Slapen gaat bij ons, ook na 2,5 jaar ouderschap, niet fantastisch. Op een goeie nacht word ik zowat om de drie uur wakker gemaakt. Op een slechte… tja, dan tel ik niet meer, om niet gillend gek te worden. Met dank aan de borst slaapt mijn peuter redelijk snel weer in en kunnen we allemaal vlot de nacht verder zetten. Alleen, de laatste tijd duren de drinksessies langer en krijg ik haar soms niet meer afgekoppeld. Met het oog op de schoolstart binnenkort zit ook ons ritme niet helemaal goed. Ik vroeg me af of we op een zachte manier aan dat slapen zouden kunnen werken. Insert Anja van Happybabycoach. Ik volgde haar online cursus “Liefdevol Zelfstandig Slapen” en vertel je er graag meer over. 

Waarom een Liefdevol Zelfstandig Slapen cursus volgen? 

Slaaptraining werkt. Het is te zeggen, als je doel is om je kindje zo snel mogelijk zelfstandig te laten slapen zonder dat jij uit je bed moet komen ’s nachts, dan zijn daar methodes voor. Helaas komen er meestal veel tranen bij kijken, zowel van baby als van moeder. Die tranen drogen uiteindelijk wel op, maar dat wil niet per se zeggen dat de baby zich daarom beter voelt bij dat hele slaapgebeuren. Zonder te oordelen over hoe andere ouders het aanpakken: ik ben niet geschikt om mijn kind te laten uithuilen, zonder dat ik bij haar blijf en haar troost. Dat gaat regelrecht in tegen mijn gevoel, en dus zal ik het nooit doen, ook niet als het zou betekenen dat ik zelf mijn nachten terug heb. Ik kan het gewoon niet.

Wil dat dan zeggen dat je als ouder tot het uiterste en verder moet gaan om tegemoet te komen aan de noden van je kind? Dat je jezelf compleet moet uitputten? Nee, dat is ook niet ideaal. Toch verleggen veel mama’s (en papa’s) steeds hun grenzen, voor hun kleine uk die hen ’s nachts nodig heeft. Ik ook. Ik doe het met liefde, heel veel liefde. Ik had nooit gedacht dat wij zouden gaan samen slapen, maar het is toch zo gegroeid. Gewoon omdat we op deze manier onze meid de nabijheid kunnen geven waar ze blijkbaar ook ’s nachts niet zonder kan, en tegelijk zelf zoveel mogelijk slaap te kunnen pakken. Het werkt best oké voor ons intussen. En toch moet ik de laatste tijd soms op mijn tanden bijten, en denk ik diep zuchtend in het donker: “Zou er een manier zijn om de nachten liefdevol en responsief makkelijker te maken?”. Je grenzen verleggen en je er goed bij voelen is helemaal oké. Maar als het gevoel niet meer klopt, dan kan je daar maar beter naar luisteren.

Herkenning 

Toevallig kwam ik op een dag de blog van Anja Caers tegen, een osteopaat met heel veel ervaring met de behandeling van baby’s en kinderen. Het was echter niet dat, maar wel haar persoonlijke verhaal, dat mijn aandacht trok. Anja had ook een dochter die niet vanzelf als een roosje sliep. Dat, en de ervaring die ze opdeed in haar praktijk, resulteerde in twee cursussen: Happy Baby Wijzer (gericht op baby’s van 0 tot 4 maanden), en de recente Liefdevol Zelfstandig Slapen (gericht op kindjes van 4 maanden tot 4 jaar). 

De cursus Liefdevol Zelfstandig Slapen is onder andere bedoeld voor ouders waarbij: 

 • Het kindje in slaap geholpen moet worden (CHECK)
 • De nachten onderbroken blijven (JEP)
 • De nachtvoedingen niet afnemen (INDERDAAD)
 • Het kindje erg klamperig aan jou kan hangen (JA, OOK) 

Dat dit wel eens interessant zou kunnen zijn, dacht ik bij mezelf. Wat was ik dus blij dat ik van Anja de cursus mocht testen. 

Liefdevol Zelfstandig Slapen cursus praktisch 

De online cursus bestaat uit tien modules die je kan volgen in een besloten omgeving. Elke module is opgebouwd uit een achttal korte video’s, die je op je eigen tempo kan bekijken. Anja werkt rond drie hoofdthema’s: 

Module 1-3: inzichten rond het ‘WAAROM’ , zoals het waarom van zelfstandig slapen, de nood tot ontlading en het belang van liefdevolle grenzen. Als je het waarom begrijpt en dit resoneert met jouw gevoel, zal het een stuk makkelijker worden je grenzen aan te geven.

Module 4-9: praktische handvatten omtrent het ‘HOE’ , zoals:

 • Hoe help je een kindje ontladen en ontspannen?
 • Hoe kan je je kindje leren inslapen zonder borst/flesje/wiegen/erbij liggen?
 • Hoe zit het met het tutje en hoe kan je er mee stoppen?
 • Hoe kan je nachtvoedingen afbouwen op een respectvolle manier?
 • Hoe kan je omgaan met scheidingsangst, nachtelijke angsten, nachtmerries of night terrors?
 • Hoe zorg je voor een gezond slaapritme? (Met voorbeelden van dagritmes).

Module 10: Overzichtsvideo + FAQ  om snel je weg te vinden. 

Liefdevol Zelfstandig Slapen cursus: mijn ervaring 

Ontlading is belangrijk en andere inzichten

Vol enthousiasme begon ik aan het kijken van de filmpjes. Anja’s stemgeluid is enorm rustgevend, dus dat op zich was al geen straf. De theorie van de eerste modules was voor mij niet nieuw, omdat ik me al redelijk goed verdiept heb in responsief/natuurlijk/verbindend ouderschap. Toch vind ik het goed en behapbaar gebracht en kreeg ik hier en daar nog een waardevol inzicht. En vooral veel bevestiging in de aanpak die ik tot nu toe gaandeweg heb ontwikkeld.

Ondanks dat ik de theorie al kende, hadden enkele filmpjes toch een enorm effect op mij. Ergens in de module over ontlading voelde ik iets klikken, en kwamen ook bij mij de tranen los. 

Een plan van aanpak?

De meer praktische hoofdstukken van de cursus zitten vol tips om verschillende “probleem”situaties aan te pakken. Ik heb er uit gehaald wat voor ons van toepassing was, en kreeg weer wat extra handvatten aangereikt.

Mijn man is de video’s op zijn tempo ook aan het kijken, en als dat klaar is, gaan we samen nadenken over een plan. Wat willen we echt veranderen? En hoe gaan we dat aanpakken? 

De kracht om te veranderen

In afwachting heb ik enkele kleine tips uit de cursus al uitgetest. Anja heeft ervoor gezorgd dat ik de kracht daarvoor had. Dat ik een deel van mijn schuldgevoel kon loslaten. Dat mijn hart niet zodanig breekt bij een nachtelijke huilbui dat ik over mijn grenzen laat gaan. Als het nachtelijke tutten mij teveel wordt, zeg ik nu nee. Met zelfvertrouwen. Het verdriet dat daardoor vrijkomt bij mijn kleine meisje, mag er zijn, en dat vang ik liefdevol op. Soms gaat dat goed, draait ze zich een beetje morrend om en valt ze met enkel een omarming in slaap. Andere keren accepteert ze mijn weigering niet, en wordt het een soort gevecht waarbij we allemaal veel wakkerder zijn dan wanneer ik haar snel laat drinken. Op dat moment kan de twijfel weer toeslaan, of ik er wel goed aan doe. Maar: sinds ik de cursus volg, heeft Ella al drie willekeurige nachten doorgeslapen. Dat is op 2 jaar en een half nog nooit eerder gebeurd. Zou er een verband zijn? 

De cursus Liefdevol Zelfstandig Slapen is geen quick fix, geen magische garantie op doorslapen. En toch zou ik hem aanraden. Het is een middenweg, voor als je responsief wil blijven en tegelijk tegen je eigen grenzen aanhikt. Liefdevol nachtelijk ouderschap en toch werken aan meer zelfstandigheid? Ik denk dat het kan. Nu moet ik zelf alleen nog kijken wàt ik precies wil aanpakken, en wanneer. Wat voelt voor ons goed? Bedankt Anja, voor je waardevolle lessen. Ik voel me er echt door gesteund. 

Voor één jaar toegang tot de cursus Liefdevol Zelfstandig Slapen betaal je 79 euro. Alle info vindt je hier.

Ik mocht deze cursus uittesten om te reviewen. Foto door Gigin Krishnan via Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

 1. Ik was heel benieuwd naar je ervaring met de cursus. Amélie heeft nooit echt grote problemen gemaakt van slapen en alleen slapen. Toch zal ik de laatste zijn om te roepen dat mijn dochter goed doorslaapt. Er zijn nog steeds nachten dat ze rondwaart als een spook en aan ons bed staat, maar voor ons is het behapbaar (nu nog zien hoe dat loopt met een baby erbij, haha).

  Het is fijn om ook eens te horen dat responsief ouderschap niet gaat over opofferen en je eigen grenzen negeren. Het gaat echt samen.
  Ik duim voor jullie dat er met de schoolperiode die eraan komt ook een verbetering komt in de onderbroken nachten. Langs de ene kant zal ze vast zo moe zijn dat ze meer/diepere slaap nodig heeft. Anderzijds zal het ook een aanpassing zijn om niet meer de hele dag bij mama te kunnen hangen natuurlijk…

  En als het een troost mag zijn: mijn jongste zusje sliep niet door tot ze een jaar of vijf was (maar dat was dan echt ’s nachts opstaan om te gaan spelen etc). Ze is nu 25 en een perfect zelfstandige madam die volgend jaar gaat trouwen met een lieve man. Dus dat doorslapen, dat komt wel en het zegt geen sikkepit over de zelfstandigheid van je kind!

  1. Blij dat bij jullie dat stukje van alleen slapen dan ook paste! Bij ons hoeft ze dus niet alleen te slapen, maar ik vind het nu wel lastig dat ze ook het vertrouwen mist om het eerste stukje van de avond alleen te slapen (in ons bed, tot wij erbij komen). Ik wil haar graag die nabijheid geven, tegelijk zou het fijn zijn om nog eens wat vaker een avondje voor mezelf of voor manlief te hebben. Het is wat het is! We proberen eraan te werken rekening houdend met iedereen. Goed om te horen van je zusje trouwens 😉 Dat geeft weer moed, haha!

 2. Interessant om te lezen dit! Ik heb zelf ook een cursus van Anja gekocht maar die voor baby’s tot 4 maanden. Ik vond hem ook heel boeiend maar ergens ook wat rommelig (of ik kan gewoon niet goed met dat systeem werken, haha :p). Ik heb nu zelf heel veel aan het boek Baby in een droomritme maar dat is voor jou nu ook niet meer nuttig vrees ik.
  Ik sta er trouwens hetzelfde in als jou: niet laten huilen maar nabijheid en troost bieden en ook grenzen aangeven. Ik vind het altijd mooi om te lezen hoe jullie haar opvoeden en met haar omgaan.

  1. Oh, dat van rommelig heb ik bij deze zelf niet zo ervaren! Ik heb geen idee hoe de andere cursus eruit ziet. Maar het kan natuurlijk sowieso ook zijn dat je liever werkt met tekst dan met video hé. Dank je wel voor de mooie woorden trouwens 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.