Mooie notitieboekjes, ik word er stiekem altijd heel blij van. Lijstjes maken, weekmenu’s plannen en een overzicht maken van ideeën voor mijn blog: ergens vind ik het nog steeds fijn om dit echt op te schrijven en niet wéér met mijn telefoon in de hand te zitten. Dat doe ik voor andere dingen namelijk al veel te vaak. Weet je nog, dit lijstje van duurzame notitieboekjes? Ik kan er vandaag nog een supertof exemplaar aan toevoegen. Want ik testte een herbruikbaar notitieboekje, gemaakt van steenpapier. Er komen geen bomen aan te pas! Say what? Ik vertel je er alles over in dit Moyu Notebooks review.

Wat is steenpapier? 

Steenpapier is een boom-vrije papiersoort. In plaats van houtpulp, wordt er voor 80 % steenafval gebruikt voor de productie. Het wordt wel gemengd met een gerecyclede kunststofsoort, maar dan nog is het erg duurzaam te noemen. Tijdens het productieproces worden er geen water en geen bleekmiddelen gebruikt. Steenpapier is in principe recycleerbaar, alleen kan dit nog niet lokaal omdat er nog niet genoeg steenpapierafval is in onze contreien. Helaas is er in Europa nog geen steenpapierfabriek. Het steenpapier wordt gemaakt van lokaal steenafval in Taiwan, waarna het in Nederland bedrukt en gebonden wordt tot notitieboekjes.

Door 1000 kg papier van houtpulp te vervangen door steenpapier, bespaar je

  • 18 bomen, oftewel zuurstof voor 40 mensen per jaar 
  • 2770 liter water, oftewel 142 dagen douchen 
  • 949 kg CO2 uitstoot, oftewel een autoritje naar Jerusalem 
  • 85 % energieverbruik, oftewel het gemiddelde verbruik van een huishouden voor 550 dagen. 

Uitwisbaar schrijven, hoe werkt dat?

Simpel: je schrijft in je herbruikbaar notitieboekje wat je anders in een gewoon notitieboek, een agenda of bullet journal zou schrijven. (Of op honderd losse post-its, guilty!)

Als je klaar bent met een notitie, dan kan je hem uitwissen. En opnieuw beginnen! Niemand zal wakker liggen van een uitgeveegd to-do lijstje: het is juist heerlijk om met een schone lei te beginnen zonder papierafval. Belangrijke dingen neergepend? Leg ze vast met de camera van je smartphone of een speciale scanner-app.

De Moyu Notebooks zijn zo’n 500 keer te beschrijven. Ben je toe aan een nieuw exemplaar, mag je het oude terugsturen naar Moyu, die ze hergebruikt in een project voor kinderen die schoolmaterialen nodig hebben.

Review Moyu Notebook

Ik heb intussen al ervaring met diverse herbruikbare notitieboekjes. En ook met een normale (dus niet herbeschrijfbare) agenda uit steenpapier. Dit is het eerste notitieboek dat deze twee eigenschappen combineert. 

Het Moyu Notebook dat ik mocht uittesten, heeft een vaste kaft. Dat maakt dat het een luxe uitstraling heeft. Voor linkshandigen is dit ook een fijne optie, omdat er geen vervelende ringetjes in de weg zitten bij het schrijven. Nadeel vond ik dat het boekje minder mooi plat openvalt. Je moet even duwen om goed te kunnen werken. Ik verwacht wel dat dit naarmate het boekje langer in gebruik is, beter zal worden. Wil je dit vermijden, kan je een model met spiraalrug kiezen.

Het steenpapier voelt dikker dan normaal papier, en is heerlijk zacht. De bijbehorende friction pen schrijft lekker en je kan gerust even nadenken met een geopend dopje: ze droogt niet zo snel uit als soortgenoten. Fijn! Het gummetje aan de achterkant werkt alleen als je nét geschreven hebt en de inkt dus nog een beetje nat is. Dat opdrogen vraagt trouwens wel een paar seconden. Acht, om precies te zijn. Opletten voor vegen dus. Mijn linkshandige man heeft het even getest en had voor het (korte) tekstje dat hij schreef gelukkig geen problemen. Een volledige pagina volschrijven heeft hij niet getest. 

Eens opgedroogd blijven de notities supergoed staan. Ze afvegen doe je dan met een doekje met water. Dat gaat heel gemakkelijk, en er blijven geen krassen of vlekken achter. Ook niet als de tekst er langere tijd op stond. Op dit vlak vind ik de Moyu aangenamer dan herbruikbare “whiteboard”schriftjes waar je soms hard moet boenen of een speciale spray nodig hebt om alle tekst goed uit te kunnen wissen.

Conclusie: uitwisbaar schrijven met Moyu  

De inkt van dit herbruikbare steenpapier notitieboek moet wat langer drogen dan bij whiteboardboekjes. Aan de andere kant veeg je je boekje ook makkelijker weer schoon, met alleen wat water: dat is extra duurzaam! Het design van het Moyu notebook is prachtig. Standaard zitten er – naast bladzijden met lijntjes – enkele to-do lijsten, een weekplanner en een paar dotted en blanco pagina’s in. Dat maakt het geheel meteen tot een veelzijdige planner. Of je hem inzet voor werk, privé of als huishoudboekje is helemaal aan jou. Zelf ga ik hem gebruiken als hulpmiddel voor mijn blog! 

Nog een extra bonus: voor elk verkocht boekje, plant Moyu een boom bij Trees for Kenya. Je vindt het hele assortiment met Moyu Notebooks hier.

Heb jij al een herbruikbaar notitieboekje? 

Pin voor later:

Ik kreeg dit notitieboek in een pr-pakketje.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.