Een tijdje geleden hadden we een flinke bos lente-ui (of bosui) in ons groentepakket. Die ging bijna verloren, dus besloten we soep te maken. Want soep is altijd een goede oplossing tegen voedselverspilling! Hierbij ons recept voor romige soep van bosui.
Ingrediënten voor romige soep van bosui
- Een bos lente-ui of bosui
- 1 liter water
- 1 aardappel
- 1 teentje look
- 1 eetlepel bouillonpoeder
Zo maak je het
- Stoof de lente-ui en het gesnipperde teentje look aan in wat olijfolie of boter. (Ik doe het aanstoven normaal nooit als ik soep maak, maar deze keer heb ik het eens geprobeerd)
- Voeg 1 liter water toe
- Voeg de aardappel in blokjes toe
- Voeg 1 eetlepel bouillonpoeder toe (wij gebruiken afvalarm bouillonpoeder dat dus niet apart in blokjes verpakt zit en geen kunstmatige smaakversterkers bevat)
- Breng aan de kook en laat de soep tien minuutjes koken
- Mix het geheel fijn
- Voeg naar smaak plantaardige room toe.
- Smakelijk!
Extra luie kok tip
In plaats van te klooien met een snijplank, mes en bijbehorende afwas, heb ik de lente-ui in stukken geknipt met de keukenschaar. Véél sneller, makkelijker en bijna geen afwas achteraf.
Extra eco tip
Zie je de bokaal met soep op de foto? Ik bewaar sinds kort mijn verse soep in uitgewassen bokalen of glazen flessen die ik anders zou weggooien. Ze nemen veel minder plaats in de koelkast in dan de grote pot waar ik mijn soepen voorheen in bewaarde. En je geeft afval een tweede leven!
Omdat ik de volgende keer wil voorkomen dat mijn bosui zo onbruikbaar wordt, heb ik uitgezocht wat je kan doen met slappe lente-ui. Mijn bevindingen komen terug in een volgend artikel!
Meer lezen over voedselverspilling?
- Wil je kant-en-klare soep van geredde groenten, klik hier, al moet ik dringend een update doorvoeren van dit artikel want helaas zijn sommige producenten inmiddels gestopt.
- Mijn dagboek over een week zonder voedselverspilling lees je hier.
- En check hier hoe wij regelmatig voedsel redden via Too Good To Go.
- Al mijn tips voor zero waste soep maken lees je hier.