Begin januari is voor mij het moment om terug te blikken op onze uitgaven van het afgelopen jaar. Ik weet dat het intussen al zomer is, maar goed, beter laat dan nooit, haha. Omdat we als gezin leven van één inkomen, is het belangrijk om bewust om te gaan met ons geld. Het is doenbaar en we hebben het zeker niet slecht, maar we kunnen ook niet zomaar uitgeven zonder nadenken. Ik laat zien wat onze grootste kostenposten zijn en waar ons geld naartoe gaat. Benieuwd? 

Vaste lasten 

De vaste kosten, dat is bij ons de grootste uitgavencategorie. Hieronder valt onze huishuur, de energiekosten en het waterverbruik. Maar ook ons internetabonnement en de verzekeringen zijn een vaste last. Alles samen geven we hieraan zo’n 1400 euro per maand. 

Tip: om te besparen op onze vaste lasten hebben we ons telecomabonnement opgezegd. We betalen nu enkel internet bij een goedkopere provider, en kijken alleen nog tv door te streamen. De meeste tv-zenders bieden al hun programma’s gratis aan via een app of webbrowser. 

Boodschappen 

Met stip op twee qua geldvreter: de boodschappen. Naar voeding gaat zo’n 450 € per maand. Tenminste, dat is ons streefdoel. In de praktijk zaten we er in 2020 vaak nog boven, met bijna 600 €, ai ai. Veel meer dus, en we hebben het afgelopen jaar zelfs minder vaak biologisch gekocht dan daarvoor. Zouden de prijzen dan toch echt zijn opgeslagen met corona? Ik denk dat we ook wel iets minder bewust ingekocht hebben door alle maatregelen in de winkels, en dat dat ook een deel van de stijging verklaart. Hopelijk kunnen we dit binnenkort weer rechttrekken!

Af en toe doe ik een online bestelling voor natuurlijke cosmetica. Als ik dat bedrag spreid over de verschillende maanden, komt dit op ongeveer 50 € per maand. De laatste tijd heb ik dit bedrag laten zakken tot 30 € per maand, door veel gebruik te gaan maken van vaste zeep en shampoobars. Daar doen we veel langer mee. Bovendien maak ik nu regelmatig zelf mijn haarspray in plaats van kant en klare stylingsproducten te kopen. 

Ecologische schoonmaakproducten en andere huishoudelijke uitgaven zoals vuilzakken, toiletpapier of postzegels zijn ook goed voor uitgerekend zo’n 50 € per maand. 

Vervoer 

We hebben één (tweedehands) auto, en die gebruikt alleen mijn man. Ik heb zelf namelijk geen rijbewijs. Hij probeert zo vaak mogelijk de fiets naar het werk te nemen. Nu hij al anderhalf jaar telewerkt, zijn de kosten qua vervoer natuurlijk drastisch gedaald. Ook onze abonnementen voor openbaar vervoer verlengden we niet voorlopig omdat we zo weinig weg gaan momenteel. We gaven vorig jaar aan vervoer zo’n 70 € per maand uit, tegenover in normale tijden 100 €

Kleding 

Mijn man winkelt twee keer per jaar voor een paar honderden euro’s. Zelf probeer ik ook alleen iets te kopen als het echt nodig is. Ons budget voor kleding en schoenen bedraagt daarmee zo’n 50 € per maand. 

Mobiele telefonie 

Ik werk met een prepaid kaart, mijn man stapte onlangs over op een maandelijks abonnement. De combinatie van onze beider telefoonkosten zal ongeveer 25 € per maand bedragen.

Kinderspullen 

Borstvoeding kost niks, vaste voeding eet Ella mee uit onze pot. Nu ze ouder wordt, is dat wel een substantieel deel van onze uitgaven aan voeding geworden (wat kan zo’n kind veel boterhammen en fruit eten zeg ;-)). Onze luiers waren herbruikbaar, en Ella werd ook al redelijk snel zindelijk. Kleding krijgen we vaak doorgegeven van vrienden. En ook voor speelgoed proberen we zo vaak mogelijk tweedehands te kopen. Als onze dochter toch iets nodig heeft, zoals nieuwe schoenen, dan komen we voorlopig toe met het kindergeld. Uitgerekend gaven we vorig jaar zo’n 60 € per maand uit aan kinderspullen. 

Medische kosten 

Ik draag contactlenzen, slik regelmatig supplementen en dan zitten we natuurlijk nog met standaard zaken zoals de tandarts of kinderarts. Onze medische kosten bedragen maandelijks zo’n 200 €

Diversen 

Twee families en een bescheiden vriendengroep, daar horen regelmatig feestelijke gelegenheden bij. De cadeautjes voor verjaardagen of geboortes kosten ons zo’n 60 € per maand. 

Af en toe gaan we naar de kapper, goed voor omgerekend zo’n 15 € per maand. Het afgelopen jaar is deze uitgavenpost gezakt naar slechts 7 € per maand. Niet moeilijk, als de kappers het grootste deel van het jaar gesloten zijn.

En dan zijn er natuurlijk nog allerlei onvoorziene kosten, zoals wanneer er onderhoud nodig is aan het huis en de tuin, als er een meubelstuk gekocht moet worden of een technisch apparaat. We hebben ook een wekelijkse poetshulp. Dat kost ons veel geld, maar we hebben destijds besloten om die investering te doen in ons gezin, puur om praktische redenen. Ik ben dan wel een thuisblijfmama, maar helaas beperkt in mijn fysieke capaciteiten

Leuke extra’s 

Af en toe (en de laatste tijd te vaak) een take-away maaltijd, een Spotify abonnement, een jaarkaart voor de dierentuin: dat zijn eigenlijk de enige extra’s die we onszelf permitteren. Alles samengeteld komt dit neer op zo’n 100 € per maand. Dit zijn pure luxe uitgaven. Zeker die take-aways zou ik graag weer zien zakken. Dat kost echt tonnen geld en is ook helemaal niet gezond.

Om de paar jaar gaan we eens op reis. In Europa, met de auto, naar een camping of een gedeeld vakantiehuis met familie. Low budget dus! Deze kosten betalen we met ons spaargeld en de vakantiepremie die manlief als werknemer ontvangt. Jaarlijks doen we ook een weekendje weg met vrienden. Dat is door Corona ook niet doorgegaan afgelopen jaar. Jammer!

Conclusie

Sommige maanden kunnen we sparen, soms draaien we break even en soms moeten we aan ons spaargeld zitten voor doodnormale uitgaven. Wij doen nooit echt zot, en daarom kunnen we comfortabel leven van één gemiddeld inkomen. Het vreemde jaar 2020 heeft toch wel een impact gehad op ons kostenplaatje. Aan sommige dingen gaven we meer geld uit, andere kosten vielen juist helemaal weg. Benieuwd hoe het zich gaat herstellen eens we terug normaal kunnen leven.

Ik ben heel benieuwd, herken jij je in dit kostenplaatje? Of geef jij veel meer of minder uit aan bepaalde dingen? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Wel interessant om te zien eigenlijk. Ik denk altijd dat wij van 1 inkomen nooit zouden kunnen leven maar het zou toch wel moeten lukken als we op mijn vriend zijn inkomen zouden vallen. Alleen hebben we dan echt geen reserves. Onze vaste lasten zijn ongeveer gelijk denk ik, volgens mij is ons boodschappenbudget veel lager dan dat van jullie maar ik geef / gaf dan wel weer veel meer geld uit aan kleding en mijn vriend ook aan zijn hobby’s. En tussen de soep en de patatten doen wij ook dingen aan ons huis en dat kost ook veel centen.
    Ik ben nu wel van plan om mijn kledinguitgaven drastisch te verminderen want het ging de laatste tijd wat te ver :p

  2. Ons boodschappenbudget is opmerkelijk gestegen sinds het begin van corona… Heel pijnlijk om te zien! Vooral omdat ik voor corona boodschappen deed in de Colruyt vlak bij mijn werk, en tijdens corona gingen we naar de Delhaize vlak bij huis waar ik op den duur bovendien wist wanneer er bijna geen volk was… Een luxe waarvoor we veel hebben betaald. Nu ik terug vaker naar kantoor ga, kan ik dat misschien terug omkeren.
    Ik vind dit alleszins een heel interessante post om te lezen. Mensen spreken immers niet veel over hun financiën 🙂 en ik weet niet of ik het zo zou durven online gooien, maar ik ben me ervan bewust dat wij een groter budget hebben dan jullie, en dan nog ben ik iemand die onze uitgaves graag op de voet opvolgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.