Waar ik het bij de eerste lockdown allemaal nog mee vond vallen, want: thuis zitten is als chronisch zieke thuisblijfmama niet zo vreemd, bekruipt me de laatste tijd toch vaker een ander gevoel. Hoe weinig ik vroeger ook buiten kwam, ik genoot wel dubbel en dik van de momenten dat het lukte. Een klein uitstapje, een kopje thee drinken op een andere plek dan in mijn eigen zetel en samenkomen met familie of vrienden: ik mis het nu echt. Zeker nu de dagen donkerder en kouder worden, is het tijd om de lockdown moeheid om te buigen. Liefde voor jezelf in lockdown tijden, het is misschien wel belangrijker dan ooit. Hierbij mijn mini tips voor zelfzorg in en rond je eigen huis! 

1 Kaarslicht 

De dagen zijn korter, en door gebrek aan licht is het zelfs overdag in huis af en toe schemerig. Ik hou ervan om in de herfst en in de winter letterlijk licht te brengen met kaarsjes. Momenteel gebruiken we onze oude voorraad kaarsen en theelichten nog op. Daarna schakel ik definitief over op duurzame varianten die geen gebruik maken van paraffine (aardolie en bruinkoolteer) of stearine (slachtafval of palmolie). Er bestaan milieuvriendelijke kaarsen van Europese sojawas of lokale bijenwas, bijvoorbeeld. 

2 Frisse neus 

Een frisse neus halen, dat doe ik eigenlijk veel te weinig. Het is dan ook steeds een vast voornemen van mij, om vaker een wandelingetje te maken. Ga je liever fietsen of joggen, dan kan dat natuurlijk ook. Feit is dat even buitenkomen zo’n deugd kan doen. En na een tochtje in de kou is het vaak extra gezellig om de voordeur weer achter je dicht te trekken en lekker weer op te warmen. 

3 Warme thee 

En hoe doe je dat opwarmen beter dan met een grote mok warme thee of chocolademelk? Wie kleine kinderen heeft, weet dat het soms een uitdaging kan zijn om je drankje ook echt warm te kunnen drinken. Hier ben ik voor mezelf dit jaar meer grenzen in gaan stellen. Als mama even thee wil drinken, dan neem ik die vijf minuutjes voor mezelf ook. Dat communiceer ik zo naar mijn peuter. En na dat kleine oplaadmoment ben ik weer beschikbaar. 

4 Social media detox 

Nog een werkpuntje voor mij: de telefoon wat vaker neerleggen en écht genieten van een boek, een serie of een streepje muziek. Gek genoeg word ik bij het schrijven van artikelen voor mijn blog nooit afgeleid door die telefoon. Het bewijs dat dit mijn echte passie is, denk ik dan. 

5 Zachte pyjama’s 

In een huispak zal je mij overdag niet snel zien lopen, maar eens het avondeten achter de rug is, kan ik niet snel genoeg in mijn pyjama duiken. Het hoort voor mij bij het ontspannen in de avond. En ook in het weekend genieten we er met zijn drieën van om te vertragen. Veel te lang ontbijten en rondhangen in onze pyjama en badjas: kunnen we! 

6 Vrolijke sokken 

Nog meer zachtheid zoek ik in sokken. Er was een tijd dat ik zo min mogelijk wilde opvallen en dus steevast voor zwarte exemplaren koos. Zo saai! Als ik nu een paar vrolijke sokken uit de kast kan trekken, word ik instant blij. En het uitzoeken van de sokkenwas is meteen een pak makkelijker, eerlijk is eerlijk. 

gerecycleerde panty econyl

7 Jezelf optutten

Na al die cosy pyjamatijd en out-of-bed-looks, is het ook wel eens leuk om me nog eens volledig op te kleden. Een mooie jurk combineer ik vanaf nu met deze panty’s uit Econyl®, oftewel gerecycleerd nylonafval. En nu we toch bezig zijn: die functionele voedingsbeha kon voor de gelegenheid ook wel eens ingeruild worden voor een aantrekkelijke variant. Het kant van deze beha bestaat voor 68,1% uit gerecycled nylon. En ondanks het hoge comfortgehalte (er zit geen metalen beugel in), past hij toch verrassend mooi aan. Het enige nadeel is het slotje voor tijdens het voeden, dat ik tot nu toe met één hand nog niet openkreeg. Blijven oefenen!

8 Cadeautje voor jezelf 

Ik kan me eerlijk gezegd niet meer herinneren wanneer ik nog eens iets kocht voor mezelf. Dat ik bij Hunkemöller enkele leuke dingen mocht uitkiezen, deed me dat beseffen. Jezelf een cadeautje gunnen mag ook wel eens. De laatste jaren draag ik vooral heel praktische kleding. Kan ik met die broek over de grond kruipen, spelend met mijn kind? Is dat topje handig bij het borstvoeden? Nu heb ik bewust gekozen voor iets dat ik écht mooi vind. Iets dat me een luxueus in praats van een praktisch gevoel geeft. En dat tegelijk ook helpt bij het opbouwen van mijn duurzame garderobe

Eerlijk: de naam Hunkemöller deed me niet meteen aan duurzaamheid denken. Daarom was ik blij verrast dat er sinds deze zomer een duurzame collectie bij de gigant te vinden is. Er is in de donkergroene wereld altijd wat discussie over, maar ik ben van mening dat hoe meer grote ketens gaan experimenteren met duurzame lijnen, hoe meer wij als consument kunnen laten zien dat daar echt vraag naar is. Naast het steunen van kleinere, rasechte duurzame merken, is het gewoon realistisch om te bedenken dat een grote marktspeler met enkele aanpassingen meteen een grote impact kan maken. En als de groenere collecties goed verkopen, wordt er hopelijk steeds meer op ingezet. 

Ik filterde op de webshop dus de duurzame spullen eruit, en stootte op de prachtige, vrouwelijke productlijn “Vera Lace” in de duurzame stof LENZING ™ ECOVERO ™. Dit is een ecologisch verantwoorde viscose, waarbij de chemicaliën om van houtpulp stof te maken, hergebruikt worden in een closed loop systeem. Je leest er hier meer over.

Naast de pyjama bestelde ik van hetzelfde materiaal een oudroze kimono. Beide zijn afgewerkt met kanten details en voelen toch superzacht en comfortabel. En de slipdress? Die gaat op mijn verlanglijstje. Ik ben helemaal verliefd! 

9 Zoek contact

Voel je je eenzaam? Loop je de muren op? Zoek contact met andere mensen op een veilige manier. Neem nog eens de telefoon vast, of stel die videocall niet meer uit. Spreek af om met iemand te gaan wandelen. Ken je iemand die alleen is? Stuur af en toe een berichtje om te vragen hoe het gaat. Schrijf een kaartje, een e-mail of een brief. Een klein gebaar kan in deze tijden heel groots zijn.

Heb jij het ook lastig met de Corona-maatregelen? Hoe zorg jij voor kleine momentjes van zelfzorg thuis? 

Pin tips voor zelfzorg voor later:

Dit artikel schreef ik met liefde voor jullie én Hunkemöller. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.