De lente-ui uit ons groentenpakket was zo groot dat ze tegen de achterzijde van de koelkast had gelegen. Het resultaat? Een bevroren en vervolgens erg slap bosje. Het was te veel om meteen op te eten. Weggooien was geen optie, want ik hou niet van voedselverspilling. Ik zocht dus uit wat te doen met slappe lente-ui.

In water zetten

Ik las dat je lente-ui het best bewaart in een vaasje met water. Zo blijft hij een paar dagen mooi vers. Geen idee of deze methode ook nog werkt als de lente-ui al slap geworden is; dat ga ik de volgende keer uittesten. Vanaf nu stop ik hem in elk geval niet meer in de koelkast!

Soep maken

Het eerste waar ik altijd aan denk bij groenten die hun beste tijd gehad hebben, dat is soep maken! Het toeval wil dat ik bij het lente-ui incident ook nog een restje plantaardige room had staan. Dat werd dus een lente-ui roomsoepje! Het recept voor romige soep van lente-ui kan je hier vinden. Bewaar je soep in uitgewassen bokalen van andere voeding: het bespaart plaats in de koelkast en je geeft een tweede leven aan iets dat anders de afvalbak ingaat.

Invriezen

Heb je een grote hoeveelheid lente-ui die je niet op tijd op krijgt voor hij slap wordt? Je kan de ui in stukjes invriezen (tip: knip ze snel met een keukenschaar). Als je er wat van nodig hebt, neem je precies de juiste hoeveelheid uit de vriezer. Geen verspilling meer op die manier. Invriezen zonder afval doe je met deze toffe herbruikbare diepvrieszakjes.

Opnieuw laten groeien

Ok, de slappe lente-ui is verwerkt. Of was hij té ver heen? Dan is er nog een optie. Wist je dat je lente-ui opnieuw kan laten aangroeien, gewoon op je aanrecht? Zet de wortels (ongeveer 2,5 cm hoog afgesneden) in een glaasje water en de ui zal opnieuw groene stengels laten groeien. Snij af wat je nodig hebt en je hebt altijd een budgetvriendelijke smaakmaker paraat!

Planten

Als alternatief voor hierboven kan je de stompjes lente-ui met wortels ook planten. Ik zette er ooit eentje in onze moestuinbak en twee jaar later groeit hij nog steeds opnieuw en opnieuw aan.

Krijg jij je bosui altijd op tijd verwerkt? Of heb je nog tips voor wat te doen met slappe lente-ui? Deel ze hieronder, dan vermijden we met zijn allen nog wat voedselverspilling!

Pin deze tips voor wat te doen met slappe lente-ui voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.