Toen Ella zes maanden was, startte haar ontdekkingstocht naar vaste voeding. Omdat we heel erg geloven in onze dochter haar eigen tempo te laten volgen, begonnen we aan dat avontuur met een duidelijke mindset. We zouden haar nooit dwingen om te eten, en alle ruimte bieden om zelf te experimenteren. Tegenwoordig kiezen steeds meer ouders voor de methode om stukjes voeding aan hun baby te geven in plaats van gepureerde papjes. Wij ook. Het is te zeggen: we deden een beetje van allebei. Soms boden we een hapje op de lepel aan. Maar meestal legden we vuistgrote stukken voedsel neer die onze meid zelf kon pakken. En wat bleek? De stukjes gingen veel beter naar binnen dan de puree. In Nederland staat de methode van stukjes geven beter bekend als de “Kleintjesmethode”, naar het eerste handboek van Stefan Kleintjes. Zopas kwam er een vervolg uit in de vorm van een kookboek. En dat laat ik jullie graag zien in deze recensie van het Kookboek Eten voor de Kleintjes! 

Over de auteurs 

Stefan Kleintjes is kinderdiëtist en lactatiekundige. Hij ontwikkelde de Kleintjesmethode, om kinderen vanaf zes maanden zelf te leren eten. Als vervolg op het theoretische handboek daarover, bracht hij in samenwerking met Annelot Muijres-Geijtenbeek, dit praktische kookboek uit. Die laatste is ook gespecialiseerd in borstvoeding en gezonde voeding voor kinderen. 

Recensie kookboek eten voor de kleintjes

Opbouw van Kookboek Eten voor de kleintjes 

Recepten 

In het Kookboek Eten voor de kleintjes vind je vooral heel veel makkelijke recepten om kleintjes vanaf zes maanden zelf te leren eten. De Kleintjesmethode werkt met een voedselintroductieschema per leeftijd. De hoofdstukken met recepten zijn daarom onderverdeeld in leeftijdsgroepen. Voor kinderen vanaf 6, 9, 12 en 18 maanden zijn er telkens recepten opgelijst voor het ontbijt, de lunch en het diner. Vanaf twaalf maanden worden ook speciale tussendoortjes en feestmaaltijden voorzien. Alle recepten zijn vrij van ei en dierlijke melk en dus vegan (de Kleintjesmethode is niet vegan, maar de recepten in dit boek wel), en een deel is ook glutenvrij.

Achtergrondinformatie 

Achteraan in het boek volgt nog een uitgebreid hoofdstuk met achtergrondinformatie. Je krijgt naast algemene kooktips ook meer info over allergenen, gezondheid, vegan eten met kleintjes en duurzaamheid. Natuurlijk wordt ook hier de Kleintjesmethode nog eens beknopt uitgelegd, met aandacht voor de veiligheid van het geven van stukken voeding aan een jong kind. Tenslotte vind je een handige tabel terug met het introductieschema van soorten voedingsmiddelen per leeftijd. 

Getest: Abrikozenkoekrepen 

Voor het online zetten van deze recensie vond ik het toch wel nodig om alvast een van de recepten uit te testen. Ik koos voor de abrikozenkoekrepen, maar omdat ik geen gedroogde abrikozen in huis had, maakte ik ze met viervruchtenconfituur zonder toegevoegde suikers. Voor de rest bestaan ze enkel uit banaan en havermout. De repen waren supermakkelijk om te maken. Mijn tweejarige vond het heerlijk om te helpen (en om de lepels af te likken). De repen zijn enorm geslaagd wat mij betreft. Ik smul er eentje op terwijl ik dit schrijf :-).

Recensie kookboek eten voor de kleintjes

Gezonde voeding voor je kleintje 

Het fijne aan dit boek is voor mij dat het aansluit bij mijn eigen visie op gezonde voeding. Wij proberen zo veel mogelijk suikervrij te eten – al lukt dat de ene keer beter dan de andere, #eerlijkouderschap. 

De tussendoortjes in dit boek zijn altijd gezoet met natuurlijke suikers zoals banaan, appelmoes of dadelstroop. Geen lege suikers dus. In veel recepten worden extra groenten verstopt (zoals bij de groene muffins). En de auteurs zijn groot voorstander van het vermijden van zoveel mogelijk onnodige e-nummers en toevoegingen. Iets waar wij een tijdje geleden ook enorm mee bezig waren. We staan daar nog steeds compleet achter, maar toegegeven, door de hectiek van het ouderschap letten we er niet meer zo op. Misschien kan dit kookboek ons weer wat nieuwe motivatie en inspiratie brengen. Ook voor oudere kindjes en bij uitbreiding de hele familie zie ik heel veel leuke opties om uit te proberen. Ik ben heel benieuwd om nog meer te gaan bakken en kokkerellen. 

Recensie kookboek eten voor de kleintjes

Kookboek Eten voor de kleintjes: praktisch 

Het Kookboek Eten voor de kleintjes (ISBN: 9789021576350) is uitgegeven door Kosmos Uitgevers in december 2020. Het bevat 170 pagina’s en kost 20,99 €. Je kan het kopen via de uitgever of via bol.com.

Ik ben benieuwd: leerde jij je kindje eten met papjes of via stukjes? 

Pin voor later: Recensie Kookboek Eten voor de kleintjes

Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.