Onlangs mochten Hanne Luyten en Noëmi Willemen, respectievelijk de auteur en illustrator van Het huis met de gele deur, 1 kaarsje uitblazen. Hun geweldige voorleesboek werd namelijk één jaar oud. Schandalig genoeg had ik hier nog niet verteld over die gele deur en wat daar achter schuilt. Ten onrechte, want wij zijn fans van het eerste uur. Waarom, zeg je? Awel, hierom:

Het verhaal

Of eigenlijk, de zeven verhalen. Want in het huis met de gele deur wonen zeven kinderen met hun mama’s. En elk van die kindjes heeft een eigen verhaal. Het mooie? Iedereen mag helemaal zichzelf zijn. Past perfect bij de waarden die wij onze dochter willen meegeven, dus.

De inclusiviteit

In het huis met de gele deur staat een lesbisch koppel aan het roer. Één van de twee mama’s is gekleurd, net zoals drie van de kindjes. In dit verhaal is niet alles rozengeur en maneschijn: regelmatig wordt er iemand flink boos of verdrietig, is er iemand te luid of juist stil. En de boodschap dat dat helemaal oké is, die was zo welkom in kinderboekenland.

het huis met de gele deur review

De herkenbaarheid

Het boek zoomt in op de diverse karakters van de kinderen, maar ook op de dagelijkse chaos die voor elke ouder wel herkenbaar zal zijn. De emotionele ontploffingen, de rommel, het slaapgebrek, het alléén willen douchen… en de tonnen liefde doorheen dat alles, staan centraal.

Ik ben beginnen voorlezen uit Het huis met de gele deur toen Ella twee jaar werd. Hoewel ze de tekst bij de tekeningen nog niet helemaal begreep, genoot ze enorm van de bekende gezinstaferelen. Op elke pagina vallen zoveel details te ontdekken. Haar favoriete passages waren meteen de boze buien van de twee meisjes Mia en Mies. Sloot helemaal aan bij haar peuterleefwereld. En Minke die niet graag een knuffel geeft, dat kennen wij hier ook. Ik vond het ook geweldig dat Ella later in haar spel letterlijke zinnetjes uit het boek herhaalde, zoals “wij voelen met je mee”. Een boodschap die blijft hangen!

Het einde

Waarom dit boek ook voor ouders echt de moeite is? De afsluitende boodschap op de allerlaatste pagina zal veel duidelijk maken. #momsunited #parentsunited. Zo schoon!

Het huis met de gele deur werd uitgegeven in 2020 door Borgerhoff & Lamberigts. Je kan het hier bij bol.com kopen, of bij de lokale boekhandel natuurlijk.

Tipje: Van Hanne Luyten verschenen ook al boeken voor volwassenen. Hier lees je mijn review over #nietaankindengezinverklappen (spoiler: hilarisch).
En hier vind je mijn lijstje van inclusieve prentenboeken.

Pin Het huis met de gele deur voor later:

het huis met de gele deur recensie

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.