Sporten is gezond, het brengt je lichaam in balans en hoort daarom sowieso bij een bewuste levensstijl. De kans is desondanks groot dat je je tijdens het uitoefenen van je favoriete sportactiviteit nog geen vragen hebt gesteld bij de duurzaamheid ervan. Ik ook niet! Het was voor mij (en voor vele lotgenoten) zelfs jarenlang onmogelijk om ook maar een voet te verzetten die verder reikte dan tussen bed en bank. Dus ik ben heel dankbaar dat ik vandaag kan nadenken over de vraag: duurzaam sporten, hoe doe je dat eigenlijk? Voor je denkt dat ik plots marathons kan lopen: nee hoor, maar af en toe wandelen en de hele dag achter mijn peuter aanrennen is al een workout op zich ;-). Even serieus nu! Waarop kan je letten bij een milieuvriendelijke workout? Ik zet vijf tips voor je op een rij.

1. Deel sportspullen 

Het meest duurzaam zijn sporten waar je zo min mogelijk extra materiaal voor nodig hebt. Ook de keuze voor openlucht is een goed idee: geen in te richten ruimte die elektriciteit en verwarming vraagt. Maar goed, deze koukleum begrijpt ook wel dat je soms gewoon liever droog blijft. Of dat het nu éénmaal gezellig is om af te spreken in de gym. 

Die gemeenschappelijke fitnesszaal is alleszins groener dan dat we allemaal apart onze eigen fitnessruimte in huis gaan bouwen. Door sportmateriaal te delen, hoeft er minder van gemaakt te worden. Minder spullen betekent minder grondstoffen bij de productie, en minder afval achteraf.

Ook kleinere sportbenodigdheden die je niet dagelijks nodig hebt kan je delen met familie, huisgenoten of buren. Geen fan van delen of lenen? Zoek dan eens tweedehands. Voor dure accessoires zoals een sporthorloge of hartslagmeter kan je er ook nog eens veel geld mee besparen. 

tips voor duurzaam sporten Iron Roots milieuvriendelijke sportkleding

2. Verplaats je sportief 

Als jij je sportactiviteiten uitoefent in een sportclub of op een locatie buitenshuis, kies dan voor een sportief vervoersmiddel. In plaats van de auto te nemen, kan je alvast kiezen voor wat opwarming en te voet of met de fiets gaan. Véél vriendelijker voor het milieu. 

Geen tijd om te sporten? Think again. Dat noodzakelijke ritje van en naar werk of school kan ook jouw workout van de dag worden. Neem de fiets en vang twee vliegen in één klap. 

Lees ook: Waarom ik vanaf nu een fietshelm draag.

3. Kies voor plasticvrije sportkleding

Je zou het niet zeggen, maar heel veel kleding die we tegenwoordig in onze kast hebben hangen, is gemaakt van plastic. Telkens we een outfit dragen, wassen en drogen, laat die minuscule plastic vezeltjes vrij. Die microplastics belanden uiteindelijk via waterlopen in de natuur. Meer dan 90 % van alle sportkleding is gemaakt van polyester. Plastic dus! Het Nederlandse Iron Roots wil hier komaf mee maken en verkoopt alleen maar plasticvrije sportkleding. Die is gemaakt van natuurlijke materialen zoals hennep, eucalyptus, beukenhout of biologisch katoen. Ik kan je vertellen: de eerlijk geproduceerde shirts zijn superzacht en aangenaam om te dragen. En toevallig ook beschikbaar in één van mijn lievelingskleuren ;-). 

review Iron Roots

4. Ga eens ploggen

Joggen en tegelijk zwerfvuil opruimen? Op Instagram zijn talloze accounts en hashtags gewijd aan het Zweedse fenomeen dat twee jaar geleden naar onze contreien overwaaide. Plogging, het werd een regelrechte hit. Want als je toch op pad bent, kan je evengoed je sportuurtje dubbel nuttig maken door tegelijk de natuur een stukje te helpen. Extra spiertraining door tijdens het joggen telkens te bukken en weer recht te staan gegarandeerd! Ben je minder explosief aangelegd, dan kan je natuurlijk ook gewoon een ouderwetse zwerfvuilwandeling maken. Mijn ervaring met zwerfvuil rapen in de buurt lees je hier.

Iron Roots plasticvrije sportkleding

5. Gebruik een herbruikbare drinkfles 

Tijdens het sporten is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In plaats van een plastic flesje water, kan je kiezen voor een herbruikbare drinkfles van RVS. Ziet er ook nog eens veel stoerder uit. Wat vind je van dit exemplaar? Volgens mij is deze switch voor duurzaam sporten voor iedereen haalbaar!

Pin duurzaam sporten voor later:

Dit artikel is een samenwerking. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.