Als je groener wilt gaan leven, is het niet altijd makkelijk om te weten welke concrete stappen je kan zetten. Er circuleert heel wat tegenstrijdige informatie. Denk je goed bezig te zijn met je katoenen broodzakjes, blijkt dat de productie van katoen een gigantische milieu-impact met zich meebrengt. Loop je te stralen in een tweedehands polyester jurkje, om een week later te lezen over microplastics die de oceanen insluipen door de synthetische kleding die we dragen en wassen. Ga je plantaardig eten, vind je plots alleen nog vleesvervangers in plastic verpakkingen. Wat is nu het beste? Welke keuze is het meest duurzaam? Het nieuwste boek van journaliste Georgina Wilson-Powell probeert een antwoord te vinden op 140 ecodilemma’s.

Factcheck. Is het echt duurzaam?

Het leuke aan dit boek is dat het zo behapbaar is. Je hoeft het zelfs niet in volgorde uit te lezen, maar kan kris kras door het boek bladeren en je nieuwsgierigheid voeden. 140 vragen over het dagelijkse leven worden benaderd vanuit een duurzaam oogpunt, zonder dat het overweldigend wordt. De informatie is beknopt weergegeven, ondersteund door infographics en randinformatie.

Het is natuurlijk zo dat spullen kopen, dierlijke producten eten en vliegreizen maken dé drie dingen blijven waar je écht een grote impact mee kan maken. Allen komen ze in dit boek aan bod. En toch reikt de focus verder dan dat. Ik vind het fijn, om ook stil te staan bij op het eerste zicht onbenullige aanpassingen in het klimaatvraagstuk. Want ook kleine groene veranderingen, zijn een verbetering. Als we met miljoenen mensen die kleine stapjes zetten, bereiken we meer dan dat er alleen enkele duizenden perfecte vegans hun ding doen.

Perfecte vakantielectuur!

Verrassende vragen en antwoorden

Zijn contactlenzen slecht voor de planeet? Wat met wijn? Welke vorm van suiker is het groenst? Is vegan leer milieuvriendelijker dan gewoon leer? En online winkelen versus fysiek? Kan ik snijbloemen kopen? Vuurwerk? Batterijen? Hoe vervuilend zijn grasmaaiers? Is digitaal werken echt groener dan op papier? Welke impact hebben e-mails? Hoe maak ik mijn seksleven groener? Kan ik groen zijn na mijn overlijden?

Het zijn maar enkele voorbeelden van hoofdstukjes die ik echt tof vond om te lezen. Met het stukje over wasbare luiers was ik het als consulente niet helemaal eens: check wat dat betreft liever hier hoe je wasbare luiers moet wassen. Maar verder: superleuk boek!

Praktisch

Factcheck. Is het echt duurzaam van Georgina Wilson-Powell is verschenen in juni 2021 bij uitgeverij Manteau (Standaard Uitgeverij). Het bevat 224 pagina’s in een softcover omslag, die bewust is bedrukt zonder plastic laagje.

Je koopt het via de lokale boekhandel of via bol.com

Pin Recensie van Factcheck. Is het echt duurzaam voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.