Dat juni voor ons een bijzondere maand is, hadden jullie vast al door. Het is wel jammer om te bedenken hoeveel feestjes we in onze familie al hebben gemist de afgelopen anderhalf jaar… Maar ik hoop om in de normale wereld binnenkort een groot inhaalmanoeuvre te kunnen doen, haha. Heb jij ook iets te vieren binnenkort? Dan heb je misschien ook iets aan deze duurzame decoratietips voor een ecologisch feest!

Alternatieven voor ballonnen 

Zelf ben ik niet meer zo’n fan van ballonnen: je kan ze maar één keertje gebruiken en als je niet oplet belanden ze in de natuur. Gelukkig zijn er prima alternatieven voor ballonnen! Bellenblazen staat gelijk aan instant vrolijkheid. Feestelijke confetti maak je zelf van gedroogde bladeren of bloemen. En enkele papieren zakjes gevuld met een theelichtje aan de voordeur brengen meteen sfeer. 

Wat aankleding van een ruimte betreft, kies ik het liefst voor herbruikbare slingers of vlaggetjes uit stof. Papier klinkt meer eco, maar gaat bij ons altijd snel kapot. En plastic is dan wel herbruikbaar, maar het blijft plastic. Zelf maken is ook superleuk: knip oude lapjes stof in driehoeken en niet of plak ze vast aan een natuurkoord of lint. Ook met oude kranten of tijdschriften kan je creatief zijn. Heb je nog plastic decoratie liggen? Gebruik die dan vooral eerst, ook al is het plastic. Niets nieuws kopen is nog altijd het meest duurzaam!

duurzame decoratietips

Ecologisch de tafel dekken, kan dat bij een groot feest?

Voor mijn dertigste verjaardag organiseerde mijn man een verrassingsfeest. Hij schafte toen een groot aantal stevige plastic bekers aan. We wassen ze bij elke gelegenheid netjes af en halen ze boven als we weer iets te vieren hebben. Ze zijn dan wel van plastic, maar op hun manier ook duurzaam, omdat we ze telkens hergebruiken. 

Als je echt geen zin hebt om nog af te wassen – want een groots feest organiseren kost al werk genoeg – dan zijn biologisch afbreekbare wegwerpserviezen een groenere keuze. Ik zag bij Ava bordjes uit palmbladeren, normaal een restproduct dat weggegooid wordt, en nu toch nog een tweede leven gekregen! Zo’n dingen vind ik dus tof hé. Tipje: via Knack.be kan je een kortingscode scoren.

duurzaam feest met herbruikbare rietjes

Zero waste drinken met eco rietjes

Er zit in mijn handtas een herbruikbaar rietje en in de keukenlade liggen er nog voldoende voor de rest van ons gezin. Maar ik ga natuurlijk ook geen vijftig exemplaren aanschaffen: onnodig en ook wel prijzig. Je kan gewoon kiezen om geen rietjes te voorzien, maar zeker bij een kinderfeest zijn ze vaak wel een hit. Rietjes uit papier, riet of tarwe zijn dan een leuke en budgetvriendelijke optie. Vul een grote dispenser met kraanwater en citroen, fruit of muntblaadjes en een feestelijk zero waste drankje is gegarandeerd!

De natuur als inspiratie

Je eco feesttafel versieren, dat doe je met zelfgemaakte kaarsenhouders. Recycleer en ga voor de charme van lege confituurpotten, of denk out of the box. Mijn moeder decoreerde ooit haar lentetafel met uitgeholde halve citroenen die dienden als bloempotjes. Supertof! 

De natuur breng je nog meer binnen met een placemat uit een natuurlijk materiaal zoals zeegras, die je combineert met een stoffen servet. Werk af met een natuurkoordje en een takje groen uit de tuin. In plaats van plastic tafelconfetti gebruik je gedroogde bloemblaadjes of lavendelknopjes. 

Helaas vierden we Ella’s verjaardag nu al voor de tweede keer in coronatijden waardoor we weer niet de hele familie rond één tafel konden uitnodigen… Maar ik denk dat we haar toch een fijne dag bezorgd hebben. Kijk jij uit naar een bijzondere gelegenheid deze zomer?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.