4 X Natuurlijke mascara review: wat is mijn persoonlijke favoriet?

natuurlijke mascara review

Toen ik onlangs meedeed aan het bloedonderzoek naar PFOS chemicaliën, moest ik bij de achtergrondinformatie over blootstelling invullen of ik vaak mascara gebruik. En wat blijkt? De toxische “forever chemicals” uit de PFAS groep worden ontzettend vaak gebruikt in make-up zoals mascara, foundation of vloeibare lippenstift. Slik, dat bevestigde mij in elk geval dat ik er goed aan deed om zo’n tien jaar geleden over te stappen op natuurlijke make-up. Wat ik toen opmerkte, was dat mijn ogen na een dag met mascara telkens reageerden met roodheid en tranen. Sinds ik overschakelde naar natuurcosmetica, heb ik daar geen last meer van. Ik probeerde intussen verschillende natuurlijke mascara’s en deel in deze review mijn voorlopige favoriet. Heb jij nog tips? Deel ze gerust onderaan!

100 % Pure Fruit Pigmented Ultra Lengthening Mascara

100 pure fruit pigmented mascara review

Certificaten? Cruelty-free (PETA)
Vegan? Nee, er zit bijenwas in 
Prijs: 25 €

Over de foundations van 100 % Pure ben ik nog steeds enthousiast, puur omdat het de enige zijn die én goed dekken en mijn probleemhuid nog nooit geïrriteerd hebben. Dit merk gebruikt alleen maar natuurlijke ingrediënten en de kleuren worden meestal gemaakt van fruitpigmenten. De zwartgekleurde mascara krijgt zijn tint van zwarte thee, bessen en cacao. Helaas, deze mascara leek niet zo veel te doen voor mijn wimpers en bleef ook niet zo goed zitten. Het verschil zonder make-up vond ik te minimaal om de investering te doen. 

Lily Lolo Big Lash Mascara

lily lolo mascara review

Certificaten? Cruelty free
Vegan? Ja
Prijs: 17,49 €

Ik hoorde veel goeds over de mascara’s van Lily Lolo, en hun minerale make-up in het algemeen. Voor het huwelijk van mijn zus kocht ik dus deze iets duurdere natuurlijke mascara. En ik was zeker tevreden! Ook een fijne optie voor als je alleen vegan cosmetica wil gebruiken. Het enige wat mij een beetje tegenhoudt, is de prijs. 

Avril Le Mascara 

avril le mascara ervaring


Certificaten? Ecocert bio
Vegan? Nee, er zit bijenwas in 
Prijs: 7 € 

Mijn favoriete mascara, die ik de laatste tijd keer op keer bestel, is deze van Avril. Hij is natuurlijk, bio, budgetvriendelijk, irriteert niet en doet wat hij moet doen: mijn wimpers subtiel in de verf zetten zonder klonteren of vegen. Het no-nonsense borsteltje werkt fijn genoeg. En ik kan uitgelopen mascara ’s ochtends gewoon met water verwijderen. In de Yuka-app scoort deze mascara 86/100, vanwege de Alcohol en Benzyl Alcohol. 

Avril Mascara water-resistant 

natuurlijke mascara Avril

Certificaten? Ecocert bio 
Vegan? Nee, er zit bijenwas is 
Prijs: 7 €

Het is een verdrietige reden, maar toen ik naar een begrafenis zou moeten gaan, kocht ik deze waterproof mascara van Avril. Ik rekende toch op heel wat tranen en wilde na afloop niet rondlopen als een panda. Net zoals de normale variant van Avril ben ik ook tevreden van hun water-resistente mascara. In de Yuka-app scoort hij 100 van de 100 punten en alle ingrediënten zijn dus compleet safe. Het enige nadeel van een waterproof mascara is dat je hem niet heel gemakkelijk met alleen water kan verwijderen. Maar eerlijk… de keren dat ik voor bedtijd braaf mijn mascara wegpoets zijn onbestaande. Oeps! 

Nu ik zie dat de samenstelling van de water-resistente Avril mascara nog beter scoort dan de normale variant, ga ik de volgende keer nog maar eens deze bestellen, denk ik! Je kan hem hier kopen.

Ook getest, niet in dit lijstje: 

Omdat ik regelmatig eens een nieuw merk uitprobeer, heb ik inmiddels ook al wat verouderde ervaringen op mijn palmares. Die heb ik niet mee opgenomen in deze natuurlijke mascara review, omdat de verpakking intussen veranderd is, of de test echt zo lang geleden is dat ik niet meer kan garanderen dat alles nog klopt. Maar ik wil je de merken waar ik al ervaring mee heb, nog wel meegeven.

De eerste natuurlijke mascara die ik uitprobeerde, was van het Duitse Lavera. Hij deed wat hij moest doen, was niet klonterig, en mijn wimpers werden mooi gespreid. Als je op zoek bent naar wimpers die drie keer zo lang lijken en de lucht in krullen, dan is dit niet de perfecte mascara voor jou. Maar ik hou zelf wel van een subtiele, natuurlijke look. En dat vond ik wel bij deze mascara.

Ook Sante kwam eerder mijn badkamerkastje binnen, maar daarvan was ik toen wat minder fan. Het borsteltje was voor mij te dik waardoor ik niet fijn genoeg kon werken – lees: vlekken op en onder mijn oogleden bij het aanbrengen. Wel een voordeel van Sante: hij was vegan. Nogmaals: dit kan intussen wel veranderd zijn, en mijn ervaring is ook gewoon persoonlijk. Wat voor mij werkt, is misschien voor jou niet de perfecte match. 

Natuurlijk zijn er nog superveel merken met mooie ecologische mascara te vinden. Ik neem het vervangen van een “nat” product als mascara om de drie-vier maanden wel erg serieus omwille van mijn contactlenzen, en daarom blijf ik toch altijd teruggrijpen naar een budgetvriendelijk exemplaar. Tegelijkertijd ben ik ook wel benieuwd naar meer mogelijkheden. Wat is jouw favoriete ecologische of natuurlijke mascara? 

Pin natuurlijke mascara review voor later:

Deel:

8 Reacties

 1. E.
  30 september 2021 / 11:20

  Mijn eerste ervaring met natuurlijke mascara was met Bo-ho (ook gekocht bij biggreensmile). Die was niet zo best. De mascara was veel te dun en liep van m’n wimpers af m’n ogen in. Gevolg was prikkende ogen en geen verschil aan m’n wimpers. Daarom was ik weer teruggegaan naar de gewone Hema mascara. Nu heb ik na je blog meteen de avril mascara’s besteld. (Bruin in waterproof, omdat ze die helaas niet in gewone mascara hebben en gewone zwart) Fijn dat je deze test wilde delen! Het gaf mij een zetje om toch nog eens de natuurlijke mascara een kans te geven.
  PS ik heb ook altijd zere ogen na een dagje mascara, dat herkende ik uit je blog. Hopelijk is dat vanaf nu verleden tijd.

  • Sofie
   Auteur
   5 oktober 2021 / 12:55

   Oh wat vervelend dat die ervaring minder is gelopen. Hopelijk werkt deze wel goed voor je!

   • E.
    8 oktober 2021 / 14:51

    Allerwerst zijn de mascara’s goed aan te brengen en ze blijven heel goed zitten.
    De gewone werkt dus goed, maar is er wel iets moeilijker af te krijgen dan m’n oude. Ik spoel gewone mascara altijd af met alleen water, maar dan blijft er wel een donker waasje onder m’n ogen zitten.
    De bruine waterproof werkt super, maar ik weet nog niet of ik echt van de waterproof make-up ben. Dan moet je weer spul gebruiken om het eraf te halen en ik ben er nog niet uit wat ik daarvoor zal gebruiken. Ik heb nogal een gevoelige en snel vette huid met ontstekingen. Op internet lees ik dan dat olie niet goed is, omdat dat een laagje in je oog kan geven wat kan gaan ontsteken. De reguliere oogmake-up verwijderaars wil ik ook niet gebruiken, want wat zit daarin en hoe zal m’n huid reageren. Ik ben daar nog niet uit.
    Wat gebruik je zelf om waterproof make-up te verwijderen?

    • Sofie
     Auteur
     8 oktober 2021 / 14:53

     Oh dat is fijn! Wat het verwijderen betreft moet ik toegeven dat ik heel lui ben en ze vaak gewoon laat zitten. S morgens was ik ze dan gewoon af met wat water en een herbruikbaar wattenschijfje. Oeps! Ik durf ook niet te veel olie enzo gebruiken. Maar ik denk dat bijvoorbeeld amandelolie wel heel zacht zou werken!

     • E.
      9 oktober 2021 / 13:15

      Dankjewel dat ga ik proberen 🙂

 2. 2 oktober 2021 / 18:00

  Interessant! Die van Avril lijken me super. Waterproof mascara kan je makkelijk met een beetje olie weghalen (kokosolie ofzo).

  • Sofie
   Auteur
   5 oktober 2021 / 12:56

   Ja, dat is waar! Meteen een low waste en budgetvriendelijke oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?