In deze post ga ik het niet hebben over de plastic soup, hoewel je daar bij de titel misschien wel aan moest denken :-). Hoewel, door steeds meer verpakkingsafval te vermijden kan je natuurlijk wel bijdragen aan het verminderen van het afval in de zee. Met deze tips voor zero waste soep maken, bijvoorbeeld. Zo maak je soep met zo min mogelijk verpakkingen!
1. Groenten zonder verpakking
De basis van een goede soep zijn heerlijke, verse groenten. Koop ze zonder verpakking op de markt, in de supermarkt of bij de lokale boer. Neem altijd enkele eigen zakjes voor groenten en fruit mee, zo ben je voorbereid om verpakkingsloos huiswaarts te keren met de boodschappen.
2. Gebruik restjes
Soep is een hele makkelijke manier om allerlei restjes te verwerken. Slappe groenten, overschotjes van het avondmaal of een maaltijdplanning die niet helemaal uitkomt? Gebruik de restjes in soep. Niet alleen groenten zijn geschikt: een restje tomatensaus kan de basis zijn voor tomatensoep, en aardappelen, pasta of rijst kunnen dienen om soep te binden.
Experimenteer met ongebruikte stukken van groenten, zoals het loof van radijzen of de stam van broccoli. Groentenafval zoals de schil die je zou weggooien, kan nog dienen om zelf bouillon van te maken. En denk ook eens aan voedselresten van horeca of supermarkten. Via de app Too Good To Go kan je eten redden dat anders weggegooid zou worden. Zitten er te veel of niet meer zo mooie groenten bij? Dan zijn die nog perfect voor soep!
3. Bouillonpoeder in bulk
Stop met het kopen van individueel verpakte bouillonblokjes. Het geeft enorm veel onnodig afval en vaak zijn de ingrediënten ook niet echt geweldig. De meeste bouillonblokjes zitten vol kunstmatige smaakversterkers. Wij gebruiken sinds een tijdje bouillonpoeder. Het zit nog wel verpakt in een potje, maar door in bulk te kopen bespaar je wel op verpakkingen. Je koopt het bijvoorbeeld bij Pit&Pit of de biowinkel.
4. Bewaren in hergebruikte bokalen
Om plaats te besparen in de koelkast, kan je je versgemaakte soep bewaren in glazen bokalen die je anders weg zou gooien. Hergebruikte bokalen kunnen ook dienen om soep onderweg mee te nemen. Zorg er dan wel voor dat je je tas niet al te hardhandig behandelt.
5. Zero waste croutons
Fan van broodkorstjes of croutons in de soep? Bewaar oud brood en bak het in kleine stukjes in de pan, in wat olie of boter. Kruid naar smaak met peper en zout en eventueel wat lookpoeder. Ook handig bij korstenweigerende kinderen, trouwens. Het doet mij altijd pijn als ik bij een broodmaaltijd korstjes de vuilbak moet insmijten, dus gebruik ik ze liever op een andere manier. Heb je niet genoeg oud brood in één keer? Dan kan je telkens kleine beetjes invriezen en op soepdag verwerken tot croutons.
Lees ook: herbruikbare diepvrieszakjes van Stasher Bag
6. Plantaardige room
Niet zero waste maar wel beter voor het klimaat: vervang dierlijke room door plantaardige varianten. Tegenwoordig zijn er heel wat alternatieven verkrijgbaar, ook bij gewone supermarkten. Zelf vind ik room op basis van haver of soja het lekkerst bij hartige gerechten.
Wat is jouw ultieme zero waste tip voor in de keuken?
Van restjes brood (meestal de kapjes, en soms een sneetje wat gewoon niet meer lekker vers is) maak ik broodpudding. Ik bewaar de restjes ook wel in de vriezer, al is het juist wel lekker met wat oud brood (maar niet beschimmeld, dus vandaar toch soms in de vriezer). Recepten zijn er talloze; bv via InStock (https://www.instock.nl/instock-rescue-10x-tips-om-oud-brood-nog-te-gebruiken/), maar ook online staan er vele. Bij een kookworkshop kreeg ik eens de tip om van restjes vlees (afsnijdsel, of gewoon restjes, of botjes) bouillon te maken. In het restaurant gebeurde dat doorlopend (hup, gewoon in de pan erbij) maar voor thuis werkt dat dan weer niet. Dus ik bewaar ook dat in de vriezer, en zo nu en dan maak ik er bouillon van.
Jaa, wij maken ook graag broodpudding!