Kinderen hebben helemaal niet veel blits speelgoed nodig om zich te amuseren. Zelfs afval kan met wat fantasie voor een leuke bezigheid zorgen. Op Pinterest of op Instagram zie ik de prachtigste creaties voorbij komen. Eerlijk: dat is voor mij meestal wat hoog gegrepen. Knutselen vind ik leuk, maar het mag wel makkelijk en laagdrempelig blijven, zodat we er geen honderdvijftig verschillende soorten papier, lijm en verf voor nodig hebben. Eenvoudig knutselen met oud papier? Ik laat je zien hoe wij het doen!

1. Een verrekijker van wc-rollen

Ik ben dus duidelijk helemaal niet zo geniaal met knutselen en freubelen, maar dit kon zelfs ik in elkaar steken. Twee lege wc-rollen aan elkaar geplakt en tadaaa, je kind heeft een superleuke verrekijker om dieren mee te spotten in de tuin of tijdens een boswandeling. Mijn mama maakte er ook eentje, en die gebruikte als extraatje nog een restje inpakpapier om een extra kleurtje te geven aan haar verrekijker. Je ziet hem op de foto.

2. Figuurtjes knippen

Nog zo eentje van oma: tijdens de vorige lockdown stak ze een envelopje in onze brievenbus, gevuld met kartonnen katten en kattenbrokjes. Die had ze geknipt uit dozen kattenvoer. Ella speelt er, maanden later, nog steeds mee. Ze geeft de katten eten en bedenkt er hele rollenspelen mee. Zo simpel!

3. Maak een brievenbus

Van een oude schoenendoos kan je heel makkelijk een brievenbus maken. In de doos snij je een gleuf met een breekmesje. De brievenbus versieren met knipsels uit tijdschriften of met verf, wasco of stiften is al een activiteit op zich. (En dat hebben wij dus nog niet gedaan zoals je ziet). Vervolgens kunnen je kinderen brieven en kaartjes maken om in de brievenbus te stoppen. De post eruit halen doe je door even het deksel van de schoenendoos te halen.

4. Vrij tekenen

Inkoppertje: bewaar oud papier en karton als kladpapier. Het maakt je kind niks uit als hij de achterkant van een gedrukte brief moet gebruiken om vrij te tekenen. Soms wil Ella hier gewoon heel veel kriebels en krabbels zetten, en dan zou het naar mijn aanvoelen zelfs zonde zijn om dat te doen op nieuw papier.

5. Bouwen met dozen

Krijg je vaak pakjes binnen, of zelfs hele grote kartonnen dozen van online bestellingen? De dozen zijn superleuk om mee te bouwen. Teken er deuren en ramen op, snij stukken uit en maak er een kasteel mee. Of een garage voor de speelgoedauto’s. Of een poppenhuis. Laat je fantasie maar eens werken (of check Pinterest toch maar eens, in dit geval). Persoonlijk ben ik nog niet verder geraakt dan een tunnel voor de trein :-).

6. In de doos kleuren

Nog een leuke activiteit met reusachtige dozen is gewoon, de doos zelf kleuren. Kind erin, krijtjes, kleurpotloden of stiften erin en laat ze zich maar uitleven.

7. Schilderen met water

Oud papier en karton kan ook heel goed dienen om je kind eens te laten kliederen met een penseel. Geen zin in opruimwerk? Dan zet je gewoon een kommetje water neer in plaats van verf. Hoe we hier ook een zomervariant op hebben, kon je lezen in de blogpost over zero waste schilderen met water.

8. Maak zelf een prentenboek

Toen mijn zus, broer en ikzelf klein waren, had onze oma voor elk van ons een foto-album waar ze geen foto’s, maar prentjes in plakte. Kreeg ze een vrolijk kaartje van iemand opgestuurd, of zag ze een mooie afbeelding in een magazine, dan knipte ze die uit en lijmde het in onze albums. Hier en daar kleefde er een echt gedroogd bloemetje of een mooi herfstblad. Zo hadden we op den duur een prentenboek, speciaal voor ons gemaakt. Toen mijn oma stierf, heb ik de boeken teruggevonden in haar kast. Het bracht meteen zoveel herinneringen terug. Je voelt de liefde die oma erin stak, en af en toe doorblader ik het nog eens, gewoon om haar weer even bij me te voelen. Een schat om te koesteren!


Wat zijn jouw ideeën om eenvoudig te knutselen met oud papier?

Eenvoudig knutselen met oud papier: pin voor later

eenvoudig knutselen met oud papier

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.