Net nu Ella het leuk lijkt te vinden, loopt haar eerste schooljaar op zijn einde. Binnenkort dus weer twee maanden thuis, benieuwd hoe dat gaat lopen. Om alvast vooruit te blikken op september, zet ik mijn favoriete tips voor duurzaam naar school gaan op een rijtje. Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn, toch? Of hoeft het voor jou allemaal niet zo snel te gaan? 

Kwalitatieve boekentas 

Een schooltas moet heel wat kunnen verdragen. De meeste kleuters kunnen nogal hardhandig omgaan met hun spullen, of ligt dat aan die van mij? Bovendien wordt zo’n rugzakje door weer en wind meegesleurd. Ik vond het heel belangrijk dat we Ella’s tas niet al na een jaar zouden moeten vervangen, dus koos ik voor een stevig en kwalitatief exemplaar van Stones and Bones. Bonuspunt: dat is een Belgisch merk. De rugzak is groot genoeg voor een kleuter, de schouderbandjes zijn gewatteerd en verstelbaar. De bodem is verstevigd. Er is een borstsluiting aanwezig (op momenten dat de tas wat zwaar geladen is, bleek dat al een hulp voor onze mini). Binnenin zit een elastiek verwerkt die helpt om drinkbussen rechtop te houden. En een extra zakje voor belangrijke spullen die niet kwijt mogen geraken. Aan alles is gedacht: een naamkaartje binnenin, een reflecterend bandje en zelfs een noodfluitje. Dat hebben we onze dochter nog niet uitgelegd, haha. Iets met onze oren sparen, en die van de juf. 

Tip: kies voor een tijdloos en genderneutraal design. Zo is de rugzak achteraf beter tweedehands door te geven of verkopen! Hoe leuk de printjes met kinderhelden en bekende figuren ook zijn: ze raken snel weer achterhaald.

Duurzaam onderweg 

Doordat ik geen rijbewijs heb, is onze verplaatsing naar school sowieso duurzaam. We gaan elke dag te voet en maken gebruik van die wandeling als een extra momentje om tot rust te komen en oog te hebben voor elkaar. We praten onderweg over de dag die gaat komen, zoeken naar kevertjes, kijken naar de bloemen in alle tuinen die we passeren. Geen tijd voor? De fiets is een sneller en even groen alternatief!

Tip: Hou bij het kiezen van een school al rekening met een groene verplaatsing. Een school in de buurt heeft bovendien het voordeel dat de meeste vriendjes en vriendinnetjes ook vlakbij wonen. Scheelt heel wat gedoe met brengen en halen na de uren! 

Duurzame schoolmaterialen 

Voor oudere kinderen die al eigen materiaal moeten meenemen, is het mogelijk om te letten op duurzame materialen. Een ecologische lijmstift, potloden van duurzaam beheerde bossen en gerecycleerde pennen: het bestaat. Boeken kan je vaak tweedehands kopen of lenen van de school. En de kaft kan je beschermen met plasticvrij en gerecycleerd kaftpapier. Koop ook niet elk jaar alles nieuw, en breng eens een bezoekje aan de kringwinkel als je toch iets nodig hebt.  

Plasticvrije snackdoosjes 

Intussen vragen de meeste scholen om snacks te voorzien in een herbruikbaar doosje, volgens mij. Als kind moesten wij vaak met de hele klas “papiertjes rapen” op de speelplaats, omdat veel kinderen hun afval gewoon op de grond gooiden. Niet oké! Ik ben dus blij dat intussen de bewustwording op dat vlak al wat evolueerde.

herbruikbare plasticvrije snackdoosjes

Een herbruikbaar doosje voor het tienuurtje is een makkelijke manier om een hoop afval te besparen. Bij ons mogen de kinderen alleen fruit meenemen, dus dat scheelt ook al honderden koekjesverpakkingen. Wij kozen voor fruitdoosjes uit RVS van EcoLunchbox. Plasticvrij en onverwoestbaar, ideaal! Het deksel is van siliconen en maakt dat het doosje lekvrij afgesloten wordt. Alles kan in de vaatwasser zonder dat kleurtjes of prints gaan vervagen. 

Herbruikbare brooddoos 

duurzaam naar school met een herbruikbare brooddoos

Nog zoiets dat veranderde: in onze tijd was een brooddoos absoluut niet hip. Onze boterhammen pakten we in met een flink vel aluminiumfolie. Intussen zijn er zoveel toffe brooddozen op de markt dat ik me niet meer kan voorstellen het anders te doen. Momenteel hebben we een RVS brooddoos voor Ella met siliconen deksel. Superblij mee, ze ziet er nog als nieuw uit. Voor volgend schooljaar ga ik nog een reserve exemplaar kopen. Onze Yumbox vind ik ook tof, maar kan je beter niet volledig in de vaatwasser stoppen, en de print kan ook vervagen. Misschien kijk ik dus uit naar een vakjesdoos in RVS. 

Herbruikbare drinkfles 

drinkbus duurzaam naar school

Verder op het herbruikbare elan: de drinkbus! Ik heb intussen een flinke collectie, maar grijp voor onze dochter toch het meest naar Klean Kanteen. Plasticvrij (want een plastic drinkbus krijgt op de duur toch een vies smaakje), stevig en je kan er verschillende doppen op zetten. Momenteel neemt ze nog de sippy dop mee. Het nadeel is dat het aparte dekseltje makkelijk kwijt geraakt. Ik hoop dus dat ze snel overweg kan met een sportdop! We kunnen deze zomer naar hartelust oefenen ;-).

Zuinig zijn op je spullen

De investering die een set RVS doosjes, flesjes en andere duurzame schoolspullen toch wel is, vind ik minder zwaar als ik weet dat ze wellicht een hele schoolcarrière mee kunnen. Wees zuinig op je spullen, zodat je niet om de paar maanden iets nieuws moet kopen ter vervanging. En dat betekent: labelen! Raakt er toch iets kwijt, dan vindt het dankzij het etiketje de weg naar huis makkelijker terug. Tegenwoordig zijn er voor allerlei materialen wel oplossingen: stickers in diverse formaten voor doosjes en flessen, instrijklabels voor textiel. En voor als het snel moet gaan, hebben wij ook nog een textielstift liggen. 

Tip: via promojagers vind je kortingscodes voor het bestellen van naamlabels! 

Na onze moeilijke start op school ben ik heel blij dat ik nu meestal een vrolijk meisje mag ophalen. Wat is jouw ultieme tip voor een duurzaam schooljaar?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Hey Sofie, nog een leuke tip als kaftpapier voor boeken: restjes hip behangpapier uit de kringwinkel of van op de zolder van de grootouders. Supersterk. Wij kaften onze boeken als kind daar al mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.