Enkele jaren geleden kreeg ik de opmerking dat ik mezelf geen duurzame blogger kon noemen terwijl ik tegelijkertijd wel nog vlees at. Niet dat ik me hierdoor uit mijn lood liet slaan, want ik wil vooral ook mijn eigen imperfectie durven tonen. Volgens mij worden anderen makkelijker geïnspireerd door kleine groene stappen te delen, dan wanneer je meteen een hele hoge perfecte duurzame berg om te beklimmen als doel zet. Het punt dat ik eigenlijk wil maken: als je ergens meedeelt dat je groener probeert te leven, volgt daar meestal wel een opmerking op. Niet verwonderlijk, want 1 op 3 twijfelt aan het feit dat mensen een aandeel hebben in de klimaatverandering. Het boek “Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven” geeft op zulke misvattingen een antwoord. 

Voor de ervaringsexpert

Toegegeven: voor ik het persbericht van dit boek in mijn mailbox kreeg, had ik nog nooit van Marije van der Made gehoord. Blijkbaar is zij een van Nederlands’ grootste influencers met een duurzame boodschap. Nooit te laat om bij te leren, toch? Sowieso leest dit boek lekker weg, of je de auteur nu kent of niet. Marije zet een handboek neer dat alle misvattingen over een bewuste lifestyle van tafel veegt. Dat doet ze niet om iedereen te proberen overtuigen om vegan te eten of duurzaam te leven. Dat iedereen vooral zelf moet doen wat hij of zij wil, wordt meermaals onderstreept. Wel geeft het boek mooi weer waar sommige vooroordelen vandaan komen, en krijg je heel wat feiten aangeleverd waardoor jij een onderbouwde repliek kan geven aan je kritische gesprekspartner. 

Voor de twijfelaar

Sta je zelf aan de andere kant? Vraag je je af of het allemaal niet overroepen is, die hele klimaatproblematiek? Je hebt toch vlees nodig, en die fast fashion, die ligt toch al in de winkel. Ook dan is “Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven” interessant. Het voorziet je van nieuwe inzichten, houdt je af en toe een spiegel voor en is tegelijkertijd mild voor de weg die ieder afzonderlijk aflegt. In het eerste hoofdstuk al, sta je stil bij de verschillende brillen die mensen ophebben. We hebben allemaal ons eigen referentiekader. Alleen, er zijn nu eenmaal urgente problemen voor onze aarde en haar bewoners, die we niet uit de weg kunnen blijven gaan.

boek recensie dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven marije van der made

24 kritische vragen

Het boek is opgebouwd uit 24 hoofdstukken die telkens een vooroordeel of misverstand over duurzaam leven verklaren en weerleggen. “Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven” is eerlijk en herkenbaar. Naast de nodige mildheid en humor, worden tijdens het lezen ook tonnen weetjes op je afgevuurd, zodat je achteraf weet waar je over spreekt. 

“Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven” werd uitgegeven bij Kosmos. Je koopt het onder andere via de uitgeverij, de lokale boekenhandel of bol.com.

Meer lezen? Mijn andere boekentips vind je hier.

Pin recensie Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven voor later:

Ik mocht dit boek lezen om te reviewen. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Ben zelf ook van mening dat kleine stapjes maken het beste werkt. Ik vind jou wel een duurzaam voorbeeld moet ik zeggen 🙂 Dat gezegd zijnde lijkt dit me een interessant boek! Ik ga het eens bekijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.