De lente is begonnen, en dat betekent maar één ding: wij gaan onze vriezer weer vol stoppen met gezonde ijsjes! En dat doen we natuurlijk verpakkingsvrij. De meeste herbruikbare ijsvormpjes zijn gemaakt van plastic, een materiaal dat ik zowel qua duurzaamheid als voor onze gezondheid liever vermijd. Gelukkig bestaan er tegenwoordig supertoffe alternatieven. Ik laat je twee soorten plasticvrije ijsvormpjes zien en vertel waarom ik vanaf nu kies voor RVS ijsvormpjes. Maar eerst: onze favoriete smaakjes!

Onze favoriete gezonde ijsjes 

Sinds we hier thuis de suikervrije toer zijn opgegaan, maken wij regelmatig zelf deze bananenijsjes met de blender. Smullen uit een kommetje dus. Met een kind in huis, leerden we dat ijsjes op een stokje toch een magische aantrekkingskracht hebben. En dat hebben we vorige zomer geweten! We experimenteerden met verschillende smaakjes, en Ella had enkele duidelijke favorieten: 

1. Bananenijsjes 

Gemixte banaan met een beetje plantaardige melk. That’s it. Superhandig ook om die vergeten, overrijpe bananen op te maken. Geen voedselverspilling meer! 

2. Aardbeienijsjes 

Dankzij ons fruitabonnement bij de zelfplukboerderij verzamelden we op enkele weken tijd een enorme hoeveelheid aardbeien. Genoeg om ook véél ijsjes mee te maken, dus! Even blenden met een klein scheutje plantaardige melk en ze konden in de vormpjes! De melk is optioneel trouwens, het kan ook prima zonder.

3. Sinaasappelijsjes 

Is er iets makkelijker om te maken dan een sinaasappelijsje? Even uitpersen en invriezen in het vormpje. Klaar! Zo heerlijk fris! 

Het geheim van gezonde ijsjes is dus gewoon: fruit! Hoe eenvoudiger, hoe lekkerder. En hoe minder moeite het kost, haha. Daar wordt je als drukke moeder sowieso blij van, of niet? Alleen, de vormpjes die we eerst hadden, dat gaf toch wat gedoe. De gekende calippohouder bleek voor onze peuter nog iets te ingewikkeld. Ze kreeg het niet goed omhooggeduwd. Dit jaar schakelen we dus over naar ijsjes op stokjes! En dat kan ook plasticvrij.

Lees ook: betaalbare powerblender van Magimix review

Herbruikbare ijsvorm in siliconen 

siliconen ijsvorm calippo

De eerste ijsvormpjes die ik aankocht, zijn van siliconen. Dat is een stabiel materiaal dat geen schadelijke stoffen bevat. Siliconen zijn vrij van plastic (let wel op dat je kiest voor 100 % siliconen en geen mengvormen) en zijn recycleerbaar. Helaas gebeurt dat recycleren in de praktijk nog niet. 

Op zich zijn we tevreden van onze siliconen ijsvormpjes, behalve dan dat probleempje met het omhoog duwen. Dat komt wel goed, op de groei. Er bestaan gelukkig ook heel wat handige siliconen ijsvormpjes in allerlei vormen en maten. En met stokjes ;-). Er zijn echter ook wat nadelen aan siliconen ijsvormen verbonden, vind ik. Ik maak een lijstje!

Voordelen van siliconen ijsvormpjes: 

 • Vrolijke kleuren en vormen
 • Flexibel en neemt niet veel plaats in 
 • Mag in de vaatwasser 
 • Het komt makkelijk uit de vorm

Nadelen van siliconen ijsvormpjes: 

 • Siliconen zijn recycleerbaar, maar dit wordt in de praktijk nog bijna niet gedaan (er is hier ook geen aparte inzameling voor) 
 • Siliconen kunnen kleurtjes en geurtjes opnemen (bijvoorbeeld van sterk gekleurd voedsel of agressieve vaatwasmiddelen)
 • Als je vormpjes met stokjes kiest zijn die van plastic, dus niet zero waste

Plasticvrije ijsvormpjes in RVS 

De oplossing voor al mijn issues met siliconen? RVS ijsvormpjes! Roestvrij staal is beter recycleerbaar, ook onbreekbaar, stevig, en het geeft geen vieze geurtjes of smaakjes af. Ik mocht van Green Jump een setje mini RVS ijsvormpjes uittesten en ben er zo blij mee! Dankzij de houder zijn de ijsvormpjes makkelijk te vullen en blijven ze mooi rechtop staan in de vriezer.

De losse bekertjes zorgen ervoor dat je net zoveel ijsjes kan nemen als je nodig hebt. Het bekertje kwam bij ons niet direct los, maar enkele seconden onder een koude kraan (echt niet langer) en het ijsje glijdt moeiteloos uit de vorm. Na afloop gaat alles zonder zorgen in de vaatwasser. Het kan niet handiger. De stokjes hebben een siliconen handvat voor de grip. De losse onderdelen kan je apart bijbestellen. En nog een groot voordeel: ook de volledige verpakking van deze RVS ijsvormpjes van Ecozoi was plasticvrij.

RVS ijsvormpjes

Voordelen van RVS ijsvormpjes: 

 • RVS is goed recycleerbaar (lever in bij het containerpark) 
 • RVS neemt geen geurtjes of smaakjes op 
 • Ze mogen in de vaatwasser 
 • Het ijsje komt makkelijk uit de vorm 
 • Doordat het RVS heel koud aanvoelt, blijft het ijsje langer smeltvrij 

Nadelen van RVS ijsvormen: 

 • Ik kan niks bedenken!

Maak jij weleens zelf ijsjes klaar? Welke smaak moeten we zeker eens proberen?
Liever kant-en-klare gezonde ijsjes? Ik maakte eerder een lijstje van suikervrije, melkvrije, vegan ijsjes.

Pin plasticvrije ijsvormpjes voor later:

Ik mocht de RVS ijsvormpjes uittesten van Green Jump. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.