Eén van de dingen die wij onze dochter van kleins af graag willen meegeven, is een divers wereldbeeld. De boekenkast van onze peuter wordt niet alleen gevuld met witte prinsessen, brandweermannen en traditionele gezinnen. Ook gekleurde kindjes mogen de held van een verhaal zijn. Vrouwen kunnen ook alles worden wat ze willen. Jongens mogen een jurk dragen. En sommige kinderen hebben twee mama’s, twee papa’s of maar één van beide. Omdat er veel vraag was naar een lijstje met boekentips, ga ik aan de slag! Hieronder deel ik allerlei inclusieve verhalen. In sommige boekjes wordt het thema racisme openlijk aangekaart. Andere verhalen focussen niet per se op die diversiteit, maar tonen, heel gewoon, mensen met verschillende huidskleuren.

In mijn lijstje zie je geen leeftijdsindicatie, omdat ik daar persoonlijk niet echt naar kijk: als de tekst nog te moeilijk is voor mijn dochter dan vertel ik in eigen woorden wat ik op de prentjes zie. Wil je toch een richtlijn, kan je terecht op de linkjes bij de boeken.

Kinderboeken over diversiteit

Billen Buikje Benen (Betty Sluyzer en Pauline Oud)

Vrolijke rijmpjes over billen, buikjes en benen en nog veel meer lichaamsdelen. Is jouw buik bruin of wit? En weet jij waar je naveltje zit?

Linkje naar het boek


Waar is mijn noedelsoep?!? (Reza & Chee-Han Kartosen-Wong)

Wanneer Sam-Ming op school zit, kijkt hij uit naar de lunchpauze. Dan kan hij smullen van de superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt. Dat is zijn lievelingseten. Maar wanneer Sam-Ming zijn rugtas opent, schrikt hij: zijn noedelsoep is weg! Waar, oh waar is zijn noedelsoep?!?

Linkje naar boek


Van Klein tot Groots – Rosa Parks (Lisbeth Kaiser)

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën. Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding.

Linkje naar het boek


Ada Dapper Wetenschapper (Andrea Beaty)

Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada’s klasgenoot Roza Rozeur. * Waarom zitten er puntige stekels aan een roos? * Waarom groeien er haren in een neus? Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen.

Linkje naar het boek


Samen hier (Oliver Jeffers)

Dit liefdevolle boek maakte Oliver Jeffers direct na de geboorte van zijn zoon. Zijn boodschap is universeel: ‘Welkom op aarde. Dit kan een verwarrende plek zijn, vooral als je er nog maar net bent. Dit boek kan je gids zijn bij de start van je reis. Je zult zelf nog veel meer ontdekken. De wereld kan heel ingewikkeld zijn, maar eigenlijk is het ook allemaal heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’

Linkje naar het boek


Julian is een zeemeermin (Jessica Love)

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen. Vanaf dat moment is niets meer wat het was … Hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden. Wat vindt zijn oma daarvan?

Intussen is er van Julian ook een tweede boek: Julian gaat naar een bruiloft.

Linkje naar het boek


Het huis met de gele deur (Hanne Luyten)

In het huis met de gele deur wonen zeven kinderen: Mies, Marcus, Melle, Mozes, Minke, Marlie en Marie. Zeven kinderen en slechts twee moeders. Dat is een overweldigende mathematische ongelijkheid. Je zou medelijden kunnen krijgen met die mama’s, maar dat is compleet onnodig, want de moeders zijn dol op hun kinderen. Zeven kleine mensjes, elk met een eigen verhaaltje. En akkoord, al die kinderen grootbrengen, levert de mama’s handenvol werk op. Zonder die eerste tas koffie redden ze het echt niet. Af en toe willen ze gewoon even alleen naar het toilet, of ’s avonds even neerzitten met een groot glas rosé. Anders is die dagelijkse ochtendroutine niet vol te houden. Kortom: het is een verhaal over een doodgewoon, echt gezin zoals dat van iedereen.

Linkje naar het boek


Duizend-en-één paarse djellaba’s (Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani)

Op vakantie naar familie in het buitenland! Pindakaas en chocopasta gaan mee heen, saffraan en oranjebloesemolie gaan mee terug. Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Ze raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder elkaar weer te vinden.

Linkje naar het boek


Brown girl magic (Dalilla Hermans)

Noen komt thuis van school, boos en verdrietig. Iemand had gelachen met haar donkere huid en wilde krullen. Hij had gezegd dat ze maar weg moest gaan. Maar Noen wil helemaal niet weg. En dat hoeft ook niet, want Noen is prima zoals ze is. Meer nog, ze is MAGISCH. 

Opgroeien als een bruin meisje in het Westen brengt heel wat uitdagingen mee. Je ziet jezelf weinig weerspiegeld in de beelden die je te zien krijgt. Op televisie, in films en ook in boeken blijft het speuren naar iemand die eruitziet en die hetzelfde meemaakt als jij. Brown Girl Magic wil deze leegte mee opvullen. Het is een boek voor, door én over bruine meisjes. Over kroeshaar en gouden huid, over pesten en liefhebben, over alle maten, vormen en soorten bruine meisjes. Het is een boek dat die meisjes (nog) sterker hoopt te maken. Want geef nu toe: ze zijn gewoon magisch!

Linkje naar het boek


Lou op weg naar school (Kathleen Amant)

Lou heeft kriebels in zijn buik.
Vandaag gaat hij voor de eerste keer op schoolreis!
Lou geeft vake en zijn babyzusje een kus en neemt zijn rugzak. ‘Klaar om te vertrekken, Lou?’ vraagt papa.
Papa loopt elke morgen met Lou mee naar school.
Onderweg komen ze heel veel verschillende mensen en situaties tegen. De postbode op haar fiets, de brandweer, de dokter en haar hondje …
De weg naar school is altijd een avontuur!
Iedereen is anders. Dat is ook zo in dit eenvoudige en herkenbare verhaal over de dagelijkse omgeving van kleine kinderen. Dit boek toont hoe mooi en divers onze samenleving is.

Link naar het boek


Idje wil niet naar de kapper (Michael Middelkoop)

Idje wil niet naar de kapper. Hij vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er mooie figuren mee maken en er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als de dag aanbreekt dat zijn keurige moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mama te slim af te zijn.

Linkje naar het boek


Prinses Arabella is jarig (Mylo Freeman)

Prinses Arabella is jarig. Ze wil een heel bijzonder cadeau. En ze krijgt haar zin, of niet?
Een vrolijk verjaardagsverhaal!

Van Arabella zijn ook al andere verhalen in de reeks verschenen.

Linkje naar het boek


Eén grote familie (Elisenda Roca)

Hallo, mijn naam is Lucia. Ik heb een ondeugend hondje. Hij heet Kiko. Samen met mijn vriendinnetjes en vriendjes ben ik alles aan het klaarzetten voor het grote buurtfeest. Er wonen hier veel verschillende families, maar we hebben één ding gemeen: we helpen elkaar en houden van elkaar. We zijn één grote familie. Ga je met ons mee? Een lief inclusief prentenboek over verschillende nationaliteiten, gezinssamenstellingen en een meisje met het syndroom van Down.

Linkje naar het boek


Heb jij misschien olifant gezien? (David Barrow)

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen! 

Linkje naar het boek


Samen zijn we thuis (Stephanie Parsley Ledyard)

Wat maakt thuis echt thuis? Het is veel meer dan alleen maar een huis, een raam, een deur, een kleed. De mensen van wie je houdt, maken van een huis een thuis. Het poëtische prentenboek van Stephanie Parsley Ledyard met de warme, stoere beelden van pixar-animator Chris Sasaki gaat over verhuizen. Dat kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt. 

Linkje naar het boek


Als ik een dinosaurus had (Gabby Dawnay)

Een meisje droomt ervan een huisdier te hebben. Maar welke? Een vis is te nat, een kat te gewoon en een muis is te klein. En dan weet ze het: ze wil een dino! Die kan prima mee naar school, eet lekker alle broccoli en kool op en de bank die in de kamer staat is ruim genoeg voor vier. Het past precies: drie mensen en een groot, gezellig dier.

Linkje naar het boek


Alles over vrienden (Felicity Brooks)

Waarom hebben we vrienden nodig? Hoe maken we vrienden? En hoe herken je een goede vriend? Dit boek met mooie illustraties laat zien waarom het fijn is vrienden te hebben, vertelt over verschillende soorten vrienden en wat er gebeurt als vrienden ruzie krijgen en het weer goed maken. Met handige tips voor volwassenen, over hoe ze over vriendschap, ruzies en denkbeeldige vriendjes kunnen praten.

Linkje naar het boek


Heb je nog een aanvulling? Laat het me zeker weten! Als ik nieuwe ontdekkingen doe vul ik de lijst aan. Meer inspiratie vind je ook op Instagram bij onder andere @deklasvaneva en @little_aisha_reads.


Pin lijstje met prentenboeken over diversiteit voor later:

Kinderboeken over diversiteit, inclusieve prentenboeken

De linkjes op deze pagina zijn affiliate links. Als jij iets koopt via die weg, steun je mijn blog, zonder dat je er iets van merkt. Bedankt!

Afbeeldingen: partnerprogramma bol.com

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.