Ook al kunnen we dit jaar Kerst niet vieren zoals anders, wij gaan er toch alles aan doen om het hier thuis gezellig te maken met ons drie. Voor ons meisje zullen er ook pakjes onder de boom liggen. Dat die milieuvriendelijk ingepakt worden, staat vast. Ik laat je zien hoe wij zero waste cadeautjes inpakken.

Zero waste cadeautjes inpakken met oud papier

Zelf bewaar ik altijd het papier dat als opvulling in postpakketjes gebruikt wordt. Het is perfect zero waste inpakpapier! Je kan het zo gebruiken of versieren samen met je kinderen. Geef ze materiaal zoals stiften, kleurtjes of stempels en maak jullie eigen unieke inpakpapier dat aan cadeautjes een persoonlijke toets geeft.

zero waste cadeautjes inpakken met oud papier

Ook andere soorten oud papier kunnen dienen. Vaak krijgen wij bij de online boodschappen groenten en fruit geleverd in papieren zakjes. Daar kun je ook prima cadeautjes mee inpakken. Of wat dacht je van oude kranten of tijdschriften? Een atlas waar je niets meer mee doet, of die je haalt bij de kringloopwinkel? Kleurplaten van de kinderen die je toch weg wilde gooien? Het kan allemaal!

Inpakken in stof

Een tijdje geleden knipte ik van een oud laken niet alleen zakdoeken, maar ook lappen stof die nu dienen als eindeloos herbruikbaar inpakpapier voor cadeautjes. Dat is niet raar, maar helemaal hip. En het heeft zelfs een naam, want in Japan is geschenkjes geven verpakt in textiel heel gewoon. Gooi de term furoshiki maar eens in een zoekmachine!

Naast het oude laken of oude kleding, kan je natuurlijk ook een kijkje nemen bij de kringwinkel: die ouderwetse bloemetjesjurk wordt misschien wel een heel leuk lapje inpakstof. Restjes textiel van naaiprojecten, een oud tafelkleed? Het is mogelijk. Wil je twee cadeautjes in één geven? Gebruik dan een mooie sjaal, een stoffen placemat of wasbare servetten om je geschenkje te verpakken. De ontvanger mag dan meteen ook het inpak”papier” bewaren.

Cadeautje in hergebruikte bokalen

zero waste cadeautjes inpakken met bokalen

Kleine spulletjes, losse thee of zelfgebakken koekjes passen prima in een oude glazen bokaal. Zorg wel dat die netjes afgewassen is :-). Een extra touch kan je geven door zelf een etiketje te voorzien met een leuke boodschap. Of wees creatief met krijtstift.

PS: Zelfgebakken koekjes goed en wel, maar heb je geen zin om zelf te kokkerellen? Een makkelijk zero waste cadeautje schep je zelf bij een verpakkingsvrije winkel. Neem je bokaaltje mee, en vul het met koekjes, thee, noten, granola, koffie of kruiden. Of maak er een heuse zero waste geschenkmand van. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Zero waste cadeautjes inpakken & afwerken

Ok, de basis van je geschenkverpakking is verzameld. Het verpakken doe je niet met plastic plakband, maar met papiertape. Misschien wil je het geheel vervolgens extra feestelijk afwerken. Dat doe je door cadeaulint van eerder gekregen pakjes te hergebruiken. Een eenvoudig strikje van natuurkoord staat ook heel stijlvol, zeker als je er nog een groen takje of een gedroogd bloemetje aan toevoegt. Of knip je zelf een lintje uit een oud lapje stof?

Nieuw duurzaam inpakpapier

Toch geen fan van hergebruik? Dat kan. Je kan ook bij het aanschaffen van nieuw inpakpapier letten op de duurzaamheid ervan. Kies voor inpakpapier dat ook echt alleen uit papier bestaat: geen glitters en folies, dat is plastic. Papier met een FSC-label dat staat voor duurzaam bosbeheer is een goed idee. En als je dan toch bezig bent, denk eens aan inpakpapier dat meteen een goed doel steunt. Vaak worden die in de eindejaarsperiode bij diverse supermarkten verkocht. Een deel van de opbrengst gaat dan naar een warme actie.

Onder andere bij Kudzu vind je wasbaar cadeaupapier: een mooie stof dus, speciaal voor het inpakken volgens de furoshiki wijze. Bonus is dat je het daar wel nieuw koopt, maar dat het tegelijk gaat om hergebruik. De stoffen komen namelijk van oude sari’s die gerecycleerd worden, en zijn fairtrade aan elkaar genaaid.

Bij Blabloom kan je herbruikbaar cadeaupapier van Vissevasse kopen: de Everwrap is wel gemaakt van plastic, maar ziet eruit als papier, en het is telkens opnieuw te gebruiken.

Pin zero waste cadeautjes inpakken voor later:

Liggen er bij jou al pakjes onder de kerstboom? En ga je zero waste cadeautjes inpakken dit jaar?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.