Ik ben fan van kleine ondernemers en duurzame webwinkels. Die zet ik dan ook graag in de kijker, hier op mijn blog en in mijn duurzame webshop overzicht. Toch weet ik dat voor veel mensen de drempel om een nieuwe outfit te bestellen bij een kleinere speler, te hoog is. Ze willen meer items om uit te kiezen, weinig of geen verzendkosten betalen en gratis retourneren als het kan. Ik beken: ook ik ben soms genoodzaakt om uit financieel oogpunt die keuze te maken. Daarom probeer ik voorlopig om zo weinig mogelijk nieuwe spullen te kopen. Dat is het meest duurzame dat je kan doen. Maar soms zit er toch echt een gat te veel in die ene broek, of groeien de voeten van je kind twee maten op één nacht. Weet dan, dat je ook bij bekende online giganten, duurzamere keuzes kan maken. Ook al associeer je ze niet meteen met duurzaamheid, ook bij een speler als Zalando kan je bewust omgaan met je aankoop. Mijn tips!

1. Denk lang genoeg na

De impact van de kledingindustrie is enorm. Tel daarbij nog het transport van pakketjes heen en weer, en je weet dat het van belang is om even serieus na te denken over je aankoop. Heb je de inhoud van je virtuele winkelmandje echt nodig? Het vermijden van impulsaankopen die vervolgens ongedragen in je kast belanden, is één van de eerste dingen die je kan doen om duurzamer te shoppen. Wat mij helpt, is het uitschrijven op allerlei nieuwsbrieven vol reclame. Ze overtuigen je alleen maar om dingen te kopen die je niet eens miste. Door lokkertjes met korting te vermijden, ga ik enkel een (virtuele) winkel binnen als ik heel gericht iets wil aanschaffen. 

2. Groepeer bestellingen 

Heb je iets nodig? Bedenk dan of je verschillende doelen kan combineren. Als ik een online aankoop doe, ga ik altijd na of iemand anders in ons gezin ook iets nodig heeft binnenkort. Of staat er misschien iets op het verlanglijstje voor een aankomende jarige dat je meteen mee kan bestellen? Door bestellingen te groeperen, beperk je transport en verpakkingsmateriaal. 

3. Beperk retourneren 

Het grootste deel van alle pakjes die dagelijks naar webshops teruggestuurd worden, bestaat uit kleding. Klanten staan niet altijd stil bij de milieu-impact van al die retourzendingen. Voor het gemak worden er van eenzelfde artikel drie maten en vijf kleuren thuisbezorgd, en gaat er dus standaard een hele hoop kleding weer ongebruikt terug. Als je gebruik maakt van de maattabel op een website, kan je al veel gerichter winkelen. Toch een artikel dat je écht terug wilt sturen? Verpak het zo klein mogelijk en breng het met de fiets of te voet naar een afhaalpunt. 

4. Kies voor duurzame merken en groenere materialen 

Tenslotte kan je ook bij het uitkiezen van die nieuwe broek, gaan voor duurzame merken of milieuvriendelijke materialen. Ik was aangenaam verrast dat er inmiddels al wat echt groene opties te vinden zijn bij Zalando. Sterker nog, duurzamere kleding kopen is er erg makkelijk en kan op verschillende manieren:

  • Bij de uitklapbare categorieën in het hoofdmenu kies je voor een van de duurzame subcategorieën zoals “duurzame mode”, “duurzamere schoenen” of “duurzamere beauty”. 
  • Op een productpagina sorteer je eenvoudig de resultaten door de filter “duurzaamheid” aan te zetten. 
  • Of je gaat simpelweg via deze link naar alle duurzame mode, netjes gegroepeerd per onderdeel of merk. 

Als je een item met duurzaamheidsvlaggetje aanklikt, dan kan je bij de productinformatie zien waarom dit stuk volgens Zalando duurzaam is. Soms gaat het om een groenere collectie van een “standaard” merk, bijvoorbeeld bij gebruik van een duurzaam materiaal. Of je komt terecht bij een op en top groen merk zoals Mud Jeans of Kings Of Indigo.   

5. Koop tweedehands 

Om af te sluiten nog een nieuwtje: ook tweedehands winkelen bij Zalando is sinds kort een optie. In de categorie pre-owned vind je alleen maar tweedehands kleding, schoenen en accessoires. Zalando garandeert dat de stukken allemaal van uitstekende kwaliteit zijn, zonder slijtage of defecten. Lever je zelf tweedehands kleding in, dan krijg je shoptegoed in ruil, of schenk je de waarde aan een goed doel.
Leuke ontdekking die hopelijk de levensduur van de gigantische fast fashion berg gaat verlengen! 

Ik ben benieuwd: koop jij weleens kleding online? 

Foto: Priscilla Du Preez via Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.