Een kind krijgen kost geld, veel geld. Plots is daar een nieuw gezinslid dat heel wat eigen spulletjes nodig heeft. Verzorgingsproducten, kleding, een autostoel en kinderwagen, misschien wel een eigen slaapkamer en ook wat speelgoed? Check. Maar het hoéft geen stukken van mensen te kosten. Dit is wat wij bespaarden met een tweedehands geboortelijst. Gewoon, door zo veel mogelijk voor hergebruik te gaan. Met een tweedehands babyuitzet scoor je punten voor budgetvriendelijkheid én duurzaamheid! 

Waarom een tweedehands babyuitzet? 

Veel van de spullen die je aankoopt als jonge ouder, worden maar heel even gebruikt. Sterker nog: heel wat items die zogezegd onmisbaar zijn, liggen maanden later nog steeds onaangeroerd in de kast. Zonde van het geld, en van het milieu. Want al die baby- en kinderspullen worden massaal nieuw geproduceerd, terwijl ze vaak nog in heel goede staat doorverkocht kunnen worden. Zowat alles is erg makkelijk te vinden, op beurzen, via Facebookgroepen of tweedehandswebsites. En wie toch liever niet koopt van onbekenden, kan eens rondvragen in het eigen sociale netwerk, want meestal is er wel een familielid of kennis te vinden die nog kinderspullen op zolder heeft staan. Mijn man moest initieel even een knop omdraaien, maar is nu ook helemaal overtuigd: tweedehands, dat heeft alleen maar voordelen. 

Tweedehands babyuitzet: dit bespaarden wij 

Voor wie het nog niet ziet zitten, leek het me wel leuk om eens op een rijtje te zetten wat wij nog voor de geboorte van onze dochter tweedehands aankochten, en hoeveel geld daarmee bespaard werd.

BeschrijvingPrijs nieuwBetaald tweedehands
Verzorgingstafel met badje Quax€ 200€ 60
Reisbed€ 40€ 20
Tripp Trapp eetstoel plus babyinzet plus kussen€ 277€ 130
Tripp Trapp New born set plus hoes € 118€ 70
Skip Hop speeltapijt€ 89€ 25
Skip Hop mobiel€ 59€ 20
Timmie Collection parklegger€ 52€ 20
Baby Bjorn wipper plus twee hoezen€ 203€ 50
Badring € 20€ 0
Bopita box plus matras€ 154€ 25
Luiertafel Gulliver Ikea wit€ 79€ 0
Draagdoek Babylonia tricot slen€ 54€ 15
Co-sleeper€ 179€ 132
Slaapzak€ 40€ 5
Flessenwarmer/potjeswarmer elektrisch€ 30€ 5
Koelstra wipper extra voor boven€ 64€ 15
Draagzak Boba€ 125€ 20
Tuigje Stokke Tripp Trapp en tafelblad€ 83€ 35
TOTAAL€ 1844,9€ 696

Door al deze spullen tweedehands te kopen, bespaarden we uiteindelijk bijna 1150 euro! Niet in deze lijst, maar ook deels tweedehands gekocht en gekregen: babykleertjes, wasbare luiers en divers speelgoed dat er gaandeweg bijkwam, na de geboorte.

Wat dan met de geboortelijst? 

In België is het traditie: op het geboortekaartje wordt meteen ook een cadeautip geplaatst voor wie vrijblijvend iets wil schenken aan de kersverse baby. Kinderwinkels spelen daar handig op in door geboortelijsten aan te bieden. Ouders plaatsen alle spullen uit de winkel die ze kunnen gebruiken op zo’n lijst, en de gulle gevers kiezen daar een cadeautje uit. Als je de hele baby-uitzet op voorhand al tweedehands aankoopt (daar ga je echt niet nog mee bezig zijn eens je kleintje er is!), lijkt zo’n handige geboortelijst geen optie meer. Maar tegenwoordig zijn daar goede oplossingen voor. Wij plaatsten onze tweedehands koopjes op een zelfgemaakte lijst. Zo hoefden we geen nieuwe spullen cadeau te vragen, maar konden familie en vrienden een van onze tweedehands koopjes schenken. Bijkomend voordeel: de dringendste zaken hadden we ook al in huis.

Lees hier hoe we dat deden: zelf een tweedehands geboortelijst maken.

Geen tijd om zelf te zoeken?

Voor wie niet zelf de tijd (of de goesting) heeft om alles zelf tweedehands bij elkaar te zoeken, die kan een beroep doen op initiatieven zoals bijvoorbeeld Mic Mac Minuscule (daaraan is ook het aanbod wasbare luiers van Klein Spook gekoppeld, en dus ik of één van mijn collega’s als consulente) of tweedehands kinderwinkel Scharrelvos, die ook geboortelijsten aanbiedt. Je betaalt iets meer dan als je zelf het werk doet, maar krijgt er de ontspanning voor in de plaats. En alsnog is dit een optie die veel liever is voor je budget dan alles nieuw kopen. Ook bestaan er tegenwoordig uitleendiensten voor babyspullen, een zogenaamde Babytheek.

Zou jij een tweedehands geboortelijst overwegen?

Pin geld besparen met tweedehands babyuitzet voor later:

tweedehands babyuitzet: geld besparen met tweedehands geboortelijst

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Slim om zoveel tweedehands te kopen. Wij hebben veel dingen tweedehands gekregen van familie (park, wiegje, kleertjes, lakentjes, speelgoed, boekjes, …) en zelf koop ik zo goed als al ons kindje zijn kleertjes ook tweedehands. Aan nieuwe spullen zoals een stoel of een bedje kan ik nog wel geld geven omdat dat zijn tijd wel meegaat maar die kleertjes? Dat is zo duur en na twee weken past hij er niet meer in.
    Desondanks hebben wij wel een geboortelijst met ‘nieuwe’ spullen aangelegd en kregen we de grote / dure dingen zoals een stoel, wipper en buggy cadeau van grootouders en meter en peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.