Veel van de tips die ik hier deel, zijn gericht op vrouwen. Dat is wel logisch, want ik ben er zelf eentje, en mijn blog blijft toch een erg persoonlijke weergave van de groene stapjes die ik zet. Ik weet nog dat mijn man, toen we jaren geleden overstapten op natuurcosmetica, het best wel lastig vond dat zoveel ecoproducten vooral gericht waren op vrouwen. Intussen is er veel veranderd en kan echt iedereen makkelijk bewuste keuzes maken. Vandaag dus een lijstje vol duurzame cadeautips voor mannen.
(PS: natuurlijk zijn al deze cadeautjes stiekem geschikt voor iedereen: M/V/X. Als je nog meer inspiratie voor de hele familie wil, kijk dan eens naar dit lijstje.) 

1. Stoere drinkfles 

Heeft jouw geliefde papa/opa/zoon/vriend nog geen herbruikbare drinkfles in huis? Dan vind ik dit een topcadeau. We produceren met zijn alleen zoveel afval, een drinkbus of herbruikbare beker is dan echt een makkelijke stap om dat te beperken. Een stoere RVS drinkfles bestaat in alle vormen en maten. Matzwart of stainless steel? Of toch wat vrolijker met een fel kleurtje? Er is voor iedere man een perfecte drinkbus te vinden. Heb je te maken met een koffieliefhebber, ga dan voor een thermosbeker. Gebruik je je beker 60 keer opnieuw, dan heb je al een milieuvoordeel tegenover wegwerpbekers. Dat is bij dagelijks gebruik maar twee maanden! En een stevige RVS fles gaat levenslang mee.

2. Zero waste scheermes + benodigdheden  

Scheren wordt opeens klassevol als je prullerige wegwerp scheermesjes vervangt door een chique safety razor. Een klassieke scheerset straalt luxe uit, en het afval dat je ermee creëert is minimaal. Enkel het mesje moet af en toe vervangen worden. Bij dit duurzame cadeau kan je zo ver gaan als je wil. Schenk je enkel een scheermes of ook accessoires zoals een houder, een scheerkwast en vaste scheerzeep? Mijn man stapte vorig jaar over en was meteen om. En zelf scheer ik sinds enkele maanden ook zero waste! 

3. Duurzaam ondergoed 

Verder dan een trui kopen voor mijn man ben ik nog nooit gegaan op vlak van duurzame kledij schenken. Kleding kopen voor iemand anders vind ik toch erg moeilijk inschatten qua maten en pasvorm. Maar duurzaam ondergoed, dat is al heel wat minder ingewikkeld. Eerlijk geproduceerde sokken, een shirt uit biokatoen of een mooie én comfortabele bamboe boxershort? Ik zou er hier thuis niks mis mee kunnen doen. 

4. Eco sportoutfit 

Zoek je een duurzaam cadeau voor een sportieveling, dan is een ecologische sportoutfit misschien nog een idee. Tegenwoordig bestaan ook die in duurzame materialen zoals bamboe, hennep of eucalyptus. Of wat dacht je van een sportbroek van gerecycleerde PET-flessen? De keuze is nog niet enorm, maar er verschijnen hier en daar ook milieubewuste sportschoenen op de markt met bijvoorbeeld zolen van natuurlijk rubber.

5. Natuurlijke verzorgingsproducten 

Een pakketje met natuurlijke verzorgingsproducten voor mannen doet het ook altijd goed. Een lekker ruikend stuk vaste zeep, een shampoobar of een mooie houten haarkam zijn geschikt voor iedereen. Liever echt spullen gericht op mannen? Geen probleem, want tegenwoordig hebben de meeste natuurcosmeticamerken ook een lijn speciaal voor heren in hun assortiment. Alles is mogelijk: duurzame deo, haargel, after shave of gezichtscrème. En indien het prachtige zero waste scheerpakket van vorige keer niet in de smaak viel? Dan ga je nu gewoon voor duurzame baardverzorging zoals natuurlijke baardolie ;-).

6. Geen spullen, maar… 

Ook altijd duurzaam: tweedehands cadeautjes. Of kies voor een verbruiksproduct zoals eten of drinken, planten voor de tuin, een belevenis zoals een uitstapje, een cursus, een digitaal boekenabonnement, een tegoedbon voor een restaurant. Op die manier worden er geen extra spullen geproduceerd die ooit toch weer op de afvalberg belanden. En met wat geluk mag jij nog meegenieten van dat heerlijke etentje ook!

Wat is jouw ultieme duurzame cadeautip voor mannen? Laat het gerust weten en inspireer mij nog verder :-).  

Afbeelding omslag: Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.