Verpakkingsvrij winkelen is niet enkel weggelegd voor een select publiek met groene gedachtengang. Tegenwoordig kan je niet alleen terecht bij hippe zero waste winkels, maar zijn herbruikbare zakjes en bakjes ook in reguliere supermarkten al behoorlijk ingeburgerd. Naast groenten en fruit in zakjes en vlees in bakjes, spotte ik er al regelmatig de mogelijkheid om ook droge ingrediënten in bulk mee te nemen. Ben jij nog niet overtuigd? Ik geef je meteen zeven redenen om verpakkingsvrij te winkelen!

1. Het is beter voor het milieu 

Inkoppertje: door te winkelen zonder verpakkingen, spaar je heel wat afval uit. Plastic vergaat niet en vormt een enorme belasting voor het milieu, zowel via de productie ervan als via het restproduct. Natuurlijk kunnen verpakkingen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld om voedsel vers te houden en verspilling te verminderen. Maar als je lokaal en volgens het seizoen eet, dan is dat eigenlijk niet nodig. Moet je kiezen uit vlees zonder verpakking, of vleesvervangers met verpakking? Dan zijn de vleesvervangers nog steeds de beste keuze voor het klimaat. Eet je sowieso wel nog dierlijke producten, dan loont het om op zoek te gaan naar een verpakkingsvrije optie. 

2. Een nieuw ingrediënt klein uitproberen 

Ken je het, dat je een recept gaat maken met 20 gram linzen? En dat je vervolgens een pak van 500 gram koopt, en de overige 480 gram pas weer terugvindt als je je voorraadkast opruimt? Ik wel, en ik voel me daar dan zo schuldig om. Zonde! Als je winkelt bij een bulkshop, neem je enkel mee wat je nodig hebt. Nieuwe ingrediënten kan je op die manier kleinschalig uitproberen. Geen restjes meer die liggen te verpieteren in een stoffig hoekje. 

bulkzakjes zero waste shoppen

Tip: om droge voeding te kopen in een verpakkingsvrije winkel, werk ik graag met stoffen zakjes. Het neemt onderweg niet zo veel plaats in (en het weegt ook veel minder) dan zeulen met potten. Deze zakjes met klittenband en een kijkvenstertje zijn echt ideaal voor kleinere dingen zoals noten, bonen, pitten, havermout of rijst. Thuis kan je ze dan leegschudden in de juiste voorraadpot. 

3. Shoppen op maat voor singles of kleine eters 

Nog zo iets waar velen tegenaan lopen bij supermarktporties: soms kom je gewoon toe met minder. Mijn grootouders bijvoorbeeld, moesten altijd een deel van hun voorverpakte kipfilet weggeven, omdat de verpakking berekend was op grote gezinnen. En mijn single broer, die krijgt zijn zak aardappelen niet op voor er scheuten aan alle kanten uitgroeien. Zelf vind ik het ook irritant als ik in de winkel enkel keuze heb uit een plastic bak met vijftien kiwi’s. Die krijgen wij met zijn drieën nooit op voor ze rot zijn. Als je verpakkingsvrij koopt, kan je meteen rekening houden met de grootte van je huishouden. Je neemt precies mee wat je nodig hebt, en vermijdt zo een heleboel voedselverspilling. In mijn fruitnetje gaan dus precies zes kiwi’s, en niet meer ;-). 

redenen om verpakkingsvrij te winkelen

4. Stemmen met je portemonnee 

Het lijkt misschien niet zo, maar als consument heb je echt een krachtig wapen in handen: je geld. Door onze centen uit te geven, brengen we onrechtstreeks telkens een stem uit. Verkoopt een grote supermarkt plots veel meer onverpakte appels dan appels in plastic, of schakelt een deel van het cliënteel over op shampoobars, dan geeft dat een signaal. De producent wil namelijk inspelen op wat de consument wil, zodat hij veel kan blijven verkopen, of zelfs nieuwe klanten kan aantrekken. Door bewust je aankopen te doen, en te kiezen voor de verpakkingsvrije producten in het assortiment, stem je met je portemonnee voor meer van dit aanbod. 

Je kan er ook voor kiezen om in plaats van grote supermarktgiganten, die vaak een zeer grote klimaatimpact hebben, kleinere, lokale spelers te steunen met je portefeuille. Een lokale zero waste shop, een boer uit de buurt of een initiatief zoals de Buurderij: het zijn allemaal groene, verpakkingsarme opties. 

5. Het staat mooier in de kast 

Niet de belangrijkste reden, maar het oog wil ook wat, toch? Een rekje met mooie, gevulde bokalen staat heel wat vrolijker dan allerlei half opgebruikte plastic zakjes bij elkaar. Ik word altijd vrolijk als ik onze voorraadschuif met zelf gevulde glazen potten open trek. 

En wat dacht je van een stijlvolle juten aardappel- of uienzak, in plaats van een plastic bak? Het ziet er superleuk uit, en bewaart ook nog eens beter. 

jute aardappelzak

6. Het is goedkoper 

Toegegeven, het prijskaartje hangt soms af van wààr je precies je boodschappen haalt. Een kleine, biologische verpakkingsvrije winkel zal misschien duurdere producten aanbieden dan de standaard prijsvechter. Maar ergens in de keten wordt altijd een prijs betaald voor kiloknallers. 

Aan de andere kant geef je in een zero waste shop ook minder geld uit aan allerlei onnodige bewerkte voeding, want die is er gewoon niet. Het scheelt ook om enkel te kopen wat je nodig hebt, en als je gewoon bent aan duurdere biowinkels, dan komt een bulkwinkel vaak juist wel goedkoper uit. Je betaalt namelijk alleen voor het gewicht van je voedingsmiddelen, en niet voor de verpakking. Trouwens, tegenwoordig kan je ook op de markt of in goedkopere supermarkten terecht met je eigen zakjes en bakjes. Dan betaal je dus gewoon de prijs die je gewend was, maar laat de verpakking achterwege. Want ook daar kan je op besparen: voor verpakkingen die je thuis niet hoeft weg te gooien, betaal je ook geen afvalverwerkingskosten, zoals via huisvuilzakken of afvalstraten. 

7. Je inspireert anderen om bewust om te gaan met afval 

Toen wij de eerste keer bij de bakker vroegen of ons brood alsjeblieft in ons eigen zakje mee mocht, moesten we toch even wat moed verzamelen. Het is namelijk nog geen alledaagse vraag. De bakker twijfelde eerst even, maar heeft dankzij onze vraag opgezocht of het voedselagentschap eigen voedselverpakkingen toestaat (spoiler: ja hoor!). Andere klanten hoorden ons gesprek en gingen zo ook nadenken over hun eigen verpakkingen. Wist je dat er speciale katoenen broodzakken bestaan? Ik ontdekte bij Elicious zelfs een zak voor stokbrood, hoe tof is dat? Ideetje voor op de camping in Frankrijk! 

Ook door telkens je eigen katoenen zakjes voor groenten en fruit mee te nemen en trots op de kassaband te leggen, kan je anderen inspireren om hetzelfde te doen. Het lijkt misschien een druppel op een hete plaat, maar met velen tezamen kunnen we echt een verschil maken. 

De zakjes die je in dit artikel op de foto’s ziet, kan je hier vinden bij Elicious. Ze zijn allemaal gemaakt van biologisch katoen en GOTS-gecertificeerd. Ik ben tot nu toe erg onder de indruk van de kwaliteit, en de bulkzakjes met venster vind ik echt ontzettend handig. Die miste ik nog in mijn zero waste home collectie :-).

Heb jij al standaard herbruikbare zakjes in je boodschappentas zitten? Welke redenen om verpakkingsvrij te winkelen wegen voor jou het meeste door?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Ik ben helemaal voor!
    Helaas is dit in Nederland nog niet mogelijk. Bijna alles is voorverpakt in supermarkten, je zou het moeten uitpakken wil je het meenemen zonder plastic (op wat appels en bananen na). Verpakkingsvrije winkels zijn er hier (in de randstad althans) al helemaal niet. Er zijn hier enkele boerderijwinkels en ecoshops, maar die zijn zo vreselijk duur dat dat voor gewone gezinnen niet te betalen is. Bovendien zou je dan naar veel verschillende winkeltjes moeten om alles bij elkaar te sprokkelen. Ik zou zo graag willen dat Nederland hier eens wat meer aan zou gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.