Ondanks dat wij hier thuis niet volledig vegetarisch of veganistisch eten, staan we wel helemaal achter een eetpatroon met minder dierlijke producten. Draai of keer het hoe je wil, minder vlees, vis en zuivel eten is één van de stappen met het meeste impact op de klimaatproblematiek die je kan zetten. Het is niet omdat je iets niet perfect kan, dat jouw eigen kleine groene stapjes daarom geen nut hebben. Dat zo’n plantaardig gerecht op tafel zetten geen straf is, laat ik hier graag zien. Als kaasliefhebber is het vinden van een echt lekkere plantaardige kaas geen makkelijke opdracht. Ik zet in deze plantaardige smeerkaas alternatieven review zes “kaasjes” op een rij en deel mijn favoriet. Vul gerust aan met jouw tips!

Fermé Fermentino van cashewnoten en bieslook (bio)

Dit was de eerste plantaardige smeerkaas die ik uitprobeerde. Ik verwachtte een soort Boursin kruidenkaasje, maar dan vegan. En ik geef toe: de structuur had er écht veel van weg. Een beetje kruimelig. De smaak vond ik dan weer een ander verhaal. Ik vond het zeker niet slecht, maar wat aan de zurige kant. Deze vegan kaas heeft wel een mooie ingrediëntenlijst en bevat veel eiwitten.

Nutriscore: C
Yuka-score: 76/100
Prijs: 3,99 € voor 100 gram, eenheidsprijs: 39,90€/kg
Zou ik opnieuw kopen? Misschien

Fermé Fermentino van cashewnoten met kruiden en bloemen (bio)

En ook de Fermé Fermentino wilde ik eens testen. Door de verpakking deed het mij denken aan een soort Camembert alternatief. Spoiler: dat was het niet. Ik vond hem eigenlijk vergelijkbaar met de bieslook variant qua structuur en smaak. Maar hij staat wél supermooi op een kaastafel. Of je nu een volledig plantaardig aanbod of enkele vegan aanvullingen wil voorschotelen: ik zou deze “kaasjes” er zeker durven tussen zetten. Ook hier weer een voedzaam kaasje met veel eiwitten. Fermé is te koop bij Bioplanet.

Nutriscore: C
Yuka-score: 73/100
Prijs: 5,99 € voor een potje van 90g, eenheidsprijs 66,56€/kg
Zou ik opnieuw kopen: Hmm, ik vind hem te duur

Violife Creamy Original Flavour

Bij dit smeerkaasje hoop ik een soort vegan Philadelphia aan te treffen in het kuipje. Een snelle blik leert me dat de Violife hagelwit is, dus de kleur is wel apart. Dat komt doordat deze plantaardige smeerkaas hoofdzakelijk gemaakt is van kokosvet. Ik verwacht er niet heel veel van, maar eigenlijk vind ik de smaak best lekker. Qua structuur is deze smeerkaas aan de hardere kant, maar toch nog smeuïg genoeg om uit te kunnen smeren op mijn getoaste boterham. Onder andere te koop bij Colruyt.

Nutriscore: D
Yuka-score: 32/100, door het verzadigde vet.
Prijs: 3,59 € per 200g, eenheidsprijs: 17,95€/kg
Zou ik hem opnieuw kopen? Ja.

Pa’lais Cucumber & Chives (bio)

Ik hoorde over Pa’lais al goede dingen en ik geef toe: het merk stelt me niet teleur! Dit is echt een lekkere, smaakvolle kruiden”kaas” die ik met plezier op mijn boterham smeer. Hij is smeuïg en voedzaam. De ingrediënten scoren zelfs excellent op de Yuka-app. Helaas niet goedkoop, dat is voor mij het enige nadeel. Je koopt hem onder andere bij Delhaize, Bioplanet of Natuurhuis.

Nutriscore: A
Yuka-score: 100/100. Wauw!
Prijs: 4,85 € voor een potje van 125 g, eenheidsprijs 38,80 €/kg
Zou ik opnieuw kopen: Ja!

Carrefour Veggie Bio Specialiteit Cashewnoten en Bieslook (Bio)

Met bieslook kan je bij mij niet snel iets verkeerds doen, dus ik besluit om ook deze plantaardige smeerkaas van het Carrefour huismerk uit te testen. Ik vind het zo tof dat er steeds meer alternatieven voor smeerkaas te vinden zijn, ook bij gewone supermarkten! Jammer genoeg is dit niet echt mijn ding. De structuur van dit vegan kaasje is een beetje te glad en van de smaak ben ik niet zo’n fan.

Nutriscore: D
Yuka-score: 49/100
Prijs: 3,49 € per 150g, eenheidsprijs: 23,27€/kg
Zou ik opnieuw kopen? Nee

Heks’nkaas vegan

In Nederland is die Heks’nkaas heel populair, heb ik me laten vertellen. Toen ik onverwachts op een actie bij de Albert Heijn stuitte, nam ik een potje van hun vegan variant mee naar huis. De kaas is romig en zag er veelbelovend uit. Maar oei, de smaak! Ik weet niet hoe het zit bij de reguliere Heks’nkaas, maar de vegan variant vond ik toch wat te zoet. Ik proefde er bijna de kunstmatige suikervervangers doorheen. Een blik op de ingrediëntenlijst bevestigt dit. Er zitten véél additieven in dit product, waaronder de kunstmatige zoetstoffen Sacharine en Sucralose. Ik snap wél dat veel mensen dit lekker vinden. Maar zelf heb ik het liever iets hartiger, en met een puurdere ingrediëntenlijst.

Nutriscore: ?
Yuka-score: 4/100
Prijs: 3,29 voor 200 gram, eenheidsprijs: 16,45€/kg
Zou ik opnieuw kopen? Nee

Conclusie: mijn favoriete vegan smeerkaas

Zowel wat betreft smaak als qua gezondheid is er voor mij geen twijfel mogelijk: de Pa’lais vegan smeerkaas is mijn favoriet. Jammer dat hij aan de dure kant is: de derde duurste uit deze test. Maar de goedkopere alternatieven zijn minder gezond en minder lekker. Dus voor af en toe: yes please!

Heb jij nog tips? Welke plantaardige smeerkaas alternatieven moet ik zeker nog uitproberen?
Ik schreef eerder ook al over vegan alternatieven voor andere soorten kaas, voor als je benieuwd bent.

Pin deze plantaardige smeerkaas alternatieven review voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

10 Comments

  1. In Nederland heeft Albert Heijn ook steeds meer plantaardige kazen. Van zuivelspread tot verschillende soorten geraspte “kaas”. Die zijn ook niet zo duur en wel lekker.
    In Nederland hebben we ook de Jumbo (ik weet niet of België die heeft). Die verkoopt bij zijn verse kazen ook kruidencreme (plantaardig) Die erg lijkt op de veelgebruikte kruidenboter. Dat is dan geen kaas, maar hij is ook erg goed en smaakt heerlijk op (warm) stokbrood.
    Ik mis in Nederland alleen nog alternatieven voor mozzarella en brie. Ondanks dat ik geen melkproducten moet eten, kan ik die echt niet laten staan als we ze in huis hebben. Gewoon veel te lekker.

  2. Interessant! Ik heb nog nooit zoiets op maar ben wel altijd curieus naar die van Violife als ik ‘m zie liggen. Heks’nkaas vind ik in niet vegan variant ook niet zo lekker eigenlijk terwijl ik wel heel graag kruidenkaas eet.

  3. Fijn artikel! Ik ken maar 2 ‘kaasjes’ van naam en heb nog niks uitgetest. Dus leuk om hier al wat te lezen. Zou de hagelwitte Violife te gebruiken zijn in receptjes? Om dessertjes te maken waar roomkaas nodig is bijvoorbeeld? (Ik denk al over dessert met kerst 🎄- wil zo graag een fijn alternatief voor dochter met allergie). Heks’nKaas is inderdaad een heel erg zoet beleg, ik twijfel of ik het laat proberen door mijn dochtertje. Dan kan ik beter jouw nummer 1 eens testen samen met haar 😉

    1. Ik denk wel dat dat zou kunnen, maar heb het nog niet geprobeerd. Maar ik weet wel dat er voor bijvoorbeeld vegan cheesecake ook vaak een alternatief van cashewnoten en water gebruikt wordt, dat kan je zelf maken en is misschien wel goedkoper?
      Ik hoop dat je een fijn alternatief vindt voor je dochtertje!

  4. Violife is wel te gebruiken voor taart, ik heb er zelf een monchou taart mee gemaakt. Er is nu ook een vegan Boursin sinds kort op de markt gekomen, die wil ik wel proeven. Ik heb de vegan Heksen kaas ook op, maar vind die idd ook veel te zoet. Geen idee of de echte heksenkaas ook zo zoet smaakt, aangezien ik zelf veganist ben, kan ik dat niet testen 🙂 ik vind de violife white block ook lekker, het doet mij denken aan geitenkaas, maar mijn broer en schoonzus vinden dat totaal niet en die eten nog wel kaas. Dus ze zullen wel gelijk hebben, maar in mijn beleving is het een goede vervanger voor geitenkaas en niet voor feta zoals ze van violife zelf eigenlijk pretenderen. Oh en de AH heeft sinds kort plantaardige komijnenkaas plakken in het assortiment, dus zodra die niet meer op uitverkocht staat beland die hier ook in het winkelmandje haha. Hebben ze dat eigenlijk in België, komijnenkaas? of is dat iets typisch Nederlands? Wat ik wel een groot nadeel vind van de meeste vegan kazen is de kokosolie, maar ja echte kaas zit ook vol met verzadigd vet. Dus voor af en toe moet het kunnen. Maar kazen op basis van noten zijn eigenlijk gezonder voor een mens, ondanks nog steeds de hoeveelheid vet.

      1. Het is kaas met komijnzaadjes erin verwerkt, heerlijk! Maar ik denk dat het iets NLs is. Ben ook blij dat de AH nu dus met een vegan variant komt, ik hoop hem volgende week mee te kunnen bestellen, hij stond nu nog steeds op uitverkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.