Ik was niet van plan om een typische eindejaarsblog online te zetten. En toch, nu de laatste dag van het jaar is aangebroken, blik ik als vanzelf even terug. Wat heeft 2020 ons gebracht? En hoe ging het met mijn blog? Ik vertel het in deze update.

Geannuleerde plannen

2020 was voor zowat iedereen wellicht het jaar van de geannuleerde plannen. Nu Ella wat ouder werd wilde ik keihard gaan genieten van kleine uitstapjes samen. Dat droomuitje naar de Efteling had ik uitgesteld tot dit jaar, we gingen de trein nemen en ons landje verkennen en ook onze eigen stad. Dit was het laatste jaar voor ons meisje begon in de kleuterschool, en ook al is er nog geen schoolplicht op haar leeftijd, ik wil me vanaf volgend jaar toch zo veel mogelijk houden aan de schoolvakanties. We waren dus van plan om voor de laatste keer te profiteren van de rust overal als andere mensen op school of werk zijn. Als gezin zouden we onze eerste grote reis plannen, naar het zuiden, nu we de drukte (en de hoge kosten) van het hoogseizoen nog konden vermijden. Tja, dat ging dus niet door.

Minder eenzaam

Maar goed, ik besefte heel goed dat dat allemaal luxeproblemen waren. Opeens waren we elke dag thuis met zijn drieën, en zag ik mijn man meer dan ooit. Hij zat wel boven te werken, maar we konden samen lunchen. Zelf was ik eraan gewend om vaak binnen te zitten, door mijn eigen gezondheidsproblemen. Ik vond de situatie in ons geval dus nog wel meevallen. Ik was zelfs minder eenzaam dan in normale tijden.

Knagen

En toen begon het toch te knagen. Onze familie, die we daarvoor regelmatig zagen, werd bijna vreemd voor Ella. Zelf misten we kleine en grote bijeenkomsten. Mijn zus werd 30, mijn schoonzus 40, mijn papa 60. Pasen ging stilletjes voorbij, net als de tweede verjaardag van onze dochter. Toch een beetje balen, dus. Gelukkig bleven we voorlopig allemaal gespaard van het Covid-19 virus. Helaas waren er wel andere verdrietige gebeurtenissen, en dat je op zo’n momenten contact moet vermijden maakt het niet makkelijker.

Het is wat het is, en ik hoop dat we met zijn allen kunnen volhouden, zodat deze vreemde afstandsmaatschappij op een dag weer een lang vervlogen herinnering wordt.

Een vooruitblik

2021 brengt voor ons al heel snel een nieuwe, grote stap met zich mee. Ella gaat volgende week voor het eerst naar school. In België begint het kleuteronderwijs namelijk op 2,5 jarige leeftijd. Ons meisje is voorlopig erg enthousiast, en ik hoop dat de realiteit hiermee in overeenstemming zal zijn. Ze heeft meestal veel tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties en mensen, en omdat ik altijd thuis ben, is ze nooit lang weg van mij. In combinatie met de strenge Coronamaatregelen bij het afzetten op school ben ik heel benieuwd wat het gaat geven.

Er begint dus een heel nieuw leven voor ons allemaal. In het begin zal Ella halve dagen naar school gaan, en we gaan, zoals met alles, haar tempo volgen. Geeft ze aan dat ze klaar is voor meer, dan kan dat. Zie ik dat ze nog niet kan wennen op school, dan passen we ons terug aan. Ik ga mijn meisje enorm missen, en kijk tegelijk ook uit naar wat tijd voor mezelf en voor mijn blog, voor jullie dus! Ik weet ook dat ik op tijd mijn rust zal moeten pakken, en me niet meteen mag verliezen in alle projecten die ik als thuisblijfmama op de lange baan heb geschoven. Wist je dat het zo’n zestien jaar geleden is dat ik elke ochtend mijn wekker moest zetten? Yep, van toen ik zelf nog op de middelbare school zat.

2020 op mijn blog

Waaraan ik de vrijgekomen tijd zal gaan besteden? Dat zal hoofdzakelijk mijn blog zijn. Na twee jaar en zes maanden tussen de soep en de patatten op mijn telefoon blogjes tikken, kan ik eindelijk weer op regelmatige basis achter de laptop kruipen. Dat zal een verademing zijn! Ondanks de iets minder handige manier van schrijven, is 2020 voor mijn blog toch een topjaar geweest. Maand na maand zag ik mijn statistieken de hoogte inklimmen. Enkele weetjes op een rij:

  • Voor het eerst haalde ik de kaap van de 10.000 unieke maandelijkse bezoekers. De laatste twee maanden zit ik daar ruim boven.
  • Het grootste aantal lezers komt hier binnen via zoekmachines. Daarna volgen Facebook, Pinterest en Instagram.
  • Er kwamen dit jaar 109 artikels online.
  • Die waren goed voor bijna 70.000 woorden. Ik ben met gemiddeld ongeveer 700 woorden per artikel niet zo heel kort van stof 🙂

Ik heb ook dit jaar weer enorm veel plezier gehaald uit mijn blog: persoonlijke verhalen delen en herkenning vinden bij lezers, supertoffe samenwerkingen uitwerken en mooie feedback krijgen, nieuwe groene webshops kunnen toevoegen aan mijn duurzame webwinkel overzicht, mensen inspireren tot kleine groene stapjes en zelf ook tonnen inspiratie krijgen van een geweldige online community. Love it. Love you!

Ik wens jullie voor het nieuwe jaar veel lichtpuntjes. Tot snel!

Foto: Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.