Enkele jaren geleden testte ik de vegan bitterballen van De Vegetarische slager. En oh man, wat waren wij enthousiast zeg! Helaas hebben we inmiddels onze frietpot (frituurpan voor de Nederlanders) weggedaan. De vegetarische bitterballen voor de oven die Mora in samenwerking met De Vegetarische slager in de supermarkten bracht, stonden dus al lang op mijn testlijstje. Vandaag deel ik mijn ervaring met de Mora vegetarische bitterballen voor de oven, en deel ik ook de verschillen met de vegan bitterballen die ik eerder uitprobeerde.
Belangrijk detail voor je verder leest: tot mijn grote spijt zijn de vegan bitterballen van De Vegetarische Slager in België niet meer verkrijgbaar. Het lijkt erop dat hier alleen de samenwerking tussen Mora en De Vegetarische Slager nog in de winkelrekken ligt. Nederlanders kunnen voor zover ik weet beide varianten kopen.
Inhoud van de verpakking
Het doosje bitterballen van De Vegetarische Slager bevat 270 gram, verdeeld over 9 ballen. Bij Mora krijg je 12 balletjes, maar in totaal wegen ze slechts 240 gram.
Opvallend: hoewel een doosje van De Vegetarische Slager meer inhoud bevat, koop je het in Nederland bijvoorbeeld bij Albert Heijn voor 2.79 €. De verpakking van Mora kost 3,09 €. In België betaal je maar liefst 3,99 € bij bijvoorbeeld Carrefour of Delhaize.
Bereiding
De bitterballen van De Vegetarische Slager zijn bedoeld om thuis te frituren. Wij gooiden ze ooit ook in de airfryer (en de oven hebben we ook wel eens geprobeerd). Ze werden toen wel krokant, maar kregen geen kleurtje.
Bij Mora x De Vegetarische Slager gaat het specifiek om bitterballen voor in de oven of airfryer.

Ingrediënten
Waar ik verwacht had dat de bitterballen van De Vegetarische Slager gelijkaardig zouden zijn als die van hun samenwerking met Mora, bleek dat helemaal niet zo te zijn. Dat wordt duidelijk als we de ingrediënten vergelijken.
Ingrediënten De Vegetarische Slager bitterballen
LUPINE structuur(59%)* (water, LUPINEMEEL*, verdikkingsmiddel: natriumalginaat), TARWEBLOEM* (bevat ROGGE), palmolie*, ui*, kardemom*, gember*, nootmuskaat*, kruidnagel*, foelie*, komijnzaad*, peper*, peterselie*, gist, maïszetmeel*, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur, emulgator: lecithinen*, verdikkingsmiddelen: carrageen, guarpitmeel, zout. *Van biologische oorsprong
Ingrediënten Mora x De Vegetarische Slager bitterballen
Water, PANEERMEEL (TARWE), palmolie, TARWEBLOEM, raapzaadolie, VEGETARISCH DRAADJESVLEESCH 6% (water, VRIJE-UITLOOPKIPPENEI-EIWIT, kleurstof E150d), VOLKOREN TARWEMEEL, zonnebloemolie, ROOMBOTER (MELK), MELKEIWIT, LACTOSE, peterselie, knoflook, ui, kruiden, specerijen, TARWE-EIWIT, natuurlijk aroma (bevat SELDERIJ), dextrose, gemodificeerd zetmeel, invertsuikerstroop, suiker, glucosestroop, zout, verdikkingsmiddelen agar-agar, E466, kleurstof E150c.


De verschillen
Wat me als eerste opvalt is dat de bitterballen van De Vegetarische Slager vegan zijn en dus volledig vrij van dierlijke ingrediënten, terwijl die van Mora dat niet zijn: ze bevatten kippenei en melk. Het lijstje toevoegingen bij Mora maakt me ook heel wat minder vrolijk dan bij De Vegetarische Slager zelf: ik zie kleurstoffen en verschillende soorten suiker. De bitterballen van de Vegetarische slager zijn hoofdzakelijk gebaseerd op lupine. Bij Mora zie ik eigenlijk geen echte vleesvervanger behalve misschien het kippeneiwit. Tenslotte zijn de balletjes van De Vegetarische Slager biologisch, en die van Mora niet.
Voedingswaarden
Voedingswaarde/100g | De Vegetarische Slager | Mora x De Vegetarische slager |
Energie | 177 kcal | 239 kcal |
Vetten | 8,6 g | 13 g |
waarvan verzadigde vetten | 4,4 g | 4,4 g |
Koolhydraten | 19,4 g | 26 g |
waarvan suikers | 0,8 g | 1,8 g |
Eiwitten | 4,5 g | 4,7 g |
Zout | 1,3 g | 1,2 g |
Vezels | 2.0 g | / |
Ook op basis van de voedingswaarden zou ik eerder voor de vegan bitterballen van De Vegetarische Slager kiezen. Ze bevatten duidelijk veel minder suikers. Ook minder vet, maar als je ze in de frituurpan gooit, zal dat niet meer kloppen, gok ik ;-).

Smaaktest: Mora x De Vegetarische Slager
Wat we vonden van de vegan bitterballen van De Vegetarische slager, kan je in mijn vorige review lezen. Deze keer proberen we de samenwerking tussen Mora en De Vegetarische Slager, die gewoon te koop is in de supermarkt. De smaak, tja, die is opnieuw geslaagd wat mij betreft. Mijn man heeft zowel qua smaak en textuur een sterke voorkeur voor de bitterballen van De Vegetarische Slager, die hij “de beste ooit” vond. Ondanks dat de bitterballen van Mora speciaal voor de oven bedoeld zijn, smaken ze erg vettig. Dat komt wellicht omdat ze zijn voorgefrituurd. De typische frituursmaak is duidelijk aanwezig. Of dat een goed of een slecht ding is, laat ik aan jou over.
Conclusie: de beste vegetarische bitterballen
De smaaktest van vandaag is voor mij dan wel geslaagd, toch verkies ik de bitterballen van De Vegetarische Slager boven die van Mora. De ingrediënten zijn meer kwaliteitsvol en bovendien zijn ze helemaal vrij van dierlijke producten, wat ze beter maakt op vlak van dierenleed én het klimaat. Het enige minpuntje voor ons is dat ze eigenlijk gefrituurd moeten worden, en die frietpot, die hebben we dus niet meer. Maar de lagere prijs maakt dat weer helemaal goed! Je begrijpt, ik ben best wel teleurgesteld dat mijn favoriete vegan bitterballen nu niet meer in België te koop zijn.
Hou jij ook zo van bitterballen? Ik begin al weer te watertanden! En mijn tweejarige dochter? Die vroeg gisteren nog “of we nog een keer zo’n bruine balletjes gaan eten mama?”. Haha.