Wat betreft speelgoed dat hier in huis komt, heb ik een paar principes. Het is ofwel tweedehands, of van een merk dat oog heeft voor duurzaamheid. En vooral ook: het is niet te veel. Kasten vol spullen zodat de kinderen zelf niet eens meer weten wat ze hebben, zulke scenario’s hoop ik echt te vermijden in de toekomst. We zullen zien of dat lukt. Inmiddels is onze meid een flinke peuter (of is het al een kleuter, nu ze op school gestart is?), dus ik geef een blik op Ella’s favoriete merken met ecologisch speelgoed geschikt voor baby’s en peuters! 

Green Toys 

ecologisch speelgoed Green Toys

Het ecologisch speelgoed van Green Toys is gemaakt van gerecycleerde melkbrikken. Dat vond ik meteen zo tof! De zachte en toch felle kleuren spreken me ook aan. Hoe verleidelijk het is om alles in rustige pasteltinten aan te kopen: baby’s grijpen toch sneller naar wat fellere kleuren. We kochten als eerste de vormsorteerder, de stapeltoren, een sleutelring om in te bijten, en een rollende olifant. Die laatste ligt heel goed in de hand ligt dankzij het handvat op de rug. De bakjes van de toren worden hier niet alleen gebruikt om te stapelen, maar dienen ook als sorteerpotjes en drinkbeker voor de pop. Ook nu Ella ouder wordt, komen ze nog van pas als badspeelgoed of buiten in de zandbak. 

Ecologisch babyspeelgoed Green Toys

De laatste aanvulling van onze Green Toys collectie is een prachtige thee- of koffieset (Benieuwd? Je leest verderop hoe je er eentje kan winnen!). De tweedehands kopjes die we eerst hadden waren ook superleuk, maar minder geschikt om écht uit te drinken. En laat dat nu net één van de favoriete bezigheden van onze peuter zijn. Als ze maar kan knoeien met water, dan is ze gelukkig. Ik weet zeker dat ik nog voor honderd-en-één theepartijtjes ga worden uitgenodigd. Geruststellend feit: de boel kan regelmatig de vaatwas in. Kwestie dat het een beetje smakelijk blijft. 

Bonikka 

Bonikka

Ella’s eerste pop kregen we cadeau van mijn schoonouders. “Poppemietje” veroverde meteen ieders hart hier in huis. Een zachte pop kan al geïntroduceerd worden vanaf de geboorte en wordt zo een echt vriendje dat meegroeit met je kind. De poppencollectie van Ella werd intussen al een klein beetje aangevuld, maar ook nu nog speelt Poppemietje regelmatig mee. Bonikka poppen worden eerlijk handgemaakt bij een Sri Lankaans familiebedrijf en bestaan uit biologisch katoen en gerecycleerd polyester. 

Plan Toys 

plan toys duurzaam speelgoed

Gemaakt van duurzaam geproduceerd rubberhout, en daardoor ook redelijk waterbestendig (opgelet: niet nat laten liggen!). Bij de geboorte van Ella kregen wij een Plan Toys bootje voor in bad, een setje stapelringen en een autootje. Allemaal goed gebruikt en nog steeds als nieuw! 

Nu ze wat groter is en heel veel met haar speelkeukentje in de weer is, zijn de groenten om door te snijden een dikke hit. 

Hape 

Dit merk met vooral houten speelgoed leerde ik kennen dankzij een Hape review die ik in opdracht mocht schrijven. Intussen is Ella al wat groot voor de ontdekkingsdoos, maar de krokodil op wieltjes is nog steeds een enorme hit. Net als het emmertje: dat heeft ze al een miljoen keer in- en uitgeladen. Als baby gebruikten we het strandsetje nog binnen, intussen dient het vooral als speelgoed in de zandbak. 

Grimm’s 

grimm's duurzaam speelgoed

Het ecologisch speelgoed van Grimm’s wordt handgemaakt in een Duits atelier, van duurzaam Europees hout en natuurlijke verf. De peg dolls of simpelweg ‘poppetjes’ zoals wij ze noemen hebben we in gebruik vanaf Ella’s eerste verjaardag. Doordat ze geen gezichtje hebben, stimuleren ze de vrije fantasie. Ze dienen hier als popje, om te sorteren en op rijtjes te zetten, maar ook als flesjes water in de keuken of als kaarsjes op een ingebeelde verjaardagstaart.

grimm's regenboog duurzaam houten speelgoed

Het leuke aan Grimm’s is dat je altijd kan blijven uitbreiden met meer houten speelgoed. Afgelopen kerst kreeg Ella de grote regenboog cadeau. Er wordt mee gebouwd, maar hij dient ook als dierentuin, als schooltje in combinatie met de poppetjes, of simpelweg als een brug om treinen onderdoor te laten rijden. 

Win: een Green Toys koffie/theeset van Fairplace

Green Toys koffie theeset

Van duurzame speelgoedwinkel Fairplace (aanrader!) mag ik een Green Toys theesetje weggeven. Die bevat 4 kopjes, 4 onderbordjes, 4 lepels, een theepot, een melkkannetje en een suikerpot. Je kan meedoen via mijn profiel op Instagram of mijn Facebookpagina.

Pin voor later: merken met ecologisch speelgoed voor baby’s en peuters

ecologische speelgoedmerken

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Van Hape heeft Amélie een hondje met wielen en die gaat hier ook nog altijd mee. De ene dag speelt ze er meer mee dan de andere, maar het is eentje dat nog steeds meegaat.

    Van de andere merken kende ik vooral Grimm ‘s, maar die pop lijkt me ook echt leuk ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.