Een tijdje geleden mocht ik de natuurlijke shampoobars van Soopie uittesten. Ze zijn geschikt voor alle haartypes, en in het bijzonder ook voor mensen met krulhaar. Andere shampoobars of haarzepen gaven mij vaak een droge bos haar. Met Soopie heb ik daar geen last van. Na mijn testbar heb ik dan ook meteen een hele voorraad gekocht, en manlief wast nu ook vrolijk mee! Mijn krullen stylede ik altijd met mousse. Jaren geleden stapte ik over op een natuurlijke haarstylingmousse. Alleen bleef ik altijd wel zitten met de plastic flessen. En goedkoop, dat was die natuurcosmetica ook niet. De oplossing? Zelfgemaakte lijnzaadgel! In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf zero waste haarspray van lijnzaad kan maken. Helemaal natuurlijk, plasticvrij en goedkoop!

Wat doet lijnzaadgel voor krulhaar?

Lijnzaadwater of -gel verzorgt je haar en zorgt dat er minder pluis ontstaat. Na het wassen spray je het lijnzaadwater over je haar, zodat het echt verzadigd is. Vervolgens kan je je krullen in je haar knijpen. Laat aan de lucht drogen tot er een cast (het harde laagje dat op je haren blijft liggen) ontstaat. De cast kan je er, als je haar droog is, uitscrunchen met je handen. Zo krijg je zacht, gedefinieerd haar met weinig of geen pluis. Af en toe droog ik met de haardroger en ook dan zorgt het lijnzaadwater ervoor dat ik minder pluis overhoud.

Als ik ’s ochtends niet de tijd heb om mijn haar helemaal te wassen, bevochtig ik het met mijn flesje lijnzaadwater. Even langs mijn haren strijken en mijn krullen zijn refreshed!

Zelf lijnzaadwater of lijnzaadgel maken

In de eco curly girl methode wereld is lijnzaadgel al langer bekend. Ik ontdekte het via de review die ik schreef voor Soopie. Het recept dat ik gebruik is dan ook afkomstig van Sophie’s website. Veel meisjes, jongens, vrouwen en mannen maken echt een vaste gel van lijnzaad, maar ik gebruik deze lichtere variant. Een zero waste haarspray! In het filmpje hieronder laat ik zien hoe ik lijnzaadwater maak.

Varianten op lijnzaadwater

Je kan zelf wat experimenteren met de samenstelling van je zelfgemaakte haarstyling. Voor een dikkere gel, laat je het lijnzaad langer dan twee minuten koken. Voor een hardere cast kan je een lepeltje suiker of honing toevoegen. En ook een lepel havervlokken (geen havermout, dat wordt een kliederboel) kan je haar nog extra verzorgen.

Zelfgemaakte lijnzaad haargel bewaren

Belangrijk om weten: als je geen bewaarmiddel aan je zelfgemaakte haarspray toevoegt, moet je het in de koelkast bewaren. Dat vond ik zelf best onhandig, want telkens ik ging douchen was ik natuurlijk mijn flesje beneden vergeten! Gelukkig kwam ook daar een oplossing voor. Het natuurlijke bewaarmiddel Leucidal kan je in druppelvorm toevoegen aan je lijnzaadwater. Op die manier kan je het buiten de koeling bewaren. Leucidal weert schimmels en bacteriën en is zelfs vochtinbrengend, dus extra verzorgend.

Zowel in als uit de koelkast (met Leucidal) bewaar je de lijnzaadspray maximum twee weken.

Lijnzaadgel benodigdheden kopen

Het leuke aan deze DIY haarspray vind ik dat hij niet alleen goedkoop, maar ook afvalarm is. Enkel de verpakking van het lijnzaad hou je over, en als je dat in bulk koopt, of bij een verpakkingsvrije winkel, is je lijnzaadgel echt (zo goed als) plasticvrij. Want het tweede ingrediënt water, dat komt hier gewoon uit de kraan.

Wat heb je nodig om zelf lijnzaadgel te maken?

 • Lijnzaad (heel, niet de gebroken variant): onder andere te koop bij supermarkten, biowinkels, Pit&Pit
 • Water
 • Een plantenspuit (liefst glas)
 • Optioneel Leucidal als bewaarmiddel: te koop bij Soopie of voor de Belgen hier bij Druantia

Zelf lijnzaadgel maken, iets voor jou?

Pin lijnzaadwater of lijnzaadgel maken voor later:

zero waste zelf lijnzaadgel maken

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

 1. Wat een interessant artikel! Ik las al vaker over de gel, maar de haarspray variant is nieuw voor mij. Onze dochter doet ballet en dan gebruiken we (tegen mijn zin) haarlak om haar kapsel strak te houden. Zou dit dan eindelijk een goed troepvrij zero waste alternatief zijn? Benieuwd wat jij denkt, of je het ook voor je dochtertje zou gebruiken…
  Wij doen nu al lang met een miniflesje haarlak (want maar 1x per week), dus naar houdbaarheid vroeg ik me af: zou je het kunnen invriezen? En dan elk weekend een ijsblokje ontdooien bvb. En nog een bedenking: zou een drupje EO lavendel erbij kunnen?
  Oeps voor de vragen, maar je ziet, het triggert inspiratie 😉👍🏻

  1. Ik heb het nog niet geprobeerd bij mijn dochter, want die houdt niet van teveel gedoe met haar haar. Als ze zou willen zou ik dit met een gerust hart testen! Geen idee of het sterk genoeg is voor een strakke dot maar je kan proberen hè. Invriezen gaat ook goed volgens mij. Goed idee van de ijsblokjes! Over de lavendel durf ik me niet uitspreken maar ik denk niet dat dat kwaad kan?

   Als je liever een kant en klaar product koopt, ik gebruik soms ook wat natuurlijke haargel van mijn man (er zijn verschillende merken), of je hebt ook een haarspray van Naïf, maar die is misschien eerder bedoeld om makkelijk door te kammen en tegelijk een beetje de haren te temmen. Linkje: https://kleinspook.be/naif-baby-haarlotion/?affiliate=tussendromenenleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.