Bijna drie is ze nu. Drie jaar proberen, mislukken en zegevieren in mijn moederschap. Drie jaar van prachtige momenten voor altijd in mijn gedachten willen opslaan. Mijn hart dat warm wordt, fladdert en uiteen barst bij het kijken naar dat kleine mensje dat wij maakten, dat gevoel wil ik zo graag bewaren. In een poging daartoe neem ik ongeveer vier miljoen foto’s per week. Het is dan ook onmogelijk om al mijn favorieten met jullie te delen. Maar ik ga toch een poging doen. En ik leg ook uit hoe ik mijn foto’s bewerk, als ik nét dat ietsje extra wil. Je krijgt er dus een ervaring met presets van Maxine Stevens bovenop.

Smartphonefotografie

Foto’s nemen met de smartphone, het is een zegen en een vloek tegelijkertijd. Zonder dure filmrolletjes om te ontwikkelen, trek je maar op. Het resultaat is meteen zichtbaar. Vijf afbeeldingen na elkaar, met een miniem verschil? Maakt niet uit, ze zijn allemaal schattig. Alleen jammer van de steeds voller wordende opslagruimte. We zijn zo gewend om van alles een foto te maken, dat de kwantiteit op de duur de kwaliteit overstijgt. In het kader van digitaal minimaliseren, neem ik me voor om de duizenden afbeeldingen op mijn telefoon eens streng uit te sorteren. De foto’s die écht mooi zijn, daar wil ik graag wat extra moeite in steken om ze nog sprekender en sfeervoller te maken.

Foto’s snel bewerken met presets

Aan handmatig foto’s bewerken begin ik meestal niet. Maar enkele voorinstellingen of presets uploaden in een app, en die in een paar klikken over mijn beste shots gooien? Dat lukt net! Nog nooit van een preset gehoord? Het is een combinatie van instellingen in een fotobewerkingsprogramma of -app, die je in één klik op je foto’s toepast. Een preset is niet hetzelfde als een filter, waarbij de afbeelding aan kwaliteit verliest. Hier lees je er meer over. Ik gebruik trouwens de gratis app van Adobe Lightroom.

Mijn favoriete 16 foto’s van de afgelopen drie jaar

Drie jaar vangen in enkele beelden? Niet simpel, maar ik doe een poging. Ik kies online trouwens meestal voor onherkenbare foto’s. Het levert mij misschien minder “likes” op, maar het is een bewuste beslissing. Ik wil liever niet alles te grabbel gooien op social media zonder de toestemming van mijn dochter. Doe jij dat wel, ook goed natuurlijk! Ik volg zoals steeds hierin mijn eigen gevoel.

Toch vind ik dat ook anonieme foto’s heel pakkend kunnen zijn. En zeker nu ik af en toe wat experimenteer met snelle fotobewerking – ideaal als drukke mama met weinig energie ;-). Al deze foto’s zijn gemaakt met mijn tweedehands iPhone en bewerkt met de presets van Maxine Stevens. Degene die ik het vaakst gebruikt heb, zijn Subtle Summer, Charlie, Black & White en Oh My Flower. Het resultaat zie je hieronder! Ik vind het zo geslaagd, dat ik spontaan zin krijg om verder te werken aan mijn jaarlijkse afgedrukte fotoalbums. Ik ben blijven hangen in 2018… Oeps.

ervaring presets Maxine Stevens foto's

Oh, wat een evolutie. Als mama gaan de dagen (en de nachten!) soms traag, maar de jaren zo snel…

Ik deed met mijn eigen centjes al ervaring op met de presets van Maxine,
maar mocht voor deze blogpost ook met haar samenwerken. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.