Een tijdje geleden hadden we een flinke bos lente-ui (of bosui) in ons groentepakket. Die ging bijna verloren, dus besloten we soep te maken. Want soep is altijd een goede oplossing tegen voedselverspilling! Hierbij ons recept voor romige soep van bosui.

Ingrediënten voor romige soep van bosui

 • Een bos lente-ui of bosui
 • 1 liter water
 • 1 aardappel
 • 1 teentje look
 • 1 eetlepel bouillonpoeder

Zo maak je het

 1. Stoof de lente-ui en het gesnipperde teentje look aan in wat olijfolie of boter. (Ik doe het aanstoven normaal nooit als ik soep maak, maar deze keer heb ik het eens geprobeerd)
 2. Voeg 1 liter water toe
 3. Voeg de aardappel in blokjes toe
 4. Voeg 1 eetlepel bouillonpoeder toe (wij gebruiken afvalarm bouillonpoeder dat dus niet apart in blokjes verpakt zit en geen kunstmatige smaakversterkers bevat)
 5. Breng aan de kook en laat de soep tien minuutjes koken
 6. Mix het geheel fijn
 7. Voeg naar smaak plantaardige room toe.
 8. Smakelijk!

Extra luie kok tip

In plaats van te klooien met een snijplank, mes en bijbehorende afwas, heb ik de lente-ui in stukken geknipt met de keukenschaar. Véél sneller, makkelijker en bijna geen afwas achteraf.

romige soep van lente-ui of bosui

Extra eco tip

Zie je de bokaal met soep op de foto? Ik bewaar sinds kort mijn verse soep in uitgewassen bokalen of glazen flessen die ik anders zou weggooien. Ze nemen veel minder plaats in de koelkast in dan de grote pot waar ik mijn soepen voorheen in bewaarde. En je geeft afval een tweede leven!

Omdat ik de volgende keer wil voorkomen dat mijn bosui zo onbruikbaar wordt, heb ik uitgezocht wat je kan doen met slappe lente-ui. Mijn bevindingen komen terug in een volgend artikel!

Meer lezen over voedselverspilling?

Pin romige soep van bosui voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.