De winter loopt op haar laatste benen. Voel jij het ook? Lentekriebels! Als de vogels weer volop beginnen te fluiten vinden heel wat mensen de tijd rijp om hun huis nog eens grondig te poetsen. Zou de extra lichtinval daar voor iets tussen zitten? Bij ons is het in elk geval weer extra duidelijk dat er hier en daar een spinnenweb te veel hangt, haha. Om maar te zwijgen van de vlekken op de ramen! In dit artikel deel ik een dirty secret. Ik vertel jou wat de vuilste hoekjes van ons huis zijn. En enkele tips voor een plasticvrije lenteschoonmaak, die kunnen natuurlijk niet ontbreken. 

Dit zijn de vuilste hoekjes van ons huis 

Het berghok onder de trap

Foto van toen we nog geen herbruikbare drinkbussen hadden 😉

De kleinste ruimte is vaak ook de vuilste. Of niet? Het berghok onder onze trap is inmiddels zo volgestouwd met spullen, dat het al lang geen stofzuiger meer heeft gezien. Tijd om nog eens flink op te ruimen! In het voorjaar begin ik altijd met het naar boven brengen van onze winterjassen. Ook mutsen, sjaals en handschoenen kunnen weer een half jaartje naar de zolder vertrekken. Dat alleen al schept enorm veel plaats. Ruimte om een nat doekje over onze handige legplankjes te halen! 

De zolder 

Je hoort het al: bij ons is de zolder een plek om heel veel rommel op te bergen. We hebben dan wel een poetshulp die de wekelijkse routine in de leefruimtes uitvoert, het poetsen van de zolder hoort daar niet bij. En toegegeven, buiten het ophangen van de was en onze ongebruikte spullen stockeren, doen wij zelf ook niet veel met onze zolderkamer. Te koud. Te veel onbegonnen werk. Het ontspullen en herorganiseren van de zolder staat echt al jaren op mijn wensenlijstje. Wie weet, als Ella straks hele dagen naar school gaat, kan ik er eindelijk genoeg tijd voor vrijmaken. Intussen heb ik onze vriend Deedee, de stofzuigrobot, wel al eens rond laten rijden. Dat scheelt toch al een pak!

De voorraadschuif

En dan nu, een plek die wél dagelijks intensief gebruikt wordt. De voorraadschuif. De trots van onze keuken ligt er vaak toch net iets te vuil bij, eerlijk gezegd. We hebben allemaal prachtige glazen potten, die we het liefst vullen met verpakkingsvrije voedingswaren. Het zag er allemaal heel mooi uit, tot… onze peuter ze ontdekte. Ze mag van ons zelf haar havermoutpap maken en doet dan heel trots alle ingrediënten in haar kommetje. Ik ben fan van die zelfstandigheid! Alleen wordt er met die kleine handjes regelmatig gemorst. Tijd om de hele kast nog eens uit te ruimen en met een lekker sopje over de planken te gaan! 

Plasticvrije lenteschoonmaak 

Dat poetsen kan je op verschillende manieren plasticvrij aanpakken. En dat begint al bij je materiaal. Kies zoveel mogelijk voor herbruikbare doekjes in biokatoen, of sponzen in een afbreekbaar materiaal. Ga voor fairtrade rubber handschoenen. Heb je een nieuwe emmer nodig? Check eerst eens de kringloopwinkel, of kies voor een exemplaar in recycleerbaar zink.

Ook het schoonmaakmiddel zelf kan prima plasticvrij. Enkele ideetjes die ik graag nog eens wil uitproberen: 

  • Zelf een zero waste allesreiniger maken, bijvoorbeeld met groene zeep, azijn of soda
  • Een vast stuk huishoudzeep kopen, dat je met een RVS zeepklopper omtovert in een sopje

Voor nu kies ik toch de gemakkelijke weg. Sinds ik de navulbare poetsproducten van Ecopods uitprobeerde (in mijn review achter de link vertel ik uitgebreid hoe het werkt!), ben ik enthousiast gebleven. Op enkele maanden tijd spaarden we al heel wat plastic flessen schoonmaakmiddel uit. De wateroplosbare capsules zijn zuinig in gebruik, nemen niet veel plaats in de kast in beslag, en ze doen hun werk gewoon goed. Wil je ook een setje Ecopods met hervulbare RVS sprayflessen testen? Doe dan mee aan de winactie via Instagram of Facebook. Of probeer ze meteen uit! Met de code 10TUSSENDROMENENLEVEN krijg je 10 % korting in de Ecopods webshop

Ik ben benieuwd naar jouw bekentenis! Wat is het vuilste hoekje van je huis?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.