Plastic heeft qua milieuvriendelijkheid, terecht een slechte naam gekregen. Als reactie daarop kwamen er in steeds meer gezinnen bordjes en bekers van bamboe op tafel, dat werd verkocht als hét duurzame en gezonde alternatief voor plastic kinderservies. Alleen, nu blijkt dat er in heel wat van die bamboe eetsetjes óók schadelijke stoffen verwerkt zitten. En erger nog, dat die ook vrijkomen in het voedsel van je kindje. In Nederland is nu een algemeen advies uitgebracht om geen bamboe kinderservies meer te gebruiken. Europa verbiedt zelfs winkels om servies van bamboevezels en melamine nog te verkopen. Ben jij op zoek naar duurzame, plasticvrije alternatieven voor bamboe kinderservies en drinkbekers? Lees dan zeker verder.

Wat is het probleem met schadelijk bamboe servies?

Bamboe is een duurzaam materiaal. In zijn pure vorm blijft het dat ook. Alleen, bij die vrolijke bordjes in felle kleurtjes en printjes is wel duidelijk dat ze niet alleen bestaan uit natuurlijk bamboe. De meeste bordjes en kommetjes bestaan uit bamboevezels, gemengd met melamine oftewel plastic. Bij contact met warmte of zuur kan het zijn dat de schadelijke stoffen melamine en formaldehyde vrijkomen en zo in het lichaam van je kindje belanden (of in dat van jezelf, als je je hippe koffiebeker gebruikt). Het Nederlandse advies is nu zelfs om de mix van bamboe en melamine ook niet meer voor koude etenswaren te gebruiken.

Persoonlijk denk ik dat er tussen het inmiddels massale aanbod van bamboe servies ook degelijke en groenere merken zullen zitten, waarbij de toevoeging van melamine veel lager zal zijn dan in andere. Maar voor de consument is het bijna onmogelijk om in te schatten welke merken nu wel en niet oké zijn en veilig te gebruiken. En het blijft altijd opletten geblazen voor greenwashing. Ik hoop dat hier na verloop van tijd nog meer duidelijkheid in komt. Het zekere voor het onzekere nemen kan intussen sowieso geen kwaad!

Bamboe bordjes vervangen

Ook wij plaatsten een mooi bamboe serviesje voor Ella op onze geboortelijst. Bovendien kochten we jaren geleden al een volledige picknickset voor onszelf die we intussen ook gewoon dagelijks gebruiken. Ook herbruikbare koffiebekers van bamboevezels staan in onze kast te pronken. Sowieso hadden we gaandeweg al gemengde gevoelens bij ons bamboe servies gekregen vanwege de breekbaarheid. Laat je een beker op de grond vallen, dan is hij bijna altijd stuk. Niet zo handig, bij een product dat juist bedoeld is voor ietwat onhandige (of opstandige) baby’s en kleuters. Niet zo duurzaam ook, als een product maar zo kort meegaat. En nu blijkt, vaak ook niet zo gezond. Ik ga voorlopig geen nieuwe bamboe bekers aanschaffen (en met het plotselinge verbod zal dat ook niet kunnen), en in degene die we hebben geen warme dingen meer serveren. Maar, wat zijn dan onschadelijke alternatieven voor bamboe kinderservies en drinkbekers?

plasticvrije alternatieven voor bamboe koffiebeker

Echte aardewerken borden en glazen

Waarom ingewikkeld doen en speciaal kinderservies aanschaffen, zou je kunnen denken. Zolang je er niet mee inzit om af en toe wat scherven te ruimen, kan je ook inzetten op je kinderen voorzichtig leren omgaan met hun bord of glas. Doe dat dan niet met duur design. Enkele bordjes en glazen uit de kringwinkel scoor je voor een paar euro’s. En je hebt er minder hartzeer van als ze kapot vallen. Wat betreft de vakjes waar kinderen zo van houden: ik zag al eens de tip voorbij komen om bij de kringloopwinkel ouderwetse gourmetborden aan te schaffen. Kies je voor deze optie, blijf dan in de buurt om te zorgen dat kleine kinderen zich niet bezeren aan eventuele scherven. Zelf vind ik het daarom niet heel ontspannen werken, trouwens.

Kokoskommetjes

Kommetjes gemaakt van een kokosnoot: dat is goed gebruik maken van een afvalproduct. Ik mocht ze testen van groene webshop Eco-Brands. De kommetjes zien er zooo leuk uit, ik vind het een plezier om ze te gebruiken. Ze zijn geschikt voor zowel koude als warme bereidingen, maar hete vloeistoffen zijn geen goed idee. Ze mogen niet in de microgolfoven, maar de vaatwasser is dan weer geen probleem. Ik heb het geprobeerd en inderdaad: de kommetjes komen er telkens helemaal oké weer uit. Op het einde van zijn levensduur kan het kommetje gewoon bij het GFT-afval. Doordat deze bakjes gemaakt zijn van de halve schaal van een kokosnoot, is dat ook de enige vorm waarin ze verkrijgbaar zijn. Voor platte borden of bekers zoek je dus best nog even verder.

PS: keigoeie punten voor Eco-Brands, want al het verpakkingsmateriaal dat ik binnenkreeg was hergebruikt. En nog een bonus: je kan ook ecocheques gebruiken. Yes!

Siliconen kinderservies

plasticvrije alternatieven voor bamboe kinderservies

Een tweetal jaar geleden kochten wij enkele bordjes gemaakt van siliconen. Zolang je te maken hebt met een product van 100 % siliconen, en dus niet met een mengvorm met plastic, is dit een zeer stabiel en veilig materiaal. Let wel op met de oven: hoger dan 200 graden mag je siliconen niet verhitten.

In principe zijn siliconen recycleerbaar. Helaas gebeurt dat in de praktijk bijna nooit.

Wil je graag een vrolijk, onbreekbaar kinderservies zonder plastic of bamboe, dan kan je dus kiezen voor siliconen. Er bestaan leuke vakjesborden, kommetjes, bekers en zelfs bestek uit siliconen. Zelf merk ik na een paar jaar gebruik wel dat er soms geurtjes in blijven hangen. De vaatwasser vermijden en af en toe afwassen met azijn zou dit kunnen verhelpen. Maar die vaatwasser vind ik nu net zo handig.

RVS kinderservies

Een derde optie om al te veel scherven te vermijden: RVS. Roestvrij staal kan tegen heel wat stootjes. Het gaat volgens mij een leven lang mee. En je hebt geen last van geurtjes of vreemde smaakjes die blijven hangen zoals je dat bij plastic of siliconen wel soms hebt. RVS kan gewoon in de vaatwasser. Kies je echter voor RVS bekers met een vrolijke print of verflaag aan de buitenzijde, dan zal de vaatwasser de levensduur wel verkorten doordat de verf gaat afbladderen.

RVS kan volledig gerecycleerd worden als je het naar het containerpark brengt.

RVS vakjesbord kinderen

Wij hebben verschillende drinkbussen, thermosflessen en koffiebekers uit RVS aangeschaft in de loop der jaren. Je hebt ze in heel veel diverse formaten en met allerlei soorten doppen. Ook kommetjes om uit te snacken en brooddozen hebben wij in RVS gekocht.

Wat voor mij een ontdekking is? Dat er ook bordjes in RVS bestaan. Zowel bij Green Jump (een Nederlandse webshop) als bij Sustainable Family (Belgisch) heb ik leuke vakjesborden voor kinderen gespot. Ik denk dat ik een paar exemplaren ga aanschaffen om te testen! Ze zijn misschien niet zo vrolijk gekleurd, maar je bent er wel zeker van dat je een echt duurzaam en veilig product in handen hebt.

Emaille servies

Iets dat ik ook niet kende: emaille. Het was vroeger enorm ingeburgerd, en de laatste tijd wordt het opnieuw hip. Veel kampeerders hebben emaille servies in hun uitrusting zitten, omdat het licht van gewicht en toch stevig is. Emaille servies bestaat uit een metalen binnenkant, en is afgewerkt met een gekleurde glaslaag. Die combinatie zou emaille servies sterk en redelijk valbestendig moeten maken, al heb ik het zelf nog niet uitgetest. Een gekend merk van emaille spullen is Riess, maar ook Dille & Kamille bijvoorbeeld verkoopt een hele resem emaille.

Hout of pure bamboe

Wie had er als kind ook houten ontbijtplankjes? Dat is natuurlijk ook een prima optie voor kleine kinderen. Tegenwoordig bestaan er ook houten borden. Ook van pure bamboe (dus waar je echt de bamboe “hout” structuur in terugziet, niet de gekleurde versie die gemengd is met melamine) bestaat er heel veel keukenmateriaal. Bamboe bordjes bijvoorbeeld, of deze toffe drinkbeker. Enige nadeel is dat hij niet in de vaatwasser mag.

Heb jij ook zo’n hip serviesje of een mooie beker van bamboevezels en melamine in huis? Balen hé, dit nieuws? Gelukkig zijn er genoeg plasticvrije alternatieven voor bamboe kinderservies te vinden!

Pin plasticvrije alternatieven voor kinderservies voor later:

plasticvrije alternatieven voor bamboe kinderservies

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Dank je wel voor dit fijne en heldere artikel! Ik vond de berichtgeving in het nieuws wat ondduidelijk namelijk.. en ook fijn die alternatieven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.