Om de geboorte van een baby te vieren, willen vrienden en familie vaak een geschenkje bezorgen aan de kersverse ouders. In België is het de gewoonte om op het geboortekaartje een cadeautip te plaatsen, meestal in de vorm van een verlanglijst of rekeningnummer. De ervaring leert dat zonder deze cadeautips, veel werkeloze spullen in de baby-uitzet belanden. Een knuffel op de kast is dan misschien wel schattig, maar als je er 24 cadeau krijgt, is dat vooral zonde van het geld en niet zo duurzaam. In dit artikel zet ik daarom mijn favoriete groene kraamcadeaus op een rij. En je krijgt er nog inspiratie om je favoriete duurzame cadeautips op je geboortekaartje te drukken bovenop! 

Inspiratie voor een duurzaam kraamcadeau 

Tweedehands cadeautjes 

Het allerduurzaamste cadeau, is tweedehands. Er hoeven geen nieuwe grondstoffen aangesproken te worden. En je redt misschien wel een boel spullen van de afvalberg. Het merendeel van onze baby-uitzet was tweedehands, en daar heb ik nog steeds geen spijt van. Hier kan je lezen hoeveel geld wij bespaarden door tweedehands babyspullen te kopen

Wasbare luierrekening 

Op onze geboortelijst prijkten naast tweedehands spullen, ook heel wat wasbare luiers. We hebben er over getwijfeld, dat geef ik toe. Zou uitgerekend ik, met mijn beperkte energie, het extra werk van al dat wassen aankunnen? Het was mijn man die als eerste vond dat we het moesten proberen. En doordat hij er volledig achterstond, was ook ik helemaal overtuigd. Het feit dat ik intussen wasbare luierconsulente ben, bewijst dat de test meer dan geslaagd was! Die extra wasjes bleken geen straf. Ik werd zelfs op slag vrolijk van al die schattige luiertjes, drogend in de zon.
Als je geen geboortelijst hebt, of je luiers op voorhand al aankoopt, kan je in plaats van de standaard “pamperrekening”, in dit geval een wasbare luierrekening openen om de investering terug te verdienen. 

Kraamkost 

Zijn jullie niet zo materialistisch ingesteld, of heb je nog een zolder vol babyspullen van een vorig kindje? Dan is het misschien leuker om te bedenken waar je praktisch mee geholpen zou zijn na de bevalling. Kraamkost bijvoorbeeld, om die eerste hectische weken (of maanden) alvast niet te hoeven denken aan het bereiden van maaltijden. Terwijl jullie een nieuwe balans zoeken in je gezin, worden jullie magen gevuld met gezonde en met liefde bereide kraamkost. 

Waardebon voor een uurtje hulp 

In het verlengde van kraamkost ligt het idee om uurtjes hulp van je familie of vrienden te verzilveren. Vraag hen een tegoedbon voor een uurtje babysit op de oudste kinderen. Een keer grasmaaien. De was ophalen om schoon en geplooid weer te ontvangen. Of een uurtje babyknuffelen terwijl jij wat kan bijslapen. Waar zou jij nood aan hebben? 

Goed doel 

Heb je echt niks nodig, of wil je een stukje van jouw welvaart delen met een familie die het moeilijker heeft? Dan kan je een zelfgekozen goed doel op je geboortekaartje vermelden als cadeautip. Jij krijgt geen onnodige ballast in huis, en je helpt iemand die het echt kan gebruiken. Je kan een geboortelijst aanmaken bij Unicef, Oxfam of Memisa, bijvoorbeeld. Of geef je kindje meteen wat liefde voor de natuur mee bij zijn geboorte, en vraag een bijdrage aan Natuurpunt. 

Zelfgemaakte geboortelijst met duurzame cadeautjes 

Spreken al deze ideeën je aan en is het moeilijk kiezen? Ik snap het. Wij losten het op door een zelfgemaakte geboortelijst met duurzame cadeautjes te creëren. Je bent voor deze geboortelijst niet gebonden aan een klassieke winkel, maar kan links van allerlei webshops toevoegen. Vul aan met een goed doel, of dingen die je al in huis hebt zoals tweedehands spullen. En ook die heerlijke kraamkost kan een plekje krijgen. Zo kiezen jouw geliefden zelf wat ze het leukst vinden om te geven. Iedereen blij! 

Duurzame cadeautips op je geboortekaartje zetten

Zelf een geboortekaartje ontwerpen 

Voor het geboortekaartje van onze dochter destijds, maakten we gebruik van een drukker en iemand die voor ons de teksten op de kaartjes plaatste. Na de geboorte konden we dan de definitieve geboortegegevens doorbellen, en de kaartjes ophalen. Daarna moesten we nog zelf alles posten.

Een online kaartjesservice kan een deel van dat werk al voor jou doen. Je geeft op voorhand de adressen in, en na de geboorte vul je aan en verzend je alles via de website rechtstreeks naar alle bestemmelingen. En je kan je geboortekaartje nog nét wat persoonlijker maken dan wanneer je kiest uit het klassiekere aanbod. Ik heb het voor de leuk nog even getest en bestelde een hip geboortekaartje bij Kaartje2Go. Die werken CO2-neutraal, en je kan kiezen voor gerecycleerd papier en eco enveloppen. Als je zelf een geboortekaartje ontwerpt, dan is het heel makkelijk om op je eigen, ludieke manier een cadeautip mee te geven.

duurzame cadeautips op je geboortekaartje zetten

Cadeautip tekstjes voor op het geboortekaartje 

Of je nu kiest voor een verlanglijst, een rekeningnummer of gewoon een subtiele hint: om te vermijden dat zo’n cadeautip te zwaar of dwingend overkomt, gebruiken veel ouders een grappig tekstje om hun wensen te delen. Een zinnetje op rijm, bijvoorbeeld. Enkele ideeën:

  • Zou je graag iets cadeau geven, bekijk dit lijstje dan even: (en dan plaats je een verwijzing naar jouw unieke duurzame geboortelijst)
  • Wie mijn mama en papa kent, weet dat hun kindje het liefst met duurzame cadeautjes wordt verwend. 
  • We deden ons best om de spullen van ons eerste kindje te bewaren. Daarom willen we nu graag voor xxx sparen. (En dan vul je dat natuurlijk aan met jouw spaardoel: wasbare luiers, een bakfiets, een gezinsreis, een speeltoestel voor in de tuin, …) 
  • In ons gezin doen wij graag groen, tweedehands is fijn als je mij iets cadeau wilt doen. 
  • Katoenen luiers vinden wij fijn, maar het budget is nog te klein. Dus als je nog wat bij kan passen, kunnen wij alvast beginnen wassen. (Deze vond ik op de website van Klein Spook, check zeker ook hun andere ideeën!) 
  • Herbruikbaar is helemaal ons ding, wij worden erg blij van een bijdrage aan onze wasbare luierrekening! 
  • Onze speelgoedberg is al zo groot, daarom steunen wij liever een kindje in nood! 
  • We hebben al genoeg spullen, kook voor ons liever wat kraamkost om onze vermoeide buikjes te vullen.
  • Als jullie mij een cadeautje geven willen, denk dan eens aan een wasbare luier voor om mijn billen. 
  • Wil je mij graag een verrassing schenken, kan ik niks beters dan tweedehands bedenken! 

Heb jij nog leuke ideeën? Wat staat er op jullie geboortekaartje? 

Pin duurzame cadeautips op je geboortekaartje voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.