In mijn zoektocht naar een leven met minder afval, werd de plastic bewaarfolie al snel de deur uitgewerkt. Lange tijd hadden we niet echt een alternatief, buiten dan glazen bewaarpotjes met deksel. Soms is het echter wel handig om voedsel even snel af te dekken in de ovenschaal waar je het in gaat bereiden, bijvoorbeeld. Of om een zelfgebakken cake, of een aangesneden stuk komkommer te verpakken om vers te houden. Daarom testte ik een voor ons nieuw alternatief voor plastic folie en aluminiumfolie: een bijenwasdoek.

Bread Wrap – toegevouwen, want te groot voor de foto 🙂

Waarom bijenwasdoek als alternatief voor plastic folie?

Een bijenwasdoek is een lap (biologisch) katoen die doordrenkt is met bijenwas. Daardoor voelt hij een beetje hard. Wij probeerden het merk Bee’s Wax Wraps: lekker duurzaam verpakt in een minimale kartonnen verpakking. Bijenwasdoek is van nature antibacterieel en makkelijk afwasbaar onder de kraan. Je kan het tot ongeveer een jaar lang hergebruiken. Na afloop is het bio-afbreekbaar en composteerbaar. Omdat het een doek is, past het om zowat alles.

alternatief voor plastic folie bijenwasdoek

Vegan (bijen)wasdoeken

Ben je veganist en wil je geen bijenwas gebruiken? Geen probleem. Er bestaan tegenwoordig ook al doeken die gedrenkt zijn in plantaardige was. Die heb ik zelf niet getest, maar volgens wat ik lees werken ze hetzelfde.

Hoe maak je een bijenwasdoek schoon?

Een bijenwasdoek spoel je af onder de kraan (koud tot handwarm water, géén heet water). Als hij vuil is, kan je wat afwasmiddel gebruiken. Hoewel bijenwasdoek van nature antibacterieel is, is hij niet geschikt om rauw vlees of rauwe vis in te bewaren. Ben je daarnaar op zoek, dan kan ik je deze herbruikbare diepvrieszakjes uit siliconen aanraden. Die mogen trouwens ook in de vaatwasser, de bijenwasdoeken niet!

Diverse formaten bijenwasdoek

Wat bewaar je in bijenwasdoek?

De bijenwasdoeken van Bee’s Wax Wraps zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Dat maakt het handig om verschillende soorten voedsel te verpakken. De verschillende formaten passen ook perfect om diverse maten van schaaltjes.

  • maat Small: 18 x 20 cm
  • maat Medium: 25 x 28 cm
  • maat Large: 33 x 35,5 cm
  • maat XXL: 43 x 58,5 cm
bijenwasdoek voedsel bewaren

Eigenlijk gebruik je de bijenwasdoek als alternatief voor plastic folie, dus alles wat je daarmee zou doen, is van toepassing. Ik bewaar er vooral aangesneden stukken fruit en groente in, of gebruik het om kommetjes af te dekken. Alvast een salade of ovenschotel klaarzetten voor het avondeten? Dan doe ik die meteen in de juiste schaal, en dek nog even af met een bijenwasdoek. Om een brood of stokbrood te verpakken is de XXL Bread Wrap heel geschikt.

Herbruikbaar boterhamzakje

Ben jij iemand met een hekel aan brooddozen en blijf je dus je lunch meenemen in wegwerp boterhamzakjes of aluminiumfolie? Dan zijn de sandwich bags misschien wel iets voor jou. Ze zijn gevormd als een zakje dat je makkelijk kan toeplooien. Je boterhammetjes blijven supervers en het lege zakje neemt zo goed als geen plaats in je tas in. Na afloop even afspoelen, laten drogen en ze zijn weer klaar voor gebruik.

Lees ook: afvalvrij lunchen op school of kantoor.

Ik ben enthousiast! De bijenwasdoeken zijn om zowat alle soorten voedsel en schaaltjes te bevestigen. Door de warmte van je handen vormt de was zich naar hetgeen je wil inpakken. Enneh, extra bonus: ze zien er zo gezellig uit, vind je ook niet?

De Bee’s Wax Wraps zijn onder andere verkrijgbaar bij TTP Concepts.

Pin alternatief voor plastic folie voor later:

alternatief plastic folie bijenwasdoek
Deze producten heb ik ontvangen in een pr-pakketje.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Ik heb er ook naar gekeken, maar vind ze wel heel duur voor maar een jaar gebruik. Daarom heb ik voor mijn lunch toch maar gekozen voor Keepleaf, een katoenen doek met Nylon erin. Zoiets heb je eerder beschreven in een blog. Die kan ook gewassen worden en gaat (waarschijnlijk) langer mee. Ik vind het wel jammer, want bijenwas of plantenwas is nog beter voor het milieu dan Nylon, maar dat jaar doet het hem. Als het nou weer ingewreven kan worden met was na een jaar zou dat wel verschil maken. Misschien doen ze er iets mee?

  2. Ik was ook gaan kijken naar de site omdat ik het ook wel een goed idee vond om die afvalberg te verminderen en het zo natuurlijk is. Ik vond ze ook een beetje duur. Maar toch bedankt voor de tip. Ik ben blij dat er toch meer en meer mensen zijn die zo leven en op zoek gaan naar alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.