thee en vind altijd wel weer een nieuwe smaak waar ik een extra potje voor moet voorzien 😉. Leuk om je mooie verzameling te zien. Geniet van jullie kopjes thee de komende wintermaanden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.