Ons dorp, ik woon er graag. Het is er niet te groot, niet te klein. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er worden veel toffe dingen georganiseerd (of daar kijken we toch naar uit, dat dat weer kan). We hebben toffe buren, een zalig tuintje. De school is op wandelafstand. Familie in de nabijheid. Eén nadeel: we zijn ingesloten door autosnelwegen en industriegebied. De luchtkwaliteit is hier dus verre van gezond. En ik vrees dat dat in grote stukken van Vlaanderen niet zo heel veel beter zal zijn. Ook de luchtkwaliteit binnenshuis is vaak veel vervuilder dan we zelf door hebben.
Bovendien worden mijn man en ik elke zomer geplaagd door het leed dat hooikoorts heet. Zijn we eindelijk van de winterse verkoudheden af, beginnen we om een andere reden te snotteren. Toen ik bij de eerste pollen in de lucht een persbericht in mijn mailbox kreeg over de nieuwe Ikea luchtreiniger, was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Aan de slag dus, voor een Ikea Förnuftig luchtreiniger review!

Vervuilde lucht in huis 

Elke ochtend als wij wakker worden, zetten we het raam van de slaapkamer open. Frisse lucht die binnenstroomt, heerlijk! Een gewoonte die we eigenlijk in de rest van de woning ook wat vaker zouden moeten toepassen. Maar er is altijd wel iemand die het dan in de woonkamer te koud heeft. Of we willen de verwarmingsketel geen overuren laten draaien in de winter. Herkenbaar? Tja, zo kunnen stoffen en gassen zich natuurlijk makkelijk ophopen in de lucht. 

De kwaliteit van de lucht in huis is namelijk afhankelijk van twee factoren: de buitenlucht (verkeer, industrie, landbouw, pollen, …) en de dingen die binnenshuis voor vervuiling kunnen zorgen. Een lijstje? 

Bronnen van luchtvervuiling binnenshuis: 

 • Fijn stof en gassen afkomstig van roken, kaarsen branden, koken, open haarden, kachels 
 • Bewoners die uitademen, haren van dieren, stof in huis 
 • Schimmels, vochtproblemen
 • VOS (vluchtige organische stoffen) afkomstig van schoonmaakproducten, cosmetica en huisparfums 
 • VOS afkomstig van wasmiddelen en wasverzachters 
 • VOS afkomstig van meubels, tapijten, bouwmaterialen, verven 

Enkele manieren om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren 

 • De beste manier om schonere lucht in huis te krijgen, blijft ventilatie. Zet de ramen dus toch maar open, het liefst wanneer er het minst verkeer is in je straat. 
 • Ventileer extra bij schilder- of renovatiewerken, nieuwe meubels, koken. 
 • Zet kaarsen niet op tochtige plekken. 
 • Niet roken, en al zeker niet binnenshuis, moet ik dat nog zeggen? Geen goed idee. 
 • Op tijd schoonmaken. Maar dan wel met natuurlijke, ecologische poetsproducten hé ;-).
 • Schakel over op natuurlijke cosmetica en wasmiddelen, dump synthetische huisparfums en spuit geen halve bus deodorant onder je oksel (en daarmee in de hele badkamer). 
 • Ik zit zelf nog volop in het testproces, maar je kan ook een extra luchtreiniger overwegen, zeker in vervuilde gebieden. 

Toegankelijke luchtreiniger 

Los van luchtvervuiling, zijn pollen van bomen, kruiden en grassen voor veel mensen ook een echte plaag. Jaar na jaar lijkt mijn hooikoorts een beetje erger te worden, en elke zomer vraag ik me dan ook af: zou een luchtreiniger helpen? Tot nu toe waagde ik nog niet de sprong om er eentje aan te kopen. De prijs hield ons tegen, of de looks. Want eerlijk is eerlijk, de meeste luchtreinigers zie ik niet meteen in ons interieur staan. Weer zo’n lelijk apparaat! 

Dat Ikea in februari een eigen luchtreiniger op de markt bracht, kwam dus als geroepen. Het goede nieuws? Hij ziet er eigenlijk best mooi uit, en is met 49,99 € voordelig geprijsd. Ikea wil hiermee een betere luchtkwaliteit in huis toegankelijk maken voor iedereen. Zeker nu we met zijn allen zoveel tijd binnenskamers doorbrengen, klinkt dat interessant. 

Ikea luchtreiniger

Ikea Förnuftig luchtreiniger 

De nieuwe luchtreiniger van Ikea is compact en draagbaar. Hij kan zowel gemonteerd worden aan de wand – hallo vloerruimte – als stevig op zijn eigen pootje staan. Dankzij het handvat transporteer je hem moeiteloos doorheen het huis. Dat is echt waar, want zelfs ik kan hem dragen.

Förnuftig heeft drie standen, waarvan de zachtste qua geluidsniveau ook geschikt is om bij te slapen. Hij is ontworpen voor gebruik in kleine ruimtes, maar op de hoogste stand kan hij een volume aan van maximaal 140 m³. Drie filters helpen met de luchtreiniging. De prefilter verwijdert grotere deeltjes zoals haar en stof. De HEPA-filter pakt fijnstof aan en reduceert pollen tot een deeltjesgrootte van 2,5 micrometer. De koolstoffilter tenslotte zuivert de lucht van gasvormige verontreinigingen zoals stikstofdioxiden en formaldehyde. 

Zowel de HEPA als de koolstoffilter zijn vervangbaar. Een LED-lampje laat je weten wanneer de tijd daarvoor is aangebroken. Afhankelijk van gebruik zal dat ongeveer na zes maanden zijn. 

ikea luchtreiniger

Ikea Förnuftig review 

Ik ben erg onder de indruk van de draagbaarheid en het uitzicht van Förnuftig.Bij de eerste keren gebruik vond ik de luchtreiniger nogal naar “nieuw” ruiken. De geur van een nieuw elektrisch apparaat is intussen al wel afgenomen, maar nog wel aanwezig. Ik verwacht dat dit mettertijd geen issue meer zal zijn. Desondanks voelt de kamer opgefrist aan, als ik Förnuftig een tijdje heb laten draaien. 

Ikea raadt de reiniger vooral aan in ruimtes van zo’n 10 vierkante meter. Onze woonkamer is een stukje groter dan dat. Maar ik was eigenlijk sowieso van plan om de luchtreiniger vooral in te zetten in de slaapkamers. We brengen tenslotte heel wat uurtjes slapend door – en in de kinderkamer zit mijn man de hele dag thuis te werken. 

Bij mijn research ontdekte ik dat van de verschillende filters, de koolstoffilter niet standaard wordt meegeleverd. Deze is apart aan te kopen. Dat ga ik dus zeker nog doen, zodat ik jullie nog kan voorzien van een meer grondige mening. 

De producten die ik op mijn blog laat zien, probeer ik het liefst heel erg grondig uit zodat ik echt achter al mijn reviews kan staan. Ik kreeg echter al zoveel vragen naar meer info over de Förnuftig luchtreiniger dat ik nu al een artikel online zet. Graag wil ik nog uitgebreider testen met alle filters de komende tijd, zeker als het hooikoortsseizoen op volle toeren draait! I’ll keep you posted :-). 

Ikea fan? Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Pin Ikea luchtreiniger review voor later:

Ikea luchtreiniger review

Ik mocht de Förnuftig luchtreiniger van Ikea uittestten voor mijn review. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

6 Comments

 1. Wij hebben ook een luchtreiniger (niet van Ikea) en ik vind dat je dat wel merkt aan de lucht als die aangestaan heeft. De lucht voelt frisser en schoner aan. Qua lelijkheid valt het apparaat ook nog mee maar we bergen hem toch op, haha :p

 2. Wij hebben er hier in de winkel ook een luchtreiniger staan. Niet van Ikea, maar van Clean Air optima. Die staat een hele dag op de stilste stand en ’s nachts op de krachtigste stand. Belangrijk is dat je naar de CADR (Clean Air Delivery Rate) kijkt. Dat wordt in volume aangeduid en op welke snelheid van de ventilatie. Dan kan je perfect uitrekenen of de luchtreiniger krachtig genoeg is voor de ruimte waarin je hem gebruikt. Als wij ’s morgens hier binnenkomen, proeft de lucht echt proper. En de afzonderlijke CO2 meter bevestigt dat ook. En als het een luchtreiniger is met UVC lampen, dan elimineert hij ook nog eens virussen, bacteriën en schimmels. Een geruststellende en fijne gedachte.

 3. Ik wilde u er op attent maken dat de Fornuftig geen Hepa filter heeft maar een Epa 12 filter 99.5 % , dus een gradatie lager dan de gebruikelijke Hepa 13 filters 99.95 %

 4. Ik wil u er op attent maken dat de Fornuftig zoals gebruikelijk geen Hepa 13 filter heeft maar een Epa 12 filter, ligt een gradatie lager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.